Roberts og Mathildes historier har kongelig opmærksomhed.

Afskaffelse af mobning har i mere end syv år været kronprinsesse Marys kæphest. I går lancerede Mary Fonden et nyt tiltag i ’Fri for mobberi’, som Mary håber, på sigt vil afskaffe mobning hos børnene i skolerne og daginstitutionerne.

Men det bliver svært. Det erkendte Mary, da hun svarede på pressens ivrige spørgsmål, efter to 0. klasser på Sundbyøster Skole på Amager havde demonstreret, hvordan de allerede er helt fortrolige med Mary Fondens nye digitale tiltag til ’Fri for mobberi’.

Her kan børnene via iPads og smartboards skabe lege og fællesskab, som er med til at forebygge mobning.

- Det kræver en langvarig indsats at bekæmpe og forebygge mobning. Der kommer nye børn i 0. klasse hvert eneste år. De børn skal også komme i skole i et miljø, hvor der er tryghed og plads til at være sig selv, sagde Mary.

Kronprinsesse Mary

Og det er lige netop den tryghed og plads til at være sig selv, der manglede for 13-årige Robert på Udby Skole og for 13-årige Mathilde på Nr. Jernløse Skole fra Holbæk Kommune.

I lørdags kunne BT fortælle, hvordan det har påvirket Robert Nolsøe Larsens familie, at han begik selvmord bare 13 år gammel efter år med massiv mobning på den mindre landsbyskole. Og i onsdags var det Mathildes forældre, der i BT  fortalte hvor hårdt de havde kæmpet for deres datters trivsel på Nr. Jernløse Skole.

Her blev den følsomme pige i sine fire første skoleår slået og udsat for mobning af nogle drenge fra sin klasse. Men forældrenes hårde kamp var forgæves, da hverken skolen eller forældrene til drengene, der mobbede, greb ind. De to børns historier var også en del af programmet ’Mobbet’, der blev sendt på TV2 i tirsdags.

Mary bekræftede overfor bt.dk, at hun i ugens løb både havde set og læst om de grufulde historier, der er gået direkte i hjertekulen på mange danskere.

- Mobning gør rigtig ondt. Det ved vi. Alt for mange børn i vores institutioner og skoler bliver fortsat mobbet. Derfor vil vi med ’Fri for mobberi’ forebygge mobning fra så tidlig en alder som muligt, så børn har de redskaber, der skal til, for at bygge et rigtigt godt børnemiljø op, hvor mobning ikke foregår, sagde kronprinsessen til bt.dk.

Men, som Mary også pointerede, så er det ikke børnene alene, der skal skabe det trygge, mobbefri miljø.

- Som forældre har vi, lige som lærere, pædagoger og børn, et ansvar for at skabe et trygt og godt miljø, hvor der er plads til alle, og hvor man kan være, den man er, fastslog kronprinsessen.