Det er muligt at få en god jul, selv om det bliver uden dine børn.

Julen er traditionernes tid, og netop de mange ’vi plejer’ og ’vi bør’ kan gøre det til en særlig svær tid for skilsmissefamilierne.

Husk, at børnene kun har én december og én juleperiode, så pas på ikke at fordoble alt det, de skal, fordi du ikke selv vil gå glip af noget,« siger parterapeut og skilsmisserådgiver Mette H. Hinnerskov fra skilsmisseraad.dk, og fortsætter...

OPRET ABONNEMENT PÅ BT PLUS og læs meget mere om hvordan du holder den optimale skilsmissejul for både dig og dit barn. Julen skal helst være en tid, hvor man hygger sig, har god tid til hinanden, og jævnligt bliver mindet om kærligheden og alt det gode ved livet. Her får du hjælp til, hvordan du let og overskueligt får den bedst mulige skilsmissejul.

Det får du:

  • Artikel: Glædelig skilsmissejul
  • Fakta om skilsmisse og børn
  • Udtalelse fra Manu Sareen omkring hans søn og skilsmisse
  • GUIDE: Sådan får børnene en god skilsmissejul


Modtag det ugentlige nyhedsbrev fra BT PLUS her.


Det er muligt at få en god jul, selv om det bliver uden dine børn.

Husk, at børnene kun har én december og én juleperiode, så pas på ikke at fordoble alt det, de skal, fordi du ikke selv vil gå glip af noget,« siger parterapeut og skilsmisserådgiver Mette H. Hinnerskov fra skilsmisseraad.dk.

Julen er traditionernes tid, og netop de mange ’vi plejer’ og ’vi bør’ kan gøre det til en særlig svær tid for skilsmissefamilierne.

»Giv rigtig meget slip på ’plejer’ og på, hvad man bør gøre,« siger Mette H. Hinnerskov.

Og så skal du overveje grundigt, om det virkelig er det bedste for børnene, at der skal laves juleklip og holdes julefrokoster hos både mors og fars familie og venner.

»Selv om man gerne selv vil holde julefrokoster, og ens familie gerne vil se børnene, skal der også være plads til at lave ingenting,« påpeger skilsmisserådgiveren.

Har du børnene halvdelen af tiden, så skal der også være halvt så mange julearrangementer, for resten af december har de lige så meget, de skal, understreger Mette H. Hinnerskov. I stedet for at holde krampagtigt fast i gamle traditioner, er din tid med børnene bedre brugt på at skabe nye traditioner, som gør december til en hyggelig tid frem for en hektisk måned.

Skab nye traditioner

Og det gælder også for den store dag, juleaften, der kan ende med at blive for meget for børnene, hvis der er fuld skrue på traditionerne i både det ene og det andet hjem:

»At lade børnene holde en komplet juleaften både den 23. og den 24. kan man simpelthen ikke være bekendt, hverken over for børnene eller den forælder, der skal have dem den 24.«

I stedet foreslår hun, at I begynder en ny tradition, som f.eks. at åbne gaver over morgenmaden eller frokosten en af de andre juledage.

Det kan blive for meget for børnene, hvis der er fuld skrue på juletraditionerne i både det ene og det andet hjem.
Det kan blive for meget for børnene, hvis der er fuld skrue på juletraditionerne i både det ene og det andet hjem.
Vis mere

Hun oplever, at en del nyskilte forældre glemmer, at det ikke handler om dem selv, men om børnene.

»Det største problem er angsten for at gå glip af noget med børnene. De voksne glemmer, at det i første omgang ikke handler om dem selv, men om hvordan børnene får den bedste jul,« siger Mette H. Hinnerskov.

Er julen svær, tung og hård for de voksne, bliver den det også for familiens yngste.

»Børnene får ikke en bedre juleaften af, at man har fortalt dem 100 gange, hvor meget man kommer til at savne dem. Børn tager så meget ansvar for de voksnes liv, så hvis de kan se, at mor eller far ikke kan finde ud af det, synes børnene, at det er synd for dem. Og i stedet for at julehygge bekymrer børnene sig,« forklarer Mette H. Hinnerskov, der understreger, at det er vigtigt at give plads til, at børnene får en god juleaften.

