Tilbage i de tidlige halvfemsere var Danmarks kronprins på studieophold i det amerikanske, nærmere bestemt, det måske bedste universitet i verden, Harvard. Og det var ikke kun bøger og studiet, som optog den kommende danske monark. Det fremgår af ny bog.

Under sin studietid på Harvard blev Kronprins Frederik bl.a. en del af noget, der minder om et broderskabshus - ved navn Adams House. Et sted som kronprinsen beskriver som meget liberalt og kunstnerisk.

LÆS OGSÅ:



Og specielt en episode fra Adam House hænger ved, hos den danske kronprins. Det var på valgaftenen i 1992, hvor den unge Bill Clinton vandt over den noget ældre og siddende republikanske præsident, George H. W. Bush.

- På valgaftenen var jeg inviteret med til en værelsesfest i Adams House. De havde pyntet op med guirlander og forskellige små tv'er i sort/hvid og farver, og så gik man rundt og suttede på noget øl og snakkede med hinanden, siger Kronprinsen i bogen 'Hemmeligheden bag Harvard' af Rasmus Schjødt Pedersen.

LÆS OGSÅ:


- Jeg kan huske, da det blev annonceret, at Clinton havde sikret flertallet, så jublede hele værelset. Vi har vel været 40-50 mand samlet. Det var tæt pakket. Så var der nogen, og det glemmer jeg aldrig, der hev en fotostat af George H.W. Bush frem. Den gamle. Som et offer, nærmest hedensk, blev den hængt i en løkke og revet i tusind stykker i en rus over, at Clinton havde vundet, og at en ny æra kunne begynde, beskriver Kronprins Frederik i bogen, der handler om universitetet Harvard, hvor bl.a. også Barack Obama og George W. Bush har gået inden de indtog Det Hvide Hus.

- Det gjorde indtryk på mig dengang. Unge mennesker er jo kynikere, men det var en fest, som kun amerikanske college-studerende kan holde den. Farvede balloner overalt og en fotostat af ex-præsidenten hængt op i én-til-én størrelse, fortæller Kronprins Frederik, der i bogen er meget begejstret over det år, hvor han gik på universitetet.

I forbindelse med Frederiks ophold på elite-universitetet blev der oprettet en speciel fond i hans navn, der skulle hjælpe andre unge danske studerende med ambitioner ind på det verdenskendte universitet.

Men selvom Harvard har mange fristelser uden for studiet, så er det de mange fag og niveauet som kronprinsen fremhæver, som det bedste ved det et-årige ophold i det amerikanske. Et år som han tog, inden han vendte hjem til Aarhus for at færdiggøre sin uddannelse i statskundskab. Men det var ikke en dans på roser.

LÆS OGSÅ:



- Harvard er et krævende sted. Universitetet kan fortære en, for der er mange fristelser, mