Kronprins Frederik og Prins Joachim var en afgørende del af beslutningsprocessen, inden Prins Henrik valgte at opgive sit livsværk, vinproduktionen på Chateau de Cayx. Det afslører Prins Joachim nu overfor BT.

Prins Joachim var onsdag eftermiddag tilbage i Sønderjylland - nærmere bestemt Tønder og byens kunstmuseum - hvor prinsen var inviteret som æresgæst i anledning af den første uddeling af Wegner Prisen.

Det er en pris, som Tønder Kommune, Kunstmuseet i Tønder og flere andre lokale aktører har indstiftet for at hædre bysbarnet, den verdensberømte danske møbelarkitekt, Hans Wegner, og her fik BT efter prisoverrækkelsen mulighed for at spørge nærmere ind til omstændighederne bag Prins Henriks beslutning om at bortforpagte vinproduktionen på Chateau de Cayx.

Prins Joachim svarede velvilligt på flere spørgsmål, da først han havde hilst på modtageren af Wegner Prisen 2015 - den japanske Wegner-entusiast og samler, Noritsugu Oda.

Er deres kongelige højhed blevet spurgt, om De ville overtage vinproduktionen på Chateau de Cayx?

»Uden at afsløre nogen statshemmeligheder så kan jeg godt sige, at Kronprinsen og jeg er blevet inddraget i beslutningsprocessen. Og der er ikke blevet foretaget noget uden vores vidende,« fortalte Prins Joachim til BT.

I 2008 fortalte Prins Henrik i et interview med BT, at han håbede, at én af sønnerne en dag ville overtage vinproduktionen på det franske vinslot.

Med Kronprins Frederik som næste tronfølger tydede alt på, at det skulle være Prins Joachim, som løftede arven efter sin far, men sådan gik det som bekendt ikke.

De har selv drevet landbrug, da De ejede Schackenborg Slot. Har De aldrig følt Dem fristet til at udvide produktionen med vindyrkning?

»Det har jeg aldrig overvejet. Dels er der den geografiske afstand mellem Danmark og Frankrig, som ville gøre det svært at passe begge produktioner, og hvis omstændighederne ikke er de optimale, så er det ikke det rigtige at gøre. Men når det er sagt, så synes jeg vindyrkning er interessant, og det er mig ikke helt fremmed,« sagde Prins Joachim.

Prins Joachim sagde farvel til livet som landmandsprins, da han i sommeren 2014 overdrog Schackenborg Slot samt flere hundrede hektar jord til en fond, som flere af prinsens nære venner - familierne bag Danfoss, Lego og Ecco - havde skudt penge i.

Prisen lød på i alt 100 millioner kroner, og det betød, at Prins Joachim kunne trække sig forgyldt ud af Schackenborg, hvor han gennem årene havde oparbejdet en gæld på 42 millioner kroner. Prins Joachim beholdt ved salget 600 hektar jord samt flere mindre gårde, og derfor har han ikke sluppet taget i landbruget fuldstændig.