For mange ender julen mere som hæsblæsende stress, end som en hyggelig tid, men du kan selv gøre noget for at undgå julestress.

Med jul følger hygge. Alligevel ender december måned tit som det rene maratonløb. Og når julefreden endelig sænker sig, er mange helt udkørte. Få her eksperternes råd om at undgå julestress.

Log ind på BT PLUS og læs om hvordan du kan bevare overblikket i juletiden og undgå stress.

Det får du i denne PLUS-pakke:

  • Artikel: Undgå stress i juleræset
  • Guide: Sådan forbygger du julestress
  • Fakta: Om julestress

Modtag det ugentlige nyhedsbrev fra BT PLUS her.


For mange ender julen mere som hæsblæsende stress, end som en hyggelig tid, men du kan selv gøre noget for at undgå julestress.

Med jul følger hygge. Alligevel ender december måned tit som det rene maratonløb. Og når julefreden endelig sænker sig, er mange helt udkørte. Få her eksperternes råd om at undgå julestress.

Adventskransens lys bliver i dag tændt rundt i mange hjem. December står for døren, og om nogle uger er det juleaften. Nu gælder det i dén grad om at hygge sig i den kommende tid.

Der skal pyntes op, laves konfekt, shoppes gaver, købes ind til julemaden, og det perfekte juletræ skal fældes. Samtidig skal mange jonglere mellem ekstra travle arbejdsdage, nissefester i børnenes institutioner og diverse julefrokoster.

Man bliver næsten allerede træt på forhånd. Og faktisk kan de mange gøremål i december også ende med at gøre de fleste meget stressede. Det forklarer ph.d. og stresscoach Bjarne Toftegård. Han mener, at vi stiller for høje krav til os selv i tiden op til jul.

Øget arbejdspress

»Julen er stressende, fordi mange har så store forventninger til tingene. Samtidig er vores hverdag i forvejen fyldt helt op, så vi ikke rigtig kan få det hele til at hænge sammen. Og når vi så ikke føler, vi kan lever op til forventningerne, kommer stressen snigende,« siger Bjarne Toftegård.

Ifølge undersøgelser fra Statens Institut for Folkesundhed og Dansk Analyse mærker op mod halvdelen af alle danskere et øget arbejdspres i december. Samtidig føler 33,5 procent sig stressede, særlig ved højtider som julen.

Og det kan for manges vedkommende betyde, at man slet ikke får nydt julen, siger Bjarne Toftegård. Han forklarer, at stress ofte medfører, at man ikke er nærværende og fokuseret. Flere får derfor en kortere lunte, mister overblikket, og vil derfor også opleve, at tiden bare forsvinder.

Få overblik

»Det kan betyde, at man slet ikke kan overskue julen. For har man haft en stressende december, er det ikke nok først at trække stikket den 24. december. Det tager nogle dage at få stress ud af kroppen,« siger Bjarne Toftegård.

Man kan dog gøre flere ting for, at den travle julemåned ikke ender med en følelse af for få timer i døgnet. Det handler først og fremmest om at skabe overblik, forklarer tidscoach og oprydningsekspert Britt Løvstad.

»Mange tager sig ikke tid til at få et overblik over, hvad de gerne vil nå i december og sortere de overflødige ting fra. Og gør man ikke det, er det også svært at have en realistisk idé om, hvor meget de enkelte ting fylder. Så går tiden bare,« siger Britt Løvstad.

Stress er dyrt

I sin guide ’Bliv klar til jul - uden stress og overtræk’ peger hun blandt andet på, at man som familie formentlig også vil kunne spare en del penge ved at være på forkant med julens gøremål. En stresset jul er nemlig ofte også en dyr jul.

»Når vi har meget travlt, er vi mere tilbøjelige til feberredninger. Og de løsninger ender oftest med at gøre december dyrere, end vi måske lige havde regnet med i første omgang,« siger Britt Løvstad.

En god indikator på, om stressniveauet er for højt, kan være at tjekke, om man egentlig nyder julen - eller om det bare er en lang række af sure pligter. Det mener begge eksperter.

»Vi bliver stressede, når virkeligheden ikke er, som vi gerne vil have, den skal være. Hvis man ikke kan leve op til egne og andres forventninger og ikke vil acceptere, at man ikke kan nå det,« lyder det fra Bjarne Toftegård, der bakkes op af Britt Løvstad.

»Pak perfektionismen væk. Ungerne vil formentlig også synes, at det er 10 gange hyggeligere, at man smækker noget julepynt op sammen og hygger med æbleskiver i stedet for, at mor stresser rundt, fordi alt skal være perfekt,« siger hun.

JULEHYGGE HOS OLGA OG REBECCA
JULEHYGGE HOS OLGA OG REBECCA
Vis mere

GUIDE: SÅDAN FORBYGGER DU JULESTRESS

Man kan gøre flere ting for at få den jul, man ønsker sig, uden at blive stresset. Her er stress-coach Bjarne Toftegårds og tidscoach Britt Løvstads bedste råd om at undgå at stresse over julen:

1. Skab overblik: Skriv alle mulige arrangementer og gøremål i december op på en liste. Det kan være alt fra den faste familietradition i Dyrehaven til konfekt og gaveindkøb.

2. Vælg fra: Ingen kan klare alt. Prioriter hvad du ønsker at bruge tiden til og fordel din energi derefter. Så kan du forhåbentlig klare både at nyde tiden op til jul og selve juledagene, når de kommer.

3. Vær i god tid: Der er færre mennesker i butikkerne i begyndelsen af december og dermed ikke lange køer, der øger stressniveauet.

4. Planlæg: Gøremål og indkøb forløber hurtigere og bedre, hvis du forbereder dig, inden du går i gang. Beslut på forhånd, hvilke gaver du vil købe og hvilke gøremål du vil bruge tid på. Hvilke småkager vil vi i familien selv bage, og hvilke vil vi købe? Og er det vigtigt for os selv at fælde juletræet? Skriv det hele ned, så du har et overblik, og du kan tage en én opgave ad gangen.

5. Pak perfektionismen væk: Sæt forventningerne ned til dig selv og accepter en god jul som et succeskriterium i stedet for en perfekt jul.

6. Trap ned inden juleaften: Sørg for, at dagene op til juleaften bliver fredelige - både hjemme og på arbejdet. Med stress i kroppen formår du ikke at slappe af juleaften og nyde selve dagen. Det kan nemlig tage flere dage at få stressen ud af kroppen.