Har I et barn med en kronisk sygdom, er der større risiko for, at Jeres parforhold er i fare. Men lægebesøg og bekymringer skal ikke fylde alt. Husk at pleje kærligheden, lyder det fra eksperter. Få deres råd her.

Når et lille barn kommer til verden, håber forældrene, at deres guldklump vokser op og bliver sund og rask. Men hvis virkeligheden bliver en anden, og barnet enten bliver født med eller senere får konstateret en kronisk sygdom, ser hverdagen meget anderledes ud. Og det kan være en trussel mod forældrenes parforhold, fortæller to eksperter.

Opret abonnement på BT PLUS og læs hele denne guide, hvor du får gode råd til, hvordan i sørger at få tid til hinanden i jeres parforhold og samtidig har et kronisk sygt barn.

Denne PLUS-pakke indeholder følgende artikler:

  • Kronisk syge børn: Sådan får i tid til hinanden
  • Eksperternes fem gode råd til at pleje parforholdet
  • CASE: ’Man er mere sammen med sine børn end med hinanden’
  • Test: Har dit barn diabetes?

Modtag det ugentlige nyhedsbrev fra BT PLUS her.


Når et lille barn kommer til verden, håber forældrene, at deres guldklump vokser op og bliver sund og rask. Men hvis virkeligheden bliver en anden, og barnet enten bliver født med eller senere får konstateret en kronisk sygdom, ser hverdagen meget anderledes ud. Og det kan være en trussel mod forældrenes parforhold, fortæller to eksperter.

Helt automatisk er det mor, der bliver barnets sygeplejerske. Hun står for medicin og hospitalsbesøg, mens far får lov at holde skansen derhjemme. Har man mere end et barn, skal der jo stadig smøres madpakker, vaskes tøj og overholdes sengetider.

Når der er ro, er der ikke meget overskud tilbage til at pleje forholdet til hinanden. Faktisk skændes man mere, end før sygdommen kom ind i familien. Og langsomt glider man længere og længere væk fra hinanden, indtil man til sidst giver op på kærligheden og samlivet.

Charlotte Jensen har skrevet bogen ’Det kronisk syge barn – livet i familien’ og arbejder til daglig med at rådgive familier, der har et kronisk sygt barn. Hun har set det ske mange gange. Forældre der til sidste kaster håndklædet i ringen, fordi sygdommen har fået magten, og de har glemt hinanden. En undersøgelse fra Det Nationale Forskningscenter for Velfærd (SFI) viser da også, at forældre til kronisk syge og handicappede børn er langt mere tilbøjelige til at gå fra hinanden end forældre til raske børn.

Små konflikter bliver til store skænderier

- At være en børnefamilie er hårdt nok i sig selv, men der er grundlag for mange flere konflikter, når man har et sygt barn. Man kommer meget nemt til at bebrejde hinanden og beskylde hinanden for at gøre ting forkert. Samtidig bliver konflikter, som måske havde været ubetydelige inden barnet blev sygt, til store skænderier, siger hun.

Når hospitalsbesøg og medicindoseringer kommer til at fylde meget, bliver overskuddet til alt andet mindre. Specielt parforholdet bliver nedprioriteret, fortæller Charlotte Jensen.

- Langsomt bliver der større og større afstand imellem mor og far, fordi deres familie er blevet delt op i to. Dem derhjemme, og dem på hospitalet. Samtidig bruger forældrene al deres tid og energi på det syge barn, så den pulje, der hedder parforhold er ikke-eksisterende i lange, lange perioder, forklarer hun.

Familie- og psykoterapeut Hanne Rosenkrands kan også genkende historien fra mange af de familier, hun møder, når hun holder oplæg om livet med et kronisk sygt barn i Diabetesforeningen.

- Nogle forældre får så meget fokus på ’projekt barn’, når deres barn får en kronisk diagnose, at de glemmer, de også har et parforhold. De bliver mere et par med deres syge barn end med den, der egentlig er deres partner, forklarer hun.

Parforholdet er fundamentet

Ifølge Hanne Rosenkrands og Charlotte Jensen bør forældre til et kronisk sygt barn tage sig bedre af deres parforhold. Belastningen på forældrene vil nemlig være væsentligt større end i enhver anden børnefamilie, men når mor og far har det godt sammen, bliver det nemmere for hele familien at varetage den ekstra opgave, som det er at have et barn med en kronisk sygdom.

Derfor er det om muligt endnu vigtigere end i andre familier, at forældrene tager sig af hinanden og deres kærlighed til hinanden, forklarer Charlotte Jensen.

- Parforholdet er fundamentet i familien. Man er nødt til at pleje sit forhold og pleje sig selv, for at man kan få overskud og energi til at komme igennem de ting, som den nye hverdag byder på, siger hun.

Derfor opfordrer både Charlotte Jensen og Hanne Rosenkrands til, at forældrene sørger for at tanke energi og pleje forholdet ved at lave nogle ting, som de allerede gjorde, inden sygdommen kom ind i familien.

- Det kan være nok bare at tage til badminton en gang om ugen, få passet børnene og tage ud at spise eller gå en lang tur. Det handler om at finde de ting, som nærer én, og giver energi og nyt liv til parforholdet, siger Hanne Rosenkrands.