Okay at sige nej

Det kan være svært at holde fast i traditionen med at holde jul med søskende og deres børn, når dine egne ikke er med. Så skab nye traditioner for dig selv også. Og det kan sagtens nås endnu.

»Vær ikke så bange for at stritte lidt mere ud, end du plejer. Det er okay at sige nej og vælge ting fra,« siger Mette H. Hinnnerskov.

Begynd med at få en grundlæggende afklaring og accept af, at det er sådan her, det er – uanset om du har taget beslutningen selv eller er blevet forladt:

»Tag ansvar for dit liv, for børnenes liv. Og for at få det indhold i juledagene, som du gerne vil have. Har du lidt ondt af dig selv? Så spørg dig selv, hvad du så kan gøre for at ændre det.«

Man skal acceptere, at det med at holde jul med eller uden børnene er en del af skilsmissen og ikke noget, man kan undgå, mener terapeuten:

»Pas på når du sidder alene, at du ikke tror, at alle andre har det meget nemmere. Tag ansvar for situationen og for, hvad du selv kan gøre for, at det bliver en god jul. Det glemmer mange, fordi man synes, det er lidt synd for en. Sandheden er, at mange har en fantastisk jul med og uden børn,« slutter Mette H. Hinnerskov.

 

Familierådgiver Lola Jensen har skrevet bogen 'Pas på famlien - også når den går i stykker'.
Familierådgiver Lola Jensen har skrevet bogen 'Pas på famlien - også når den går i stykker'. Foto: Kristeligt Dagblads forlag
Vis mere

 

Foto: Scanpix / Iris
Vis mere

 

Manu Sareen
Manu Sareen
Vis mere

 

 

GUIDE: SÅDAN FÅR BØRNENE EN GOD SKILSMISSEJUL

 

Den ellers så yndige juletid kan let blive strid. Her er familierådgiver Lola Jensens guide til at sikre børnene en god jul. Se flere råd om skilsmissejulen i hendes seneste bog ’Pas på familien – også når den går i stykker’.

1. Der er kun ÉN juleaften

»Husk, der er kun én jul og én juleaften. Bliv enige om, at den, der har børnene juleaften, også har julen. Det er den ene dag, man holder sin juleaften med and og risalamande og dans og så videre. Man må ikke tage magien væk fra juleaften. Når mine børnebørn ikke holder jul med os, har vi vores egne traditioner, hvor vi laver konfekt sammen og giver gaver en lille uge før juleaften. Vi danser ikke om juletræet, spiser ikke risalamande, og gaverne ligger ikke under træet.«

2. Planlæg med hinanden

»Planlægning afhænger selvfølgelig af, om man kan samarbejde. Planlægning er også at sørge for, at børnene ikke skal lave juledekorationer hos mormor, når de lige har lavet det dagen inden med farmor. Det bliver for meget. Og det kan undgås, hvis man taler sammen.«

3. Afstem gaveforventningerne

»Planlægning er også at tale om gaver – ’hvad køber du?’. Den dér tablet, man synes, de skal have, fordi de går i fjerde klasse, skal I give én sammen, der flytter med frem og tilbage? Eller skal der være én på hver matrikel? Og skal far være med i gaven, selv om den bliver givet hos mor, så der på kortet står ’til Andreas fra mor og far’? Det er godt, for børn kan godt lide at føle, at ens mor og far stadig hører sammen.«

4. Bonusbørn og biologiske børn skal behandles ens

»Det er vigtigt, at børnene kan mærke en fornemmelse af lighed juleaften. Den snak kan man sagtens nå at tage med eks’en og bedsteforældrene. Børn husker dengang, bonusbedsteforældrene havde købt et stort Brio-togsæt til det biologiske barnebarn, mens bonusbarnebarnet fik en billig bluse. Når jeg nævner det, siger folk ofte ’jamen han får jo også mere af sine egne bedsteforælde’. Men den går ikke.«

5. Drop selvmedlidenheden

»Det sker ofte, at den ene part er lidt ynkelig. Pak det nu væk. Lad være med, inden børnene tager af sted, at sige: ’Ja, jeg skal jo være alene’. Eller at sende sms juleaften: ’hvor langt er I kommet nu?’. I stedet for at synke hen i rødvinen alene hjemme i sofaen, kan man hjælpe med at holde jul for dem, der er ensomme eller hjemløse.«