Kronprins Frederik og kronprinsesse Mary har fået mundkurv på under hele det officielle besøg i Saudi-Arabien, derindledes i dag.

Det oplyser hoffets kommunikationschef Lene Balleby til BT, som er med på rejsen til det mellemøstlige land, derbegyndte 2016 med 2. januar offentligt at halshugge 47 personer, herunder en kendt regeringskritiker.

»Vi laver somme tider forhåndsaftaler, men med så stort et mediekorps kan vi ikke lave individuelle aftaler om interview. Selvfølgelig kan man stille spørgsmål. Men de kongelige svarer aldrig på politiske spørgsmål. Der må vi henvise til politikerne,« siger Lene Balleby.

Saudi-Arabiens lovgivning er baseret på en streng fortolkning af islam, hvor der bl.a. er dødsstraf for mord, handel med narkotika, væbnet røveri, voldtægt og religionsfrafald. Kongedømmet bruger tortur, systemkritikere spærres inde, kvinder udsættes for vold, og folk nægtes retfærdig rettergang. Ikke desto mindre tager kronprinsparret af sted på et eksportfremstød sammen med flere ministre.

Hvorfor skal kronprinsparret med på netop dette eksportfremstød?

»Den kongelige familie står til rådighed for Danmark og for regeringen og deltager derfor også i de besøg, regeringen ønsker, de skal deltage i,« siger Lene Balleby og understreger at netop det princip er væsentligt at fastholde.

Øvelse i ikke at sige for meget

Kongehusekspert Lars Hovbakke Sørensen mener, at kronprinsparret er på en svær opgave.

»Det er en vanskelig balancegang for kronprinsparret at besøge et land som Saudi-Arabien, fordi de endelig ikke skal komme til at sige noget, der kan opfattes som politisk eller en ros af styret i landet. Det er øvelse i ikke at sige for meget,« siger han.

Var det så ikke klogere, at de blev hjemme?

»Kronprinsparret skal sådan set bare klappe hælene sammen og gøre, som regeringen vil. Hvis regeringen mener, at de kan gøre nytte på rejsen, så må de jo tage med.«

Sidste år henrettede Saudi-Arabien omkring 150 personer. Dermed placerer landet sig på en tredjeplads over de nationer i verden, der hyppigst tager livet af deres landsmænd. Kina og Iran er langt foran på henholdsvis første- og andenpladsen.