Prins Frisos hjertemaskine gik i stå

Efter ni minutter var batteriet i apparatet, som skulle bruges til at genoplive prins Johan Friso, fladt. Den hollandske prins' hjerte stod stille i 50 minutter.

11 dage efter, at han blev fanget i en lavine under sin skieferie i Lech i de østrigske Alper, ligger den 43-årige hollandske prins fortsat i koma på universitetshospitalet i Innsbruck.

Tilstanden betegnes stadig som alvorlig, og det er ikke sikkert, han vågner op igen.

Hollands royale rykker sammen om prins i koma

Ifølge det norske VG Nett er hollænderen sandsynligvis blevet udsat for yderligere uheldige omstændigheder under den dramatiske redningsaktion.

Efter 20 minutter under mindst 40 centimeter sne blev Johan Friso gravet frem og fik førstehjælp. Men ombord i redningshelikopteren Gallus 1, som skulle fragte prinsen til hospitalet, svigtede det batteri, som sad i genoplivningsapparatet, skriver VG Nett. Apparatet skulle bruges til at starte prinsens hjerte igen.

Normalt skal den type apparater have en batteritid på 40 til 60 minutter, men i prinsens tilfælde holdt det ikke engang i ni minutter.

Ifølge VG Nett måtte en af de ansatte i redningshelikopteren gribe ind og give manuel hjertemassage, mens en anden skiftede batteri. Angiveligt var det andet batteri også faldt, og kunne kun holde i 15 minutter.

Nu skal kongehuset bearbejde sorgen

En talsmand fra redningsmandskabet i delstaten Vorarlberg bekræfter ifølge VG Nett, at det første batteri kun kunne holde nogle minutter, men han bekræfter ikke, at det samme skulle være tilfældet med det andet batteri.

- Efter at det var fastslået, at der var tale om hjertestop, blev prinsen koblet til hjertemassageapparatet, men på grund af kulden var batteriet tomt efter noget tid, skulle Matthias Marxgut have udtalt ifølge VG Nett.

Firmaet, som har produceret apparatet, er citeret for at sige, at firmaet allerede i september anbefalede redningshelikopteren at skifte batteriet.

Wolfgang Voelckel, overlæge i redningstjenesten i den østrigske rejse- og turistorganisation ÖAMTC, mener ikke det kan bevises videnskabeligt, at genoplivning med en maskine er bedre end med menneskehånd:

- At et batteri bliver fladt, er ikke usædvanligt. Vi arbejder under ekstreme betingelser, siger han.

Han er desuden citeret for at sige, at den konkrete redningsaktion forløb hurtigt og professionelt.

Læs også:

Lige nu på BT PLUS

Mode og skønhed
Effektivt 14 dages video trænings- program

Effektivt 14 dages video trænings- program

07/08
Mode og skønhed
Kom i form på hjul - på 8 uger

Kom i form på hjul - på 8 uger

29/04
Mode og skønhed
2,5 pct: Historisk lån på gaden

2,5 pct: Historisk lån på gaden

26/08
Mode og skønhed
Slankehit: Få hurtige resultater med simple fastekure

Slankehit: Få hurtige resultater med simple fastekure

15/08