Med en dags varsel har Prins Henrik valgt at 'drosle ned', trække sig fra sine officielle opgaver efter mere end 40 års virke for Danmark for så at sige at gå på pension. Alligevel går han ikke ned i løn og beholder sin apanage på otte millioner kroner.

Efter at have holdt en klassisk nytårstale med formaninger og råd om, at 'ingen er en ø, vi er alle en del af et hele', valgte Dronning Margrethe at smide bomben.

»Jeg vil i aften rette en særlig tak til prinsgemalen. Min mand har besluttet, at tiden nu er inde for ham til at 'drosle ned' til, hvis jeg må sige det på almindeligt dansk, at gå på pension,« sagde dronningen og tilføjede:

»Fremover vil Prinsgemalen derfor kun i meget begrænset omfang tage del i de officielle arrangementer, som igennem så mange år har været en naturlig del af hans liv.«

Ingen ændringer i apanagen

Umiddelbart efter nytårstalen udsendte Kongehuset en pressemeddelelse om sagen. Af den fremgik det blandt andet, at kongefamilien ikke har tænkt sig at gå ned i løn - den såkaldte apanage - på grund af prins Henriks nye pensionisttilværelse, selvom han i fremtiden skal udføre færre opgaver for den danske stat.

»Beslutningen ventes ikke at få konsekvenser for Kongehusets samlede aktivitetsniveau. De berørte opgaver vil blive løst af Hendes Majestæt Dronningen eller øvrige medlemmer af den kongelige familie. Derfor lægges der ikke op til ændringer i den samlede statsydelse til Kongehuset,« står der i pressemeddelsen.

»Langt hovedparten af Prinsgemalens andel af statsydelsen går til Kongehusets faste omkostninger, herunder drift af bygninger, personale og administration. Dette vil også være tilfældet fremover. Udløser beslutningen yderligere udgifter, vil de blive dækket af Kongehuset,« fortsætter den.

Heller ikke statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) mener, at Prinsgemalen bør gå ned i apanage. Det skrev han torsdag aften i en pressemeddelelse.

»Jeg vil afslutningsvis bemærke, at regeringen ikke vil lægge op til ændringer i den samlede statsydelse til Kongehuset, da Prinsgemalens beslutning ikke ventes at få konsekvenser for Kongehusets samlede aktivitetsniveau,« skrev han.

Får otte millioner i løn

Prins Henrik vil derfor stadig få de otte millioner, som er bevilliget til ham i Finansloven 2016.

Af regeringens finanslovsforslag fremgår det ifølge Ritzau, at dronning Margrethe kommer til at modtage 79,5 millioner kroner i 2016 mod 79 millioner kroner i 2015. Resten af kongehuset står til at få 27 millioner kroner i år mod 26,8 millioner kroner i 2015.

Altså en samlet lønforhøjelse på 700.000 kroner.

I beløbet på de 79,5 millioner kroner til dronningen indgår en årlig ydelse på otte millioner kroner til prins Henrik - samt en årlig ydelse på 1,2 millioner kroner til prinsesse Benedikte.

Beslutningen om at drosle ned er Prinsgemalens egen, fortalte Dronning Margrethe i sin nytårstale, og hun 'forstår og respekterer den':

»Jeg er min mand dybt taknemmelig for al den støtte, hjælp og inspiration, han har givet mig igennem alle årene. Jeg ser frem til, at jeg fortsat kan varetage mine opgaver, og at jeg stadig har min mand at støtte mig til, selvom det bliver mindre synligt.«

Den resterende kongefamilies 27 millioner kroner er fordelt således, at kronprins Frederik får 19,6 millioner kroner, prins Joachim får 3,5 millioner kroner, hans ekskone grevinde Alexandra får 2,3 millioner kroner og grev Ingolf modtager 1,6 millioner kroner.

I beløbet til kronprins Frederik indgår en årlig ydelse til kronprinsesse Mary på 2 millioner kroner.

Beslutningen om at 'drosle ned' træder i kraft for Prins Henrik fra 1. januar 2016.