Julefest: Det er sæson for julemad, højt humør og snapse-flirt. Men julen er også jalousiens højtid. Den nagende følelse kan dog tæmmes, mener parterapeut. Se her, hvordan du tæmmer din julejalousi og redder dit forhold.

Sidder du og bider negle, når hun er taget af sted til julefrokost iklædt kort kjole og stiletter? Eller sender du et hav af sms’er i løbet af aftenen og gennemroder hans tøj dagen efter for at finde tegn på utroskab? Sexolog Maj Wismann (www.websexolog.dk) giver her gode råd til, hvordan du tackler jalousi.

I denne PLUS-pakke får du:

  • Tæm din julejalousi
  • Fakta om jalousi
  • 5 råd til at bekæmpe jalousi
  • Skema: Sådan tackler du/i jalousien

Opret abonnement på BT PLUS og læs hele om, hvordan du tæmmer din jalousi og redder dit forhold - husk at 1. måneds abonnement er helt gratis.

Modtag det ugentlige nyhedsbrev fra BT PLUS her.


Sidder du og bider negle, når hun er taget af sted til julefrokost iklædt kort kjole og stiletter? Eller sender du et hav af sms’er i løbet af aftenen og gennemroder hans tøj dagen efter for at finde tegn på utroskab?

Så er du nok ikke den eneste. December er højsæson for sidespring, og for mange ligger julefrokoster højt på listen over, hvad der gøre os jaloux. Det forklarer parterapeut Maj Wismann.
»Jalousi er egentlig en helt naturlig følelse, som handler om frygten for at miste. Men i december vokser den følelse for mange, fordi man næsten ikke kan sige julefrokost uden også at sige utroskab,« siger Maj Wismann.
Hun mener, at den øgede usikkerhed handler om, at mange par ikke taler om jalousi, fordi det udelukkende bliver forbundet med noget negativt. Så er man egoistisk og vil bare have den anden part for sig selv.
»Jalousi er et kæmpe tabu, som mange går rundt med alene. Derfor får vi ikke vores bekymringer virkelighedstestet, og så vokser de sig bare større og større. Til sidst har man 15 badebolde, som man skal holde nede under vandet. Når kæresten så pludselig skal til julefrokost, så eksploderer de alle sammen i hovedet på en. Bum, så er det vand ud over det hele,« siger Maj Wismann.

Var det mig?


Hun mener i stedet, at det gælder om at sætte ord på sin jalousi, så man ikke står alene med de bange følelser og den livlige fantasi.
»Det er jo nærmest en oplevelse af at være besat. Man får et anderledes tankemønster om sig selv og sin partner, og man kan slet ikke styre sin handlinger. Så sender man sms’er og ringer til partneren under julefrokosten, og bagefter kigger man på sig selv og tænker: ’Det var da ikke mig’,« siger Maj Wismann.
Ifølge hende handler det i høj grad om at skelne mellem rationel og irrationel jalousi, som hun betegner det. Ringer alarmklokkerne, fordi de har noget at ringe for? Eller har man en masse dårlige erfaringer i bagagen og måske et lavt selvværd, som trigger det?
Som parterapeut oplever Maj Wismann ofte, at det er det sidstnævnte, der spiller ind, når nyforelskelsen falder til ro, og der igen kommer et behov for at være dig og mig udover det ’os’, man har opbygget.

For meget lagkage


»Så er det, at utrygheden, angsten og frygten for at miste kan komme på banen. Hvis man eksempelvis har oplevet store svigt tidligere i sit liv, eller omvendt kun har været i parforhold, hvor man har siddet lårene af hinanden, så kan det opleves meget smertefuldt, når ens partner pludselig trækker sig,« siger Maj Wismann og tilføjer:
»Man har simpelthen fået for meget lagkage. Ikke fordi der er noget galt med lagkagen, men man har bare været for grådig og spist et stykke for meget,« siger hun.
Vil man bekæmpe jalousien i parforholdet, bliver man først nødt til at erkende, at den er tilstede, og derefter finde ud af, hvad der ligger under det og arbejde med det, mener Maj Wismann.
»Man kan jo starte med at sige til sin partner: ’Jeg er rigtig jaloux, og det synes jeg er rigtig pinligt. Men jeg kan mærke, at jeg er vildt bange for at miste dig. Hvad kan vi gøre ved det? Vil du hjælpe mig’,« siger hun.

5 råd til at bekæmpe jalousi

Parterapeut Maj Wismann, der står bag onlinekursuset ’Lær din jalousi at kende’, giver her fem gode råd til, hvad du kan gøre for at få bugt med jalousien i parforholdet.

1. Erkend jalousien
Se dig selv i øjnene og erkend, hvordan virkeligheden er. Skaber du drama, hver gang din partner skal ud? Så skal du måske indse, at jalousien er en del af dig og lære at tackle den.

2. Før dagbog
Skriv ned, når du oplever din jalousi. Hvornår bliver følelsen trigget? Er det nogle fællestræk, der har haft betydning for, om du er blevet jaloux. Hvornår gik det galt, og hvornår gik det godt? Sendte din partner måske en sms i løbet af aftenen, eller sørgede du for ikke at være alene, da han/hun skulle ud?

3. Lær at skelne
Der findes både rationel og irrationel jalousi. Se om du kan vurdere, om det virkelig er din partner, der har ændret adfærd – eller om det måske bare er dig, der har fået en ubegrundet følelse af jalousi. Eksempelvis fordi du har en idé om, at alle andre er en bedre kæreste end dig.

4. Tal om det
Det gælder begge parter i forholdet. Snak om, hvordan I hver især oplever jalousien. Måske er der et par ganske små ting din partner kan gøre, så jalousien ikke bliver udløst så tit. Som at skrive en sød sms, når vedkomne er i byen.

5. Sæt grænser
Tal om hvilke grænser I har i jeres parforhold. Hvad er okay, og hvad er ikke.

Skema: Sådan tackler du/i jalousien

 

Du kan downloade skemaet til din computer og printe: