Skulle have været kongens søster: Endte som nummer 12 i arvefølgen

I øjeblikket står dronningens kusine, prinsesse Elisabeth, midt et mareridt, hvor hun må sige farvel til personlige ejendele fra sin pragtvilla i Holte, fordi hun ikke længere har råd til at bo der.

Men omstændighederne kunne meget vel have set anderledes ud for den 78-årige prinsesse. Oprindeligt skulle hun nemlig have været kongens søster, da det lå i kortene, at hendes bror grev Ingolf var eneste arving til tronen.

Men en ændring i arvefølgen i 1953 gjorde i stedet dronning Margrethe til regent i Danmark, og det satte prinsesse Elisabeth langt ned ad rangstigen til den danske trone. I dag er hun for mange danskere et ukendt ansigt, der glider længere og længere ud, mener royal ekspert.

- Inden arvefølgen blev ændret i 1953 var hun vigtig person, som lidt kan sammenlignes med den rolle, som prins Joachim har i nyere tid. Der var hun jo søster til ham, der formentlig skulle være konge, altså prins Ingolf, siger historiker og royal ekspert Lars Hovbakke.

Ændringen i 1953 skete, fordi der skulle være ligestilling mellem mænd og kvinder, og det har ifølge Lars Hovbakke betydet meget for den rolle, som prinsesse Elisabeth har i dag.

- Før var hun en del af kongefamilien på en anden måde. Hun havde i højere grad flere repræsentative opgaver, end hun har i dag. Nu er det de unge, der får dem. På den måde er hun kommet til at spille en mindre repræsentativ rolle for Danmark, end hun gjorde i sine yngre dage, siger han.

Derfor er det også nærmere et tilfælde, at den 78-årige prinsesse overhovedet stadig står i arvefølgen i dag.

Offer for omstændighederne

- Man kan sige, at hun har været offer for historiske omstændigheder, da det har gjort at hun er gledet ud på et sidespor. Og det er helt tilfældigt, at hun stadig er med i arvefølgen. Det handler jo om, at hun aldrig er blevet gift ligesom sine brødre og derfor har beholdt sin prinsessetitel, siger Lars Hovbakke.

Ifølge ham er prinsessen heller ikke længere automatisk med til alle arrangementer i kongehuset, og hun får heller ikke statslig støtte, også kaldet apanage, som både dronning Margrethe, Kronprinsparret, prinsesse Benedikte og hendes egen bror, grev Ingolf, gør. Om sidstnævnte konstaterer prinsesse Elisabeth i denne uge i Billed Bladet:

- Han skulle jo også have været konge.

Læs også: