Kronprinsessen sætter sammen med udviklingsministeren på nærmeste hold fokus på flygtninge i nød

Kronprinsesse Mary besøgte onsdag verdens næststørste flygtningelejr, Za'atari-lejren i Mafraq i det nordlige Jordan på grænsen til det borgerkrigshærgede og hårdt plagede Syrien.

Og det blev et hjertegribende og næsten fire timer langt besøg, da den danske kronprinsesse sammen med udviklingsminister Christian Friis Bach (R) blev taget imod af en masse flygtningebørn, kvinder og personale på et sundhedscenter samt de familier, hun også nåede at tale personligt med.

Mary blev som det første varmt modtaget med børnenes befriende nysgerrighed, smil og åbne arme. Og hun gengældte det hele med sin hjertevarme og åbenlyse interesse for de vilkår, de lever under, efter de af nød har måtte flygte mod syd fra deres eget hjemland.

- Hej. Jeg hedder Mary. Hvad hedder du?, lød det fra en smilende kronprinsesse, da hun som et af mange steder i Za'atari-lejren tog sig tid til at sætte sig og via engelsk-arabisk tolk fik en snak med børnene.

Kronprinsesse Mary besøger en flygtningelejr i Jordan x

Blandt andet en flok piger, som var fuldt beskæftiget med at sætte pap-prinsessekroner på hovederne og blive malet i ansigtet.

Eller da kronprinsessen satte sig ned ved siden af 11-årige Brahim og hans jævnaldrende kammerat Ali, som var i gang med at male.

- Jeg maler ikke noget bestemt. Jeg kan bare godt lide farverne. Specielt blå, gul og grøn, forklarede Brahim sit flotte, abstrakte kunstværk.

Hvorefter Mary interesseret sagde:

- Du er virkelig god til at male. Ved du, hvordan man skaber den grønne farve? og fik et nik og et smil som svar.

Med ikke færre end - indtil videre - 120.000 syriske flygtninge i Za'atari-lejren, der er bygget op fra det rene ingenting ude i den flade, golde ørken i løbet af blot et år, er det i dén grad mennesker i nød, der har søgt tilflugt der.

Og der kommer konstant flere til i takt med, at kaos i Syrien tager til og får desperate mennesker til at søge til bl.a. Jordan for at komme væk fra deres eget hærgede hjemland.

Derfor er den enorme flygtningelejr, hvis indbyggertal er et godt stykke større end Aalborgs, også fyldt med små og store børn, der trænger til støtte, opmuntring, adspredelse og menneskelig varme.

Kronprinsesse Mary besøger en flygtningelejr i Jordan x

Red Barnet driver 15 beskyttede områder inde i lejren, hvor man forsøger at give de tusindvis af flygtningebørn et fristed og et frikvarter fra de traumer, de bærer med sig.

Det viste kronprinsesse Mary sig endnu en gang at være den helt rigtige til at bidrage med.

Også da Mary, der som bekendt selv er mor til fire, som en del af sit og udviklingsministerens besøg i den næsten 9 hektar store lejr brugte en stor del af sin tid i et sundhedscenter for familieplanlægning.

En af de mange kvinder, som havde en indgående snak med Mary i centret, var Sana'a, der er mor til seks. Og nu er højgravid med nummer syv.

- Jeg har tre drenge og tre piger og skal snart have mit syvende barn. Det er første gang, jeg skal føde uden for Syrien - i lejren - og det er jeg bange for. Det er derfor, jeg er taget herhen på centret, forklarede Sana'a til kronprinsessen.

Udover at sørge for at de mange tusinde børn har særligt beskyttede områder i Za'atari-lejren, deler Red Barnet i samarbejde med WFP, FNs Fødevareprogram, også mad ud blandt de syriske flygtninge.

Og med stadig flere er der hårdt brug for støtte og økonomisk hjælp udefra, hvilket naturligvis også er årsagen til, at kronprinsesse Mary og udviklingsminister Christian Friis Bachs i disse dage er i Jordan og sætter fokus på den enorme opgave.

Kronprinsesse Mary besøger en flygtningelejr i Jordan x

Udviklingsministeren, der med besøget nu har været i Za'atari-lejren to gange, siger til BT:

- Det er imponerende, at det jordanske samfund bidrager på den her måde. Det er en gigantisk humanitær operation og opgave, og Danmark bidrager også. De her mennesker har virkelig brug for hjælp til det mest basale, ligesom de har brug for hjælp med at finde jobs og med uddannelse. Flygtningene er ekstremt frustrerede over, at konflikten i Syrien ikke er løst, og det er vi også. Men det er og bliver en politisk løsning, der kræves.

- Med konflikten er der i øjeblikket tilsammen seks millioner flygtninge og internt fordrevne inde i Syrien, der har brug for hjælp. Nødhjælpskassen er tom, men vi kommer til at bidrage med mere, siger Christian Friis Bach.