»Det understreger jo bare endnu engang, at han er en sej fyr.«

Sådan lyder det fra den tidligere triatlet og ironman Rasmus Henning om kronprins Frederik, der lørdag har modtaget det eftertragtede diplom for at have gennemført manddomsprøven 'En svensk klassiker'.

For at sikre sig æren af at modtage diplomet, skal man inden for en periode på 12 måneder have gennemført fire hårde, svenske løb inden for hver deres kategori.

Det drejer sig om 90 kilometer langrend på ski til Vasaloppet, 300 kilometer på cykel til Vätternrundan, 3 kilometer svømning i åbent vand til Vansbrosimningen og 30 kilometers løb i ujævnt terræn til Lidingöloppet.

Og da kronprins Frederik lørdag knyttede nævnen, mens han løb over målstregen til netop Lindingöloppet, har han bestået manddomsprøven.

»Han er helt bestemt en sej fyr, der tager nogle store udfordringer op og får dem løst på en flot måde. Det, synes jeg, er et godt eksempel for befolkningen og et godt eksempel at vise, at man godt kan det, også selvom man har fire børn og et travlt liv,« siger Rasmus Henning, der var Danmarks ubestridt bedste triatlet og ironman frem til 2012, hvor han stoppede med konkurrence på toplan.

Kronprins Frederik modtog lørdag i Stockholm diplometet for at have gennemført 'En svensk klassiker'.
Kronprins Frederik modtog lørdag i Stockholm diplometet for at have gennemført 'En svensk klassiker'. Foto: 10010 Janerik Henriksson/TT
Vis mere

Man skal holde et vist niveau

Selv gennemførte Rasmus Henning 'En svensk klassiker' over 12 måneder fra 2013 til 2014, hvor han sluttede af med Vasaloppet.

»Det er en rigtig, rigtig fed konkurrence. Det er en sjov måde at gøre det på, i stedet for at det er tre discipliner samme dag, som når man for eksempel kører ironman eller triathlon. Når det er spredt ud over et helt år, har man også længere tid til at forberede sig hen mod hver enkelt af dem,« siger Rasmus Henning.

Men selvom man har længere tid, er det stadig krævende.

»Man skal holde et vist niveau. Man kan ikke bare starte med at træne svømning, når man er færdig med Vätternrundan (cykling, red.) Det er altså for kort tid. Så man skal ligesom holde sig en god basis i alle disciplinerne og køre nogle specialiseringsperioder hen mod hver enkelt af dem. Det var i hvert fald den måde, jeg greb det an på,« forklarer Rasmus Henning.

Udfordrende discipliner

For Rasmus Henning var der tre discipliner, han vidste, han var god til. Henholdsvis svømming, cykling og løb.

»Og så var der skiløbet, hvor jeg vidste, jeg slet ikke var på samme niveau,« siger han og fortsætter:

»Kronprinsen har jo løbet Vasaloppet flere gange, så for ham, tænker jeg, at de andre discipliner nok kunne være mere en udfordring.«

Især de to lange løb - Vasaloppet og Vätternrundan - er særligt krævende, da man er i gang i mange timer. Ernæring og disponering af kræfterne spiller derfor meget ind, forklarer den tidligere triatlet.

»Lidingöloppet er kortere, men 30 kilometer i terræn er for rigtig mange at sammenligne med et fladt maraton på den måde, at man bliver udtrættet og øm efterfølgende,« siger Rasmus Henning og forklarer, at 'En svensk klassiker' nok er lige så krævende at træne op til som en ironman.

Selv forsøgte Rasmus Henning at slå rekorden for den hurtigste tid til at gennemføre alle fire discipliner, da han gennemførte 'En svensk klassiker'. Men dårlige forhold til Vasaloppet spændte ben for de ambitioner.

»Jeg synes, det er en rigtig spændende udfordring, som jeg godt kan anbefale folk, der har prøvet lidt forskellig udholdenhedsidræt. Det er ikke mere krævende at træne op til end en ironman. Men det er vigtigt at huske, at man ikke kan nøjes med at starte med den næste disciplin, når den foregående er slut,« siger han.

Kronprins Frederik gennemførte Lidingöloppet i en tid på 2 timer og 49 minutter.