Royale

Svenske kvinders krav til kongen: Gå af, Carl Gustaf!

Tak for tilmeldingen!

X

Vi har også masser af andre gode nyhedsbreve. Du kan til- og framelde dig dem her, hvor du også kan opdatere dine personlige oplysninger og interesser.

Venlig hilsen BT.dk

Det svenske folk er godt trætte af kong Carl Gustaf. Hele 60 procent vil have, han går af ifølge ny meningsmåling. Foto: JEON HEON-KYUN

De svenske kvinder er trætte af deres konge Carl Gustaf, der de seneste år har lagt navn til flere skandaler med letpåklædte kvinder og påståede hemmelige affærer.

Hele 67 procent af kvinderne i Sverige sender nu et klart signal til deres regent. 'Gå af før tid' er deres budskab i en meningsmåling, som er foretaget af det svenske Statens Institut for Forbruksforskning (Sifo) for avisen Aftonbladet.

Modviljen mod kong Gustaf er dermed langt størst hos kvinderne, for kun 50 procent af mændene mener, at kongen skal abdicere. I alt mener 60 procent af den samlede befolkning, at han skal gå af, og det er en stigning på fire procentpoint i forhold til den seneste måling, som blev lavet i maj 2012.

Læs også: Carl Gustafs elskerinde brød sammen i 'Vild med dans'

Især kvindernes modstand mod Carls Gustaf skyldes, at han er blevet beskyldt for at have en lidt for let omgang med andre kvinder end sin kone, mener den royale ekspert og historier Lars Hovbakke.

- Han har været indviklet i en masse skandalesager i de senere år med utroskab og mystiske besøg på stripklubber. Det er alle de her personsager, der klæber til ham, og det kan især kvinder ikke lide, siger Lars Hovbakke til bt.dk.

Den svenske konge blev i bogen 'Den Modvillige Monark' fra 2010 beskyldt for at besøge stripklubber rundt omkring i verden, pleje omgang med kriminelle mafia-forbindelser, og han er også blevet beskyldt for at have en affære med den svenske popstjerne Camilla Henemark.

Men også flere kontroversielle politiske udtalelser, hvor han har støttet ulvejagt, har splittet befolkningen, vurderer den royale ekspert. Kongen har også svært ved at konkurrere med sin datter Victoria.

- Kronprinsessen er enormt populær, for svenskerne mener, at hun håndterer jobbet bedre end ham og burde overtage hans job, siger Lars Hovbakke.

Det er den tredje måling i træk, der viser, at svenskerne vil af med deres konge, og det bliver meget svært for Carl Gustaf at genoprette tilliden til folket.

Læs også: Royal baby hjælper skandale-konge

- Han skal passe meget på med at komme med politiske udtalelser, og så skal han vise stor støtte til sin populære datter og børnebørn, men mistilliden er opbygget gennem mange år, så den ser svær at redde.

Det er dog helt urealistisk, at den svenske konge abdicerer, for ligesom i det danske kongehus er der tradition for, at regenten sidder til sin dødsdag, vurderer Lars Hovbakke.

Relaterede

Det læser andre