Prins Nikolai fyldte 17 år søndag. Prinsen var i flere år tronarving, og det har skabt et tæt bånd mellem ham og danskerne

Mandag vågnede prins Nikolai op til sin første ordinære dag som 17-årig efter sin fødselsdag.

Det kan måske synes for nogle, som var det i sidste uge, den nu 17-årige prins Nikolai kom til verden. Hele Danmark stod på den anden ende, efter prins Joachim og daværende prinsesse Alexandra fik deres første barn, og dermed gjorde dronning Margrethe og prins Henrik til bedsteforældre for første gang.

Prins Nikolai blev dog med det samme også noget helt særligt for danskerne. Og det er han stadigvæk, fortæller historiker og kongehusekspert Lars Hovbakke.

»Kronprinsparret fik først prins Christian i 2005, hvilket betyder, at danskerne i seks år gik og spekulerede i, om han mon kunne gå hen at blive den umiddelbare tronarving. Derfor har mange folk et anderledes forhold til prins Nikolai end til så mange andre af de prinser og prinsesser, der er kommet til siden hen,« siger han.

Den 28. august 1999 kom prins Nikolai William Alexander Frederik, prins til Danmark, greve af Monpezat til verden.

Indtil prins Christians fødsel den 15. oktober 2005 var han den primære tronarving efter kronprins Frederik. Han er i dag nummer syv i arvefølgen.

Uddannelse og rejser

Prins Nikolai påbegyndte sin studenteruddannelse på den prestigefyldte kostskole Herlufsholm i august sidste år og har således omkring to år tilbage.

Hvad han skal bruge tiden på efterfølgende, er endnu usikkert, men hans mor, grevinde Alexandra, fortalte tidligere på året BT, at hendes søn ønskede at studere i udlandet.

Lars Hovbakke er da heller ikke i tvivl om, at den ’velbegavede, unge mand’ nok skal få sig en akademisk uddannelse, der meget vel kan indeholde et eller flere udlandsophold.

»Efter sin tid i gymnasiet vil han som minimum aftjene sin værnepligt, og derefter vil han så med al sandsynlighed tage ud at rejse for at få det internationale perspektiv, en mulig tronfølger forventes at have. Derfra vil han nok tage sig en videregående uddannelse inden for enten økonomi, sprog eller statskundskab, men det er usikkert.«

Lige meget hvad kan prins Nikolai se frem til at skulle tjene sine egne penge. Den 30. maj meddelte kongehuset nemlig, at det kun er prins Christian, som kan se frem til at modtage apanage i sit voksenliv.

Snart myndig

Om mindre end ét år vil prinsen for alvor kunne kalde sig mand, når han fylder 18 og dermed bliver myndig.

Fordi han er den ældste af den nye generation, der bliver myndig, og fordi danskerne har et særligt forhold til ham, er kongehuseksperten ikke i tvivl om, at dagen vil blive markeret tydeligt.

»Der vil helt sikkert være en særlig form for opmærksomhed, som nok ikke vil blive set igen, før prins Christian fylder 18 år.«

Desuden vil prins Nikolais 18-års fødselsdag være særlig for både ham selv og befolkningen af en anden årsag.

»Han vil kunne træde ind som rigsforstander, hvis dronning Margrethe, prins Joachim og kronprins Frederik alle forlader landet på samme tid.

Han vil i så fald skulle varetage regeringen af landet, så længe de er bortrejst, eller indtil prins Christian bliver myndig. På den måde vil han endnu en gang gå hen og blive helt speciel for danskerne igen,« fortæller Lars Hovbakke.