Kronprinsesse Mary lancerede tirsdag formiddag endnu et nyt tiltag fra Mary Fonden. Det nye tiltag 'Kærlig Talt' retter sig mod teenagerne i 8.-10. klasse. Målet er, at 'Kærlig Talt' skal forebygge kærestevold.

Hvad gør man, når man er teenager og fuldstændig i sine følelsers vold? Når man tyer til vold i stedet for dialog, når tingene eller kæresten går en imod. Og ingen forstår en. For nogle går det helt galt og de tyer - af mangel på viden - til vold.

Ifølge Mary Fonden sidder der i hver eneste folkeskoleklasse en til to elever, som ender i et voldeligt parforhold, før de er fyldt 24 år. Det skal Mary Fondens nyeste tiltag, 'Kærlig Talt', dæmme op for.

For målet med det nyeste tiltag er at forebygge kærestevold, fordi 7,4 procent af kvinder mellem 16 og 24, som har haft en kæreste, har været udsat for kærestevold. Mens tallet for de unge mænd er 4,8 procent.

Derfor skal de store børn have nogle redskaber til, hvordan de håndtere alle de svære følelser, så de fra en ung alder lærer at sige fra overfor kærestevold, og lærer at tale og ikke mindst håndtere de store og svære følelser som jalousi, afmagt og vrede.

Hvorfor tror De, vi er så dårlige til at tale om følelser?

»Det er et rigtigt godt spørgsmål«, kronprinsesse Mary tøver lidt, inden hun fortsætter. »Jeg ved ikke hvad svaret er, for vi er alle individer, og nogle af os er bedre til at sætte ord på vores følelser end andre. Derfor er øvelserne og talkshowet med til at stimulere alle til at komme på banen. At de erkender indeni, at det her vil jeg gerne gøre noget ved. Men også at få redskabet til at lære at udtrykke, hvordan man egentlig har det. Det er en meget vigtig egenskab at have, at man kan sætte ord på sine følelser. Både her og nu og i fremtiden«, forklarede kronprinsesse Mary til bt.dk efter lanceringen af 'Kærlig Talt'.

Lanceringen foregik på Guldberg Skolen, hvor den nuværende 9.D har testet projektet med stor succes. 'Kærlig 'Talt' består af et interaktivt talkshow, hvor tv-værten Mikkel Kryger fra TV2 har unge, eksperter og kendte i studiet. Sammen sætter de ord på de svære følelser. Derudover indeholder talkshowet også forskellige kommunkations- og refleksionsøvelser, som eleverne skal udføre i klassen og som hjemmearbejde.

Projektet har været testet i her i foråret på fem forskellige skoler. Og her til efteråret skal projektet testes ydereligere på andre skoler.

»Håbet med 'Kærlig Talt' er, at de en til to elever, der sidder i hver klasse og bliver ofre for kærestevold, at de kommer til at undgå vold. Men generelt handler det om, at alle i klasserne får nogle redskaber til at håndtere de svære følelser og situationer. Men også at Kærlig Talt kan være med til at styrke deres relationer og fællesskab«, forklarede Mary, inden hun satte sig ud den sorte Krone 8 og blev kørt hjem til Amalienborg igen.