Kærligheden skal holde til meget, og med sommerferien er der dømt højsæson for skilsmisser. Se her, hvordan I bevarer gnisten - hele livet. Fire forskellige par giver deres bud på, hvordan de holder liv i kærligheden.

Sommerferien er skudt i gang. Propfyldte biler med børn, kufferter og kærester sætter kurs mod campingferie og kærlighed. Nu er det endelig tid til at være sammen. Men for mange ender ferien med skænderier, stress og i sidste ende skilsmisse.

Tiden efter sommerferien er nemlig sammen med juleferien den tid på året, hvor flest kæreste- og ægtepar opgiver at redde deres forhold. Det fortæller parterapeuter og advokater, der tydeligt mærker, når ferietiden er forbi.

Opret abonnement på PLUS og få en række gode til at holde liv i kærligheden - hele livet. Mød fire forskellige par, der giver deres bud på, hvordan de bevarer gnisten. Se blandt andet, hvad danskerne mener, der er vigtigt i et parforhold i en ny, stor Gallup-undersøgelse.

Modtag det ugentlige nyhedsbrev fra BT PLUS her.


Kærligheden skal holde til meget, og med sommerferien er der dømt højsæson for skilsmisser. Se her, hvordan I bevarer gnisten - hele livet. Fire forskellige par giver deres bud på, hvordan de holder liv i kærligheden.

Sommerferien er skudt i gang. Propfyldte biler med børn, kufferter og kærester sætter kurs mod campingferie og kærlighed. Nu er det endelig tid til at være sammen. Men for mange ender ferien med skænderier, stress og i sidste ende skilsmisse.

Tiden efter sommerferien er nemlig sammen med juleferien den tid på året, hvor flest kæreste- og ægtepar opgiver at redde deres forhold. Det fortæller parterapeuter og advokater, der tydeligt mærker, når ferietiden er forbi.

»Vi mærker helt klart et boom i henvendelser fra folk, der vil skilles efter sommerferien. Typisk er det børnefamilier, der over sommeren har holdt sammen på grund af børnene eller har troet på, at de kunne finde hinanden. De, som ikke har børn, er jævnere fordelt hen over året,« siger Lone Brandenborg, der er formand for Danske Familieadvokater.

Tendensen bekræftes af Statsforvaltningen, der oplyser, at man de seneste år har modtaget flere anmodninger om separation og skilsmisse lige efter sommer- og juleferien.

Store forventninger

Forklaringen er ifølge flere parterapeuter, at sommerferien for mange par er en kærkommen lejlighed til at genoprette romantikken, som ellers har været nedprioriteret i en travl og hektisk hverdag. De store forventninger til ferien kan dog være det, der ender med at give et i forvejen skrantende forhold dødsstødet. Det forklarer parforholds- og skilsmissecoach Mette H. Hinnerskov.

»Man forventer en perfekt ferie uden skænderier og med masser af nærhed og kærlighed. Men når romantikken så ikke opstår, fordi parterne i hverdagens stress er rykket fra hinanden, bliver de enormt skuffede og mister troen på forholdet,« siger Mette Hinnerskov.

Hendes erfaring er, at det særligt er to typer, der henvender sig i sensommeren. De, der allerede har besluttet sig for at stoppe forholdet før ferien, men ikke ville ødelægge stemningen for partneren og børnene, og dem, som ser ferien som forholdets sidste chance.

Det samme oplever sexolog og parterapeut Maj Wismann. Hun har i sin tidligere praksis ofte haft ’akut-tider’ i sommerferierne på grund af de mange henvendelser.

»Når normale vaner brydes, banker de konflikter på, som mange par har gemt på i deres travle hverdag. Og når de så rulles frem, så tænker vi automatisk, at hvis vi ikke engang kan finde ud af at holde ferie sammen, så må det være det ultimative bevis på, at så kan vi ikke være et par,« siger Maj Wismann.

Spørger man, hvad danskerne primært savner i deres forhold, svarer omkring hver ottende, ’at man var bedre til at tale sammen’. Det viser en ny undersøgelse, som TNS Gallup har foretaget for BT.

