Dronningen kører lige nu gennem de københavnske gader i sin guldkaret.

Dronningen og Prinsgemalen har netop sat sig ind i guldkareten og påbegyndt deres tur gennem København, hvor tusindvis af forventningsfulde royalister står klar langs ruten for at vinke til Majestæten.

Allerede timer før turen begyndte, stod publikum klar på Amalienborg Slotsplads - størstedelen med kamera hængende om halsen og rød-hvide flag i hånden, som Wonderful Copenhagen havde delt ud.

LÆS OGSÅ: 

Og det var ikke kun københavnere, der var mødt op. Også kinesere og engelsktalende turister samt jyder, der havde taget toget fra morgenstunden, var mødt op for at få et glimt af giraffen

Egentlig var planen, at kareten skulle have haft otte hvide heste spændt for, men da den ene i løbet af natten til lørdag er blevet halt, har man valgt at spænde seks hvide og to sorte heste for kareten i stedet for.

Dronningen kører med eskorte af Gardehusarregimentet fra Amalienborg via Strøget til Københavns Rådhus, hvor hun skal til officiel modtagelse i anledning af sit 40-års jubilæum som regent.

Under hele turen vil tamburkorps fra Hjemmeværnet og Søværnet samt soldater- og marineforeningerne præge bybilledet med faner og musik.

- Karetturen er en gammel tradition i Kongehuset og går helt tilbage til 1500-tallet. Dengang brugte man turen til at vise Kongens magt, men i dag bruges den til at vise en form for samhørighed og vise folk, at man er der, fortæller journalist Lillian Gjerulf Kretz til Dr.dk.

LÆS OGSÅ: 

Guldkareten bliver også kaldt »Kong Christian VIII’s karet« og er belagt med 24-karats bladguld. Den blev bygget af karetmager Henry Fife i 1840 og er en perle i europæisk karetmager-byggeri på grund af dens meget enkle og elegante opbygning. Det skriver Kongehuset.dk.

Når Dronningen ankommer til Københavns Rådhus, er overborgmester Frank Jensen (S) vært ved et festarrangement, hvor blandt andet 560 korsangere vil synge en nyskrevet jubilæumssang akkompagneret af Greve Harmoniorkester og Tivoli-Gardens Musikkorps.

LÆS OGSÅ: 

På Rådhuspladsen er der stillet en storskærm op, så publikum ude på pladsen kan følge underholdningen.

En dirigent og musikere vil trække ud på Rådhuspladsen til fællessang med alle de fremmødte, inden Dronningen til sidst træder ud på balkonen for at vinke til folket.