Skepsissen er blevet lagt på hylden, og svenskerne har taget den tidligere ’Paradise Hotel’-deltager Sofia Hellqvist til sig som deres nye folkelige prinsesse. Men det var næppe sket i Danmark, for det danske kongehus er anderledes end det svenske, forklarer ekspert.

'Stilfuldt – og et fint, varmt forældrepar til en god og sød, tryg lille krabat’

Sådan lyder en af de mange hundrede kommentarer, hvoraf størstedelen er søde og positive, til et billede af den svenske prins Carl Philip, hans kone, prinsesse Sofia, og deres lille søn, prins Alexander, som det svenske kongehus har lagt på facebook efter den lille drengs dåb i sidste uge.

De søde kommentarer vidner om, at prinsesse Sofia, der blev gift med Carl Philip sidste år, nu for alvor er blevet accepteret af det svenske folk.

Prinsesse Sofias vej til kongehuset har ellers været noget kontroversiel. Inden hun mødte og forelskede sig i sin svenske prins, deltog hun nemlig i den svenske udgave af ’Paradise Hotel’, og der var derfor ikke ligefrem jubel hos hverken de øvrige medlemmer af den svenske kongefamilie eller i den brede befolkning, da det kom frem, at en tidligere reality-stjerne kunne ende som den næste svenske prinsesse.

Men både Carl Philip og Sofia trodsede kritikken og holdt fast i hinanden. Og da parret efter mange års kamp for hinanden blev gift sidste år, var det nok de færreste, der var i tvivl om parrets forelskelse.

Siden vielsen er Sofia og Carl Philip blevet utroligt populære i Sverige, og Sofias fortid er overraskende hurtigt blevet glemt.

Ifølge kongehusekspert og historiker Lars Hovbakke Sørensen, er der flere grunde til, at den tidligere reality-stjerne har taget svenskerne med storm.

»Hun har gjort det rigtig godt. Og hele den kritik, der var af hende fra starten, det er noget, hun virkelig har gjort til skamme. For hun har opført sig meget professionelt og som en rigtig prinsesse fra det øjeblik, hun blev en del af det svenske kongehus. Og det er derfor, der er mange, der godt kan lide hende i dag og har fået meget respekt for hende, fordi hun simpelthen er trådt i karakter som prinsesse,« forklarer han.

En anden grund til det smukke pars popularitet skal også findes i, at det svenske kongehus generelt er populært lige nu – hvilket blandt andet skyldes, at debatten om flygtninge og udlændinge fylder meget og splitter svenskerne.

»Der er en stor positiv omtale af kongehuset for øjeblikket, fordi svenskerne mangler noget, de kan samles om, og som de kan stå sammen om. Og det er medvirkende til, at de kongelige er så populære i Sverige for tiden, og der er en positiv stemning overfor kongehuset i Sverige,« siger kongehuseksperten.

Artiklen fortsætter under billedet

Lille prins Alexander blev døbt i sidste uge.
Lille prins Alexander blev døbt i sidste uge. Foto: TT NEWS AGENCY
Vis mere

Mens svenskerne har taget imod deres nye prinsesse Sofia med åbne arme, så havde det samme næppe været tilfældet herhjemme, hvis det var en af de danske prinser, der havde giftet sig med en reality-stjernen. For et sådan bryllup er nærmest utænkeligt.

»Det er ikke så sandsynligt, for der har vi jo haft den tradition, at man helst skulle komme fra udlandet eller have en adelig eller kongelig baggrund,« siger Lars Hovbakke Sørensen og peger dermed på, at både dronningen, kronprinsen og prins Joachim har fundet deres ægtefæller i udlandet.

Danskerne fik ellers i 1990’erne mulighed for at forberede sig på, at landets kommende dronning enten kunne have en fortid i showbusiness, da kronprins Frederik dannede par med først modellen Katja Storkholm og derefter med sangerinden Maria Montell. Men begge forhold mødte modvilje i kongehuset og endte med at løbe ud i sandet.

»Så vi ved jo ikke, om der ville have været en stor, folkelig opbakning til det (et ægteskab med en af de to kvinder, red.), for Dronningen var jo imod, at kronprinsen skulle gifte sig med dem,« forklarer Lars Hovbakke Sørensen.

I Sverige synes Sofia Hellqvists reality-fortid dog nu nærmest at være blevet vendt til en fordel for hende.

»Der er mange svenskere, der synes, at det er godt gjort af hende – at hun er en helt almindelig pige fra Sverige, der pludselig er medlem af kongefamilien,« siger Lars Hovbakke Sørensen og peger på, at det også øger populariteten for det svenske kongehus, der er afhængig af en god kontakt med det svenske folk, da kongen ikke har nogen politisk rolle modsat herhjemme, hvor Dronningen er med til at underskrive love og udpege ministre.

»Derfor er det mere vigtigt i Sverige, at kongehuset skaber kontakt med det øvrige samfund«, siger han.

Mens Sofia og Carl-Philip altså er blevet til en succeshistorie, så er prinsens lillesøster, prinsesse Madeleine knap så populær efter ægteskabet med den britisk-amerikanske forretningsmand Christopher O'Neill, der har  frabedt sig at blive en del af kongehuset. Og det gør bestemt ikke sagen bedre, at parret samtidig har valgt at bosætte sig i London.

»Mange svenskere synes, at de har svigtet lidt ved at tage til udlandet, og de synes ikke, at han er interesseret i at være en del af kongehuset. Så det er mere de to andre par, som folk er glade for. De gør en indsats for Sverige og svenskerne, og det er noget, som de bliver målt meget på – ligesom de også gør herhjemme, hvor vi kan se, at de kongelige, som arbejder, og som folk synes virkelig gør en indsats for landet – de er de mest populære,« forklarer Lars Hovsbakke Sørensen.