Tag pænt tøj på. Vink og smil. Hold en helt ufarlig tale. Klip et bånd over. Og gå så hjem igen. Sådan lyder den måske lidt karikerede version af en arbejdsdag for medlemmer af den kongelige familie, der traditionelt ikke udtaler sig hverken politisk eller kritisk om de ting, der foregår i det danske samfund.

Men prinsesse Marie brød fuldstændig med den tradition, da hun var på Færøerne i forbindelse med sit arbejde for Landsforeningen Autisme.

Her gik hun nemlig direkte imod et bredt flertal af Folketinget, der i 2012 stemte for inklusionsloven, som har til formål at integrere børn i den danske folkeskole, der tidligere modtog specialundervisning, som f.eks. autister.

»Jeg tror slet ikke på inklusion. Det er min mening,« lød det ifølge Billed-Bladet overraskende bramfrit fra den 40-årige franskfødte prinsesse.

Sprængfarligt område

Anledningen til den markante udtalelse var prinsessens besøg på et gymnasium i den færøske hovedstad Törshavn, hvor der er oprettet to klasser specifikt rettet mod elever med autisme.

Med den kontante udmelding bevæger prinsessen sig ind på et sprængfarligt politisk område, som medlemmer af kongehuset generelt har gjort alt for at holde sig fra.

Af samme grund kommer hendes udtalelser bag på historiker og kongehusekspert Lars Hovbakke Sørensen: »Det er ret usædvanligt, at de kongelige udtaler sig så politisk, som der er tale om her. Man plejer at holde sig fra den type emner,« lyder dommen.

Han bakkes op af Jon Bloch Skipper, der er historiker og forfatter til flere bøger om det danske kongehus.

»Det er en usædvanlig udmelding,« medgiver han.

’Jeg ved, hvor hårdt det er’

Når prinsessen så alligevel udtaler sig så åbenhjertigt om emnet, skyldes det nok, at netop autisme er en hjertesag for hende.

»Jeg har autisme i min nære familie, derfor ved jeg, hvor hårdt og hvor svært det er. For det er et handicap, der rammer hele familien,« har hun fortalt til BT ved en tidligere lejlighed om sin stedbrors søn.

Før inklusionsloven trådte i kraft i 2012, modtog 5,6 procent af alle børn i folkeskolen specialundervisning i enten specialklasser eller på specialskoler. Et politisk flertal besluttede, at omkring 10.000 af disse børn skulle overføres til den almindelige folkeskole.

 

De Konservative har kaldt loven for en ’spareøvelse’, og da Ellen Trane Nørby trådte til som undervisningsminister sidste år, erkendte hun selv, at inklusionen ikke fungerede. Under valgkampen lovede statsminister Lars Løkke Rasmussen da også, at der ville blive nedsat en såkaldt taskforce til at se nærmere på problemet.

Landsforeningen Autisme har ved flere lejligheder udtalt sig i skarpe vendinger om inklusion, som de mener fører til øget angst og risiko for depression blandt børn med autisme.

’Ekstrem eksklusion’

Heidi Thamestrup, der er formand for foreningen, understreger, at foreningen ikke er absolut modstander af inklusion, men argumenterer for, at der netop ikke er ægte inklusion i folkeskolen.

»Tværtimod ser vi en ekstrem eksklusion, hvor der er ikke plads til, at alle kan være sig selv. Børn med autisme har netop svært ved at socialisere – de forstår ikke, hvad andre mennesker tænker, og de har behov for, at der er voksne nok til at hjælpe dem. Men det er der ikke, så vi mener ikke, at der er ægte inklusion på det enkelte barns præmisser,« forklarer hun.

Thamestrup afviser dog, at prinsesse Marie, der har været protektor for Landsforeningen Autisme siden 2011, er gået foreningens ærinde i at kritisere forholdene.

»Vores prinsesse er meget aktiv og interesserer sig meget for autisme. Det må være en helt privat udtalelse på baggrund af, hvad hun selv har oplevet,« forklarer hun.

Hvad mener du om, at prinsesse Marie udtaler sig om et politisk emne?

»Jeg tænker, at alle mennesker har ret til at have en personlig, privat holdning til tingene. Det mener jeg må være en menneskeret,« slår hun fast.