____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Vi er ikke blevet bredre til at planlægge, hvornår vi skal have børn. Tværtimod faktisk.

En helt ny undersøgelse, som TNS Gallup har udarbejdet for BT, viser, at hver fjerde kvinde har fået et barn, som ikke har været planlagt.
I 1993 var det kun 15 pct.

Formanden for landets sundhedsplejersker, Susanne Hede, tror, det kan hænge sammen med vores normalt så kontrollerede hverdag.

- De unge har fuld adgang til prævention og vi ser faktisk også, at brugen af fortrydelsespiller er steget. De unge er utroligt målrettede og kontrollerede i forhold til uddannelse og karriere. Derfor tror jeg, at det store antal kan handle om, at når barnet ikke var positivt planlagt, så oplever de det som 'ikke planlagt', når de bliver gravide, siger Susanne Hede.

I 1993 konstaterede man, at 15 pct af børnene kom til verden efter en uventet graviditet.

Seniorforsker Mogens Christoffersen fra Socialforsknings Instituttet stod selv bag en større undersøgelse af graviditeter tre år senere, nemlig i 1996. Han har svært ved at give bud på, hvad årsagerne kan være til, at andelen nu er steget fra 15 pct til 25 pct.

- Da vi lavede undersøgelsen i 1996 mener jeg, at de uventede graviditeter også var de problematiske fødsler. Som for eksempel teenagemødre. Men deres andel har ikke været stigende.

- Jeg tror snarere på, at der er tale om gifte og etablerede par, som bliver glædeligt overraskede over endnu en graviditet. De troede måske ikke, at de kunne få flere børn, og er måske ikke længere så omhyggelige med præventionen. Måske har de ikke vidst, at det er en skrøne, at man ikke kan blive gravid, så længe man ammer.

Mogens Christoffersen forklarer, at historisk har kvindernes forbedrede uddannelsesmuligheder og arbejdskarriere haft indflydelse på antallet af uventede graviditeter. Det samme har oplysning om prævention.

- Jeg tror også, at en del af forklaringen kan findes i, at mange har svært ved at blive gravide i dag, fordi de har ventet for længe. Fertiliteten falder markant, når man er over 30. Mange bliver så gravide ved hjælp af fertilitetsbehandling, og for dem vil en graviditet også komme i kategorien 'uventet', siger Mogens Christoffersen.

Familievejleder, Lola Jensen, minder om, at i gamle dage var alle børn uventede graviditeter.

- I dag er alle børn ønskebørn. Jeg ved, at mange par kæmper et par år med at blive gravid med den første. Derfor bruger de ikke prævention bagefter, hvis det nu tager et par år igen. Derfor får de Rip og Rap. Men nummer to er ligeså meget et ønskebarn, det kommer måske bare lidt hurtigere end planlagt.

Skal man fortælle barnet det?

- Jeg synes ikke, det er noget en 4-årig behøver at vide. Men hvis man bliver spurgt direkte, er min holdning, at man altid skal give et ærligt svar.

- Der behøver ikke være en fortælling, og de må også gerne vide, at det var hårdt. Men det er jo et faktum, at det er et ønskebarn, for ellers havde forældrene valgt en abort, siger Lola Jensen.

Gallups undersøgelse er foretaget i perioden 26. juli til 31. juli 2013 blandt 1015 repræsentativt udvalgte personer over 18 år.
Konklusionerne er:

81 pct mener, at de fik deres første barn på det rigtige tidspunkt.

25 pct kvinder har fået et eller flere børn som følge af uventet graviditet, for mænd er det kun 22 pct, der mener, det er uventet.

32 pct af folk på 60 har oplevet uventede graviditeter, mens tallet er 17 pct for de 36-59 årige og 25 pct for de 18-35 årige.

Geografisk fører Syddanmark med 26 pct uventede fødsler, mens Sjælland ligger på 21 pct.

For børn, der er mere end 19 år gamle, gælder, at hele 27 pct af dem ikke er planlagte.