Kronprinsesse Mary indleder i dag sin første felttur som international forkæmper for kvinders ret til at bestemme over egen krop. Turen går til Mozambique, hvor 40 procent af teenagepigerne er gravide.

Kronprinsesse Mary skal i dag have sin debut i felten som protektor for FNs Befolkningsfond UNFPA. Turen går til Mozambique, hvor kronprinsessen vil forsøge at skabe opmærksomhed om kvindernes store problemer med selv at bestemme, hvornår de vil have børn og hvor mange de vil føde.

- Formålet med besøget er at sætte fokus på rettigheder og reproduktiv sundhed i Mozambique og ligger i forlængelse af Kronprinsessens engagement inden for blandt andet mødresundhed og familieplanlægning, oplyser hoffet forud for besøget.

Forste split

Og det er lidt af en opgave, der venter Mary i Mozambique:

  • 40 procent af pigerne bliver gravide i teenagealderen.
  • Halvdelen af pigerne bliver gift, inden de fylder 18 år.
  • Der er udbredt mangel på kondomer og anden prævention
  • Kvinderne får i gennemsnit seks børn.
  • En tredjedel af piger har deres seksuelle debut inde de fylder 15 år.
  • 20 procent af dem bliver gift inden 15-års alderen.

Politisk minefelt

Det er lidt af et politisk minefelt, som Kronprinsessen bevæger sig ind. Familieplanlægning, brugen af prævention og kvinders rettigheder er et følsomt emne i mange lande, men netop i Mozambique ventes det, at Mary får en blød start som præventions-ambassadør.

- I Mozambique er der en vilje til at gøre noget ved problemerne. Spørgsmålet om kvinders ret til selv at bestemme, hvornår de vil føde og hvor mange bør de vil have, er ikke politiseret på samme måde som det er i en række andre lande, siger udviklingsminister Christian Friis Bach, der ledsager kronprinsessen på turen til Mozambique.

Forste split

Problemet i Mozambique er altså ikke så meget politikerne og de religiøse ledere, men derimod at landet kæmper mod udbredt fattigdom. Over halvdelen af befolkningen lever for mindre end en dollar om dagen, og antallet er tilmed faldet i de seneste par årtier i kraft af en høj økonomisk vækst.

Ros til Mary

Kronprinsessen har ikke ønsket at lade sig interviewe forud for besøget i Mozambique, men ifølge udviklingsministeren skal hun Mary har stor ros for at engagere sig i i kampen for det, der i diplomatsprog hedder reproduktiv sundhed.

- Det er rigtig flot, at Kronprinsessen engagerer sig. Det giver Danmark en stor international gennemslagskraft i en sag, som hele Danmark - på tværs af det politiske spektrum - lægger stor vægt på, nemlig kvindernes rettigheder. Det er jo en sag, som er under stort pres, siger Christian Friis Bach, der ikke kun kun henviser til modstanden fra en række muslimske regeringer og den katolske kirke. Også blandt flere af EU-landene er der modstand mod brugen af prævention og abort.

HIV/AIDS er alarmerende

Udbredelsen af HIV/AIDS er nært forbundet med mangelen på kondomer i Mozambique, hvor antallet af voksne og børn med den dødelige sygdom ifølge Udenrigsministeriet er "alarmerende højt".

Og derfor vil Kronprinsessen og udviklingsministeren også besøge organisationer, der bekæmper HIV og støtter unge kvinder, der lider af sygdomme som følge af for tidlige fødsler.

De skal også mødes med Mozambiques premierminister og sundhedsminister og ifølge hoffet vil kronprinsesse Mary også besigtige landsbyklinikker for at få et indblik i arbejdet med sundhed, graviditet og mødredødelighed. Herudover vil der være samtaler med kvinder, mænd og unge i Mozambique om deres udfordringer i forhold til livs- og familieplanlægning, sex og sundhed.