»Det ville løse mange problemer, hvis folk lagde mobilen og i stedet var nærværende og talte med deres partner om behov og forventninger. Men vi regner med, at tingene kommer af sig selv,« siger Maj Wismann.

Forholdet er nedprioriteret

At mange i dag nedprioriterer deres parforhold, hænger i høj grad sammen med selvrealisering. Det forklarer Mattias Stølen Due, der er psykolog og forfatter til bogen ’Pas på parforholdet’.

»Vi er en generation, der bredt set undervurderer, hvad det kræver at holde fast i en relation, som er så vigtig og god, men også så svær. Man har alt for travlt med at realisere sig selv i stedet for at realisere relationen,« siger Mattias Stølen Due.

For at få et godt og stærkt parforhold mener han, at man bør træne relationen ved at tale sammen og dyrke hinanden. »Parforhold er en arbejdsopgave, som skal prioriteres ligesom sport,« lyder det enstemmigt fra alle tre eksperter. Står man netop og skal på sommeferie, er der dog et råd, som de fleste med fordel kan følge.

»Afstem jeres forventninger og lyt til hinandens behov. Hvad synes du, hvad synes jeg, og hvad gør vi så,« siger Mette Hinnerskov.

GALLUP-MÅLING: Vi savner sex og nærvær

Hvad er vigtigt i et forhold? Hvad savner vi? Og hvor kan vi selv forbedre os? Det har BT søgt svar på.

Det er noget helt basalt, som danskerne vil have, når det kommer til parforhold, kærlighed, frirum og respekt. Det viser en ny undersøgelse, som TNS Gallup har lavet for BT.

Både mænd og kvinder er blevet spurgt om, hvad de ser som de tre største styrker ved parforholdet, og begge parter er enige. ’At vi elsker hinanden’ kommer i første række.

Næst efter kærlighed peger størstedelen på, at det er en styrke ’at give hinanden plads til at gøre ting hver for sig’, og ’at man har respekt for hinanden’.

To punkter, som ikke overrasker parterapeut og sexolog Maj Wismann:

»Hvis man vil opretholde interessen for hinanden, er det vigtigt også at gøre ting hver for sig. Det er svært at savne eller respektere nogen, hvis man altid er sammen,« lyder det fra Maj Wismann.

Sex eller snak

Gallup har også spurgt, hvad danskerne savner mest i deres forhold.

Og her begynder mænd og kvinder straks at blive væsentlig mere uenige. For hvor mændene peger på ’et godt sexliv’, ønsker kvinder i højere grad at være ’gode til at tale sammen’.

Skal man have et stærkt parforhold, er det ene dog vigtigere end det andet, lyder det fra par- og skilsmissecoach Mette Hinnerskov.

»Kernen i et godt forhold er samhørighed. Hvis man ikke er gode til at tale sammen, vil problemerne hobe sig op, uanset om man så har et godt sexliv,« siger hun.

I undersøgelsen er danskerne også klar med svar på, hvor deres partner burde forbedre sig.

Og her kan man vist roligt konstatere, at mænd og kvinder ser meget forskelligt på tingene. 23 pct. af mændene ville nemlig ønske, at deres partner var mere villig til sex, mens 18 pct. af kvinderne ikke mener, at deres bedre halvdel deltager nok i de huslige pligter derhjemme.

Kræver handling

Kvinderne er dog godt klar over, at det bliver til for lidt leg på lagnerne. På spørgmålet om, hvor man selv kunne forbedre sig, har 19 pct.af kvinderne svaret ’burde være mere villig til sex’.

Flest mænd har svaret, at de ’burde være mere nærværende’, mens begge parter er enige om, at man ’burde være mere aktiv’.

»Det er ikke overraskende, at danskerne savner disse ting ved hinanden. Men alle punkter er noget, der kræver handling, og mange regner i dag med, at tingene kommer af sig selv. Vi er hele tiden online på sociale medier og glemmer, at livet belønner handling.

Man skal aktivt tage en beslutning om at være nærværende og så være det,« siger parterapeut Maj Wismann.

GALLUP-MÅLING: Se hvad danskerne svarede om deres parforhold her:

Fire par fortæller: Sådan holder vi liv i kærligheden

 

De unge kærester

Udfordringerne:
At bevare sin egen identitet og samtidig skabe samhørigheden. ’Hvordan er jeg ’mig’, når jeg er sammen med dig’. Man skal til at blive enige om, hvor meget tid der skal bruges på karriere, hvordan økonomien skal prioriteres, og hvornår man vil have børn. Man begynder så småt at bygge rede, og det kan medføre flere forskellige udfordringer.

Eksperternes råd:

  • Hold fast i jer selv og lær at være ’mig’ i et parforhold.
  • Kig indad: Er jeg en god partner? Samarbejder jeg?
  • Lad være med at haste igennem det hele. I har et helt liv, så nyd forelskelsen og hinanden.
  • Øv jer i at være nærværende - både overfor jer selv og hinanden. Det får I brug for senere.

 

’Man skal gøre hinanden bedre’

Maria Dinche Johansen (26 år) og Mark Dencker (27 år).
Maria Dinche Johansen (26 år) og Mark Dencker (27 år). Foto: Simon Skipper
Vis mere

Maria Dinche Johansen (26 år) og Mark Dencker (27 år). Har været kærester i halvandet år. Har ingen børn og bor ikke sammen.

Hvad gør I for at holde liv kærligheden?
Når vi er sammen, prøver vi så vidt muligt at slukke for tv og telefoner, så vi får talt sammen. Når den ene er studerende, og den anden er selvstændig, kan det godt virke som to forskellige verdener, men dér er vi ret gode til at involvere hinanden. Ellers rejser vi meget sammen - eksempelvis tager vi til Malta på dykkerferie på onsdag. Det er vigtigt for os, at vi gør hinanden bedre. Hvis man trækker hinanden ned, bliver det hele bare surt.

Hvad er jeres udfordringer?
Tiden er vores største udfordring, fordi vi ikke bor sammen endnu. Vi er begge meget passionerede angående vores arbejde og studie og bruger meget tid på det. Men vi prøver at prioritere at spise og sove sammen.

Børnefamilien

Udfordringerne:
Små børn tager automatisk al opmærksomheden og kan efterlade et manglende fokus på parforholdet. Man skal lære at være par på en ny måde. Med rollen som mor og far følger også hverdag og rutiner, som ofte fjerner romantik, sexlyst og gnist.

Eksperternes råd:

  • Husk I har noget sammen, som børnene ikke kan erstatte.
  • Dyrk hinanden og det at være et par. Har man glemt det i de 10-15 første år af børnenes liv, er det ikke sikkert, man kan genfinde hinanden.
  • Prioriter jeres forhold: I kan ikke både være super-forældre, karrieremennesker, lave ironman og være formand i en lokalforening.
  • Lav ting sammen: Snak sammen, hold i hånden, drik et glas vin, når børnene er puttet. Lidt er bedre end ingenting.

 

’Vi prioriterer at have alenetid’

Kristian og Line bor sammen på 2. år. Han har to børn fra et tidligere forhold, og hun har et barn.
Kristian og Line bor sammen på 2. år. Han har to børn fra et tidligere forhold, og hun har et barn. Foto: Jens Astrup
Vis mere

Kristian Henrik Jakobsen (35 år) og Line Lindegaard (25 år). Har været sammen i tre år og boet sammen i to. Parret har Line Lindegaards fire-årig søn på fuldtid og Kristian Henrik Jakobsen to sønner hver anden uge.

Hvad gør I for at holde liv i kærligheden?
I weekenden har vi været på spaophold, og generelt prøver vi bare at planlægge nogle ting, som vi kan glæde os til. Så stikker vi af hjemmefra og prøver at bryde de daglige rutiner. Vi vil gerne både have alenetid og tid sammen med børnene.

Hvad er jeres udfordringer?
Der kan godt komme meget rutine i et forhold med tre børn. Og så kan det selvfølgelig også været en økonomisk udfordring. Derudover skal man lige være opmærksom på kommunikationen, så der ikke sker misforståelser.

 

Børnene er flyttet hjemmefra

Udfordringerne:
Børnene har fyldt meget, og for mange har det været lig med parforholdet. Man har haft mindre tid sammen, mens børnene var små, så nu er det nemt at finde nye identiteter hver for sig. Det kan være svært at finde fælles interessepunkter og ting at tale om.

Eksperternes råd:

  • Find noget nyt, der bringer energi ind i fællesskabet.
  • Lad være med at gøre jer selv ældre, end I er.
  • Tal sammen og undgå at være forudindtaget. Selvom man har kendt hinanden i mange år, skal man huske, at folk forandrer sig.
  • Udnyt den frihed, I har fået og brug spontaniteten til at finde jer selv igen.

 

’Der skal være plads til forskellighed’

Tina Larsen og Kim Nielsen nyder, at der er plads til at være spontane, efter at deres datter er flyttet hjemmefra.
Foto: Jens Astrup
Tina Larsen og Kim Nielsen nyder, at der er plads til at være spontane, efter at deres datter er flyttet hjemmefra. Foto: Jens Astrup
Vis mere

Kim Nielsen (57 år) og Tina Larsen (52 år). Har kendt hinanden i 23 år og har en datter, der er flyttet hjemmefra.

Hvad gør I for at holde liv i kærligheden?
Vi rejser og tager på weekendture - det betyder meget at komme væk fra hverdagen, når man begge har fuldtidsjob. Og så har vi et hus med en stor have og et sommerhus, som skal passes. Kim er brandmand og derfor væk hvert fjerde døgn i 24 timer - sådan har det været i de 23 år, vi har kendt hinanden. Det er en del af hverdagen og nok et frirum for os begge. Der skal være plads til forskelligheder.

Hvad er jeres udfordringer?
Vores datter bor kun 5 kilometer væk, så da hun flyttede hjemmefra, gik det ret smertefrit. Vi ses jo ofte og skal også i sommerhus med hende, vores svigersøn og barnebarn inden længe. Men at vi nu kun er to, betyder da, at vi nemmere kan være spontane. Både i forhold til at tage på weekendophold eller samle en grill klokken 22 om aftenen, som vi netop har gjort.

 

Pensionisterne

Udfordringen:
’Nu har vi været sammen hele livet, så vi ved alt om hinanden’. Den forudindtagelse er helt normal, når man når pensionsalderen. Udfordringerne kan derfor være manglende dialog, indforståethed, misforståelser, eller at man havner i roller, der er svære at komme ud af igen.

Eksperternes råd:

  • Bliv ved med at udforske hinanden.
  • Bliv ved med at stille spørgsmål til og om hinanden. Hvis man holder op med at tale sammen, kan det være svært at tackle udfordringer som eksempelvis sygdom.
  • Undgå at jeres indforståethed bliver ledsaget af ligegyldighed.
  • Udnyt jeres lange livserfaring og gør det, der gør jer glade.

 

’Vi smider ikke med porcelænet længere’

Marchen og Palle Pedersen har fejret guldbryllup,  og nyder at huske hinanden på, mange gode oplevelser.
 Foto: Simon Skipper
Marchen og Palle Pedersen har fejret guldbryllup, og nyder at huske hinanden på, mange gode oplevelser. Foto: Simon Skipper
Vis mere

Palle Pedersen (76 år) og Marchen Pedersen (76 år). Har været gift i over 50 år og parret har kendt hinanden, siden de var 24 år. Marchen og Palle Pedersen har to børn og fire børnebørn.

Hvad gør I for at holde liv kærligheden?
Jamen, det kommer jo helt naturligt. Vi har fælles interesser som kunst og rejser, og så har vi i over 20 år haft en forretning sammen med antikviteter.

Så vi har en masse gode oplevelser, som vi kan huske hinanden på.

Hvad er jeres udfordringer?
Alle udfordringer er vist efterhånden væk. Førhen diskuterede vi jo om børn og om forretningen. Nu er vi vist kun uenige, når det kommer til musik. Vi smider ikke med porcelænet længere, kan man sige.