Når vi har sex, udskiller hjernen endorfiner, der giver en følelse af velbehag. Men kan kroppen udskille for meget af de behagelige hormonstoffer, så man får en overdosis?

Vi mennesker har en fin balance mellem en lang række af hormoner i vores krop, der ændrer sig i løbet af dagen og regulerer alt fra vores følelsesliv til vores søvn. Hvis der kommer en ubalance, hvor der er for meget af det ene hormon eller for lidt af det andet, så kan det påvirke vores krop og psyke negativt.

For eksempel kan et højt niveau af stresshormonet kortisol på sigt svække vores immunforsvar og belaste vores blodkredsløb.

Men hvad med de mere positive hormoner, endorfinerne, lyder et spørgsmål, som en læser har stillet på Videnskab.dk.

Kan vi få for meget af dem ved for eksempel at dyrke rigtig meget sex?

»Jeg mener ikke, at man selv kan fremprovokere en overdosis af endorfiner. Kroppen er utrolig god til at regulere hormonproduktionen, så der ikke sker en overbelastning. Jeg er i hvert fald ikke stødt på forskning, der viser det,« svarer Albert Gjedde, professor på Institut for Neurovidenskab og Farmakologi ved Københavns Universitet.

Læs også hos Videnskab.dk: Gaaab! Hvorfor tager sex så lang tid?

Heller ikke professor i psykiatri Anders Fink-Jensen mener, at det vil kunne lade sig gøre.

»Vi har nogle celler i hjernen, som er med til at sørge for, at der ikke bliver produceret og frigivet for meget af hjernens hormoner, blandt andet endorfiner. Cellerne registrerer, hvor meget der frigives af endorfiner i hjernen, hvorefter de sender signal til de celler, som producerer hormonerne, om at holde igen med produktionen. Det gør, at niveauet af endorfiner hele tiden overvåges. Derfor er det ikke umiddelbart muligt at få en overdosis,« siger Anders Fink-Jensen, klinisk professor hos Region Hovedstadens Psykiatri og på Institut for Klinisk Medicin ved Københavns Universitet. Han forsker selv i misbrug af euforiserende stoffer.

Endorfiner minder på mange måder om morfin, der sætter sig på de samme receptorer i hjernen og har derfor nogenlunde samme effekt på os. Derfor kalder man også endorfinerne for kroppens egne smertestillere.

»Ligesom man kan blive afhængig af morfin, så kan man også blive afhængig af endorfiner. Det er blandt andet noget, løbere kender. De bliver afhængige af deres daglige løbetur og udskillelsen af endorfiner, der er forbundet med løbeturen. Det kendes også som ’Runner’s High’,« siger Anders Fink-Jensen.

Læs også hos Videnskab.dk: Så meget sex dyrkede sultan for at få over 1.000 børn

Endorfinerne er altså kroppens egne smertestillere, der blandt andet udskilles for at dæmpe smerter, når vi bruger vores krop ved høj intensitet. Det giver os overskud til at klare lidt mere. Men samtidig giver stofferne også en behagelig følelse. Og det er der en evolutionær grund til.

»Belønningssystemet udskiller især endorfiner ved situationer, der er gode for vores overlevelse. For eksempel når vi har sex eller bliver forelskede. Det er vores krops måde at fortælle os, at dét, vi foretager os lige nu, er godt for vores overlevelse og forplantning af generne,« siger Albert Gjedde.

Der er altså ikke noget i vejen for at have masse af sex og løbe nogle lange ture, for vi kan som udgangspunkt ikke få en overdosis af endorfiner. Vi kan dog risikere at blive afhængige af det, hvis vi gør det meget.

Andre artikler på Videnskab.dk:

Hvorfor bliver man træt efter en orgasme?

Skal vi have sex med robotter?

Forskers sexvideo set over 3 millioner gange