Er du nyskilt, kan sommerferien være en hård mavepuster. For hvordan er det lige, man holder ferie uden børnene? Eller alene med børnene?

Sommerferien er lige om hjørnet. Børnene har fået fri fra skole, og de næste seks uger står for mange i familiernes tegn. Men hvordan håndterer man det, hvis der nu kun er én voksen i stedet for to på feriebillederne? Når man selv skal tage hele turen bag rattet i kør-selv-ferien, eller når man er den, der sidder derhjemme, mens ens eks poster glade feriebilleder med børnene på de sociale medier?

Skilsmisserådgiver Mette Hinnerskov oplever, at mange forældre, der er blevet skilt i løbet af foråret, vælger at fastholde de fælles sommerferieplaner. Selvom de for måneder siden er gået fra hinanden og ikke længere er et par, kan de ikke nænne at aflyse familieferien. Men det er en rigtig dårlig idé at tage på ferie sammen, når man er nyskilt, fortæller skilsmisserådgiveren.

»Det er selvfølgelig synd for børnene, at ferien ikke blev som planlagt, og pengene kan måske ikke refunderes, så næsten halvdelen af de af mine klienter, der er blevet skilt i forårsmånederne, tager på ferie sammen. De finder først efterfølgende ud af, at det ofte er en virkelig dårlig løsning. For det kan være svært at spille minigolf og sippe rødvin sammen, når man ved, man ikke har nogen fremtid sammen. Den slags kan børnene mærke,« siger hun.

Det kan være en stor mundfuld at sluge, når det går op for en, at den nye skilsmissetilværelse også betyder et farvel til sommerferie som kernefamilie.

»De fleste nyskilte synes, det er svært at ryge ud af dagligdag og rytmer med madpakker, arbejde og institutioner. Ofte går der flere år, før man vænner sig til det. For i sommerferien bliver man mindet om, at man ikke længere er far, mor og børn. Man bliver ramt af sorgen over, at de familiedrømme, man engang havde, er bristet,« siger Mette Hinnerskov.

Når man ser familier på sommerhusterrasser, rundt om poolen eller i iskøer, kan de med nyskilte øjne se ‘ualmindeligt lykkelige og harmoniske ud’, mens man selv skal vænne sig til en ny livssituation. Også for børnene kræver det tilvænning. De kan have svært ved at skulle undvære den ene forælder i en længere periode, og de lægger også mærke til, at andre omkring dem har både mor og far med på ferie, mens de må nøjes med en enkelt forælder.

Derfor er det ifølge Mette Hinnerskov vigtigt at forholde sig til, hvad man gerne vil have ud af ferien og overveje, hvordan man får den bedste sommer på trods af den skilsmisse, man står midt i.

Ikke noget stramt ferieprogram

»Det er for det første vigtigt at sikre sig, at børnene ikke skal noget, hele ferien. De har ikke brug for 14 dage i Grækenland med mor efterfulgt af 14 dage på Kreta med far og så diverse bedsteforældre-besøg. Desuden kan det være en god idé at gøre noget andet end det, man plejer, for at undgå konstant at blive mindet om, hvordan det var engang,« siger hun.

Familierådgiver Mette Weber, der blandt andet driver siden ’Tal med Børn’, understreger, at det er vigtigt at få snakket med børnene om den nye og anderledes situation.

»Man skal snakke med børnene om, at ferien bliver anderledes denne gang. Og derefter finde ud af, hvad man hver især har lyst til at bruge sommeren på. Børnene skal selvfølgelig have rammer og forskellige muligheder, men det er vigtigt at inddrage dem. De får meget ud af at være med til at sætte ord på ønsker og forventninger,« siger hun.

En del nyskilte forældre vælger at tage på ferie sammen med andre voksne og deres børn. Men ifølge Mette Hinnerskov er det ikke altid en god idé.

»Mange vil gerne af sted med venner, andre singler eller måske en ny kæreste og deres børn. Men man skal ikke forvente, at børnene automatisk synes, det er fedt at være sammen med en masse nye mennesker i en ferie,« siger hun.

Samtidig kan det også være svært for den forælder, der bliver hjemme, når børnene og eksen tager på ferie. For hvad er det så lige, man skal bruge sommerugerne på?

»Man skal prøve at få noget godt ud af den tid, hvor børnene ikke er der. Det kan være hårdt, og der kan opstå en enorm ensomhedsfølelse, men det er bedst for børnene at komme hjem til en forælder med et vist overskud, der ikke bare har været ked af det i 14 dage,« siger Mette Hinnerskov.

Ring ikke til børnene

Også Mette Weber opfordrer til, at man bruger tiden fornuftigt. Læser bøger, går ture, dyrker sport, eller hvad man nu interesserer sig for.

»Selvmedlidenhed kan man ikke bruge til noget på den lange bane, så det handler om at tænke positivt og overveje, hvad man helst vil bruge sin tid på. Hvad er det, man har gået og drømt om, men aldrig fået gjort? Hvilke interesser er der nu tid til at dyrke?,« siger hun.

Selvom man måske savner børnene, når man er alene hjemme og måske for første gang længe skal undvære børnene i 14 dage, skal man ikke selv opsøge kontakt.

»Ring ikke til børnene, men aftal med dem, at de kan ringe til dig. Børnene kan i forvejen være meget bekymrede for den forælder, der ikke er med på ferien og synes, det er synd for vedkommende. Så glem egne følelser og vær til stede i, at børnene skal have en god ferie. Signalér, at alt er okay, så børnene ikke får dårlig samvittighed,« siger Mette Hinnerskov.