Eksotiske rejser med vennerne. Kunst og kultur. Bridge og natur. Dét er, hvad prins Henrik fylder sit nye liv med. Sin tredje alder.

Som 82-årig er Prinsen for alvor blevet et billede på en trend: Pensionister, der labber livet i sig, mens de kan. Han gør - som en nær ven udtrykker det - ‘de ting, som han har lyst til, dét, som han elsker’.

Men til forskel fra de fleste andre pensionister gør prins Henrik dét, han har lyst til, på egen hånd. Uden Margrethe.

Set udefra har der nærmest været banket en kile ned mellem Dronningen og Prinsen lige siden, at Margrethe annoncerede, at hendes mand ville ‘drosle ned’. Kun sjældent er han ved hendes side ved de store officielle begivenheder.

Når hans fravær ved det belgiske statsbesøg for et par uger siden alligevel vakte så meget opsigt, at kongehuseksperter kaldte Prinsen for ‘illoyal’ og den sene aflysning for ‘mystisk’ og pinlig’ skyldes det, at Margrethe i interviews med belgiske medier havde understreget, at hendes mand naturligvis ville være ved hendes side under besøget. Det var han så ikke.

I staten af året rejste prins Henrik på ferie til Egypten, hvor hans ven Enan Galaly var guide. Her er prinsen på museum, og får tegnet og fortalt af landets antikvitetsminister. 
I staten af året rejste prins Henrik på ferie til Egypten, hvor hans ven Enan Galaly var guide. Her er prinsen på museum, og får tegnet og fortalt af landets antikvitetsminister.  Foto: KHALED DESOUKI/AFP
Vis mere

Og da BT kunne afsløre, at mens Dronningen puklede sig gennem sit hårde program hjemme i Danmark, befandt Henrik sig på ferieøen Tenerife - hvor han i venners selskab bl.a. nød gourmetmiddage under de lune himmelstrøg - var forargelsen til at tage og føle på hos rigtig mange danskere.

Men hvad er op og ned på prins Henriks nye liv? Og hvad indeholder det liv?

BT har talt med en række af Prinsens venner - de fleste anonyme, enkelte til citat - for at give indblik i det liv. Og fælles for udtalelserne er, at de skarpe linjer i debatten om prins Henriks pensionisttilværelse er blevet trukket alt for skarpt op.

Galleriejere Patricia og Jacob Asbæk er nære venner af Prinsen og udstiller for tiden en række af Henriks skulpturer på Mallorca.
Galleriejere Patricia og Jacob Asbæk er nære venner af Prinsen og udstiller for tiden en række af Henriks skulpturer på Mallorca. Foto: JØRGEN JESSEN
Vis mere

»Som ven er han usædvanlig opmærksom, sød og hensyntagende. Så jeg er selvfølgelig ked af, hvis folk er ude og sige noget om ham og ikke kan forstå ham. For tæt på ser vi slet ikke noget misforhold,« siger galleriejer Patricia Asbæk, som sammen med sin mand Jacob i årtier har været nær ven med prins Henrik.

»Han har været aktiv hele sit liv. Har altid stillet op, og nu synes han måske, at han har gjort det godt, og der er så mange dygtige unge prinser, som gerne vil til«.

Men han er en 82-årig, som ikke kan holde til at have et stort officielt program, fordi han har svært ved at sidde lang tid ved et gallataffel,” siger hun om de stærkt traditionsbundne officielle middage, der varer i adskillige timer.

»Han har mange skavanker, så han tager det stille og roligt, men er der, når han skal være der,« siger Patricia Asbæk med reference til, at prins Henrik er der for det nære. For familie og for venner.

Også Christian Kjær kan kalde sig god ven. Han var ifølge BTs oplysninger på rejse med prins Henrik tidligere i år. 
Også Christian Kjær kan kalde sig god ven. Han var ifølge BTs oplysninger på rejse med prins Henrik tidligere i år.  Foto: Liselotte Sabroe
Vis mere

Venner er der masser af i prins Henriks liv.

Der er de adelige, som hofjægermester Ivar Castenskiold, grev Ditlev Knuth-Winterfeldt og baron Otto Reedt-Thott. Så er der vennerne fra den tunge erhvervselite. Christian Kjær, Fritz Schur, Nils Foss, Peter Zobel og den egyptisk-fødte hotelkonge Enan Galaly . Og den mere bredt favnende gruppe af venner fra de mere kulturelle luftlag: Patricia og Jacob Asbæk, Eddie Skoller, Bent Fabricius-Bjerre og Erik Brandt samt bridgeveninderne Anne Fabricius Bjerre og Claudia Sehestedt-Juul.

Flere af dem har således nydt godt af, at prins Henrik nu har tiden, til at gøre, hvad han har lyst til. Herunder at rejse til de varme lande.

Således har han ifølge BTs oplysninger tidligere i år været på de Vestindiske Øer med Christian Kjær, ligesom han i starten af året var på rundrejse i Egypten med vennen Enan Galaly som guide.

Egyptisk fødte Enan Galaly er også en af dem, der er rigtig tæt på prins Henrik. 
Egyptisk fødte Enan Galaly er også en af dem, der er rigtig tæt på prins Henrik.  Foto: Bjarne Luthcke
Vis mere

Men det er dog ikke alle venner, der får en større bid af Prinsen efter at han er gået på pension.

For den 82-årige prins Henriks skrantende helbred - som ifølge flere venner er en af de tungeste grunde til, at han har droslet ned - spiller også en stor rolle og har betydet, at det er slut med turene på tennisbanen, ligesom bentøjet ikke længere holder til de mange jagter.

Matador-komponist Bent Fabricius Bjerre - som spillede til Regentparrets bryllup for 50 år siden og har skrevet musik til en række af prins Henriks digte - er en af de venner, der i mange år svingede tennisketcheren sammen med prinsen. Men turene på banen er helt slut nu.

Komponist Bent Fabricius Bjerre har kendt og været ven med Henrik siden han spillede til Regentparrets bryllup.
Komponist Bent Fabricius Bjerre har kendt og været ven med Henrik siden han spillede til Regentparrets bryllup. Foto: Niels Ahlmann Olesen
Vis mere

»Han måtte holde op med at spille tennis på grund af vrøvl med ryggen, og derfor ser jeg ham ikke så meget som tidligere. Han rejser jo meget rundt i verden nu. Så vi ses kun en gang eller to om året til fester,« siger Bent Fabricius Bjerre, der betegner sin ven prins Henrik som et menneske med en glubende appetit på livet. Og et meget musikalsk menneske.

Én af de ting, som prins Henrik nu også har tiden til at dyrke i en hel anden udstrækning end tidligere, er kunst, som han altid har brændt for, og som han og Dronningen har haft som en fælles passion.

Men hvor det før har været med måske lidt mere venstrehånden, er prins Henrik anderledes dedikeret nu.

Vennen og galleriejer Patricia Asbæk ejer og driver sammen med sin mand Jacob ejer kunstcentret CCA Andratx på ferieøen Mallorca. Og her har de for tiden stor succes med prins Henriks værker.

Udstillingen ‘Eventyrlig Dialog’ - hvor udvalgte malerier af Cobra kunstner Carl-Henning Pedersen danner en slags kulisse for prins Henriks skulpturer - har ikke alene fået flotte anmeldelser i udenlandske medier, den har også placeret Prinsen som international kunstner.

Og hun er ikke i tvivl om, at prins Henrik efter et langt liv med officielle pligter nu ikke alene plejer sit helbred, men også sine personlige interesser. Sin passion for kunst og kultur.

»Han har virkelig mange kreative sider. Og der er ingen tvivl om, at hvis han ikke var blevet prins, havde han fået lov til at blive en rigtig god billedhugger. For han har virkelig talent. Er et multitalent. Og nu gør han de ting, som han har lyst til. Nu får han lov til at gøre det, som han elsker,« siger Patricia Asbæk, der kalder vennen ‘et renæssance menneske’. Et menneske med vidtfavnende interesser og en livsnydende leveform, som pensionisttilværelsen altså giver ham rig lejlighed til at dyrke. Ofte under eksotiske himmelstrøg.

At det efterhånden kniber med benhøjet, var tydeligt, da prins Henrik sidste vinter holdt jagt i Grib Skov og måtte hjælpes op i kareten. 
At det efterhånden kniber med benhøjet, var tydeligt, da prins Henrik sidste vinter holdt jagt i Grib Skov og måtte hjælpes op i kareten.  Foto: Mathias Løvgreen Bojesen
Vis mere

Valget varme lande er dog næppe helt tilfældigt. For udover problemer med ryggen og bentøjet, lider prins Henrik af gigtsygdommen podagra, som sætter sig i leddene. Og for mange gigtplagede er sol og varme om ikke en kur, så en lise.

De mange rejser er således ikke nødvendigvis at vælge Dronningen fra, men helbredet til.

»Man har travlt med de små ting, men ser ikke helt den store linje. Det er lidt synd. Jeg ved, at han er glad for sin dronning. Man ser dem jo altid sammen, og det er åbenlyst, at de er glade for hinanden,« siger Patricia Asbæk.

På næste søndag fylder Dronningen 77 år. Og mon ikke prins Henrik vil være ved hendes side, når hun hyldes på Marselisborg Slot?

Dronningens og prinsens travle kalender:

Selv om man sjældnere og sjældnere ser prins Henrik ved Dronningens side, er der ingen tvivl om, at de stadig har dybe følelser for hinanden. Her ses de hånd i hånd til prins Felix' konfirmation først på måneden.
Selv om man sjældnere og sjældnere ser prins Henrik ved Dronningens side, er der ingen tvivl om, at de stadig har dybe følelser for hinanden. Her ses de hånd i hånd til prins Felix' konfirmation først på måneden. Foto: Nils Meilvang
Vis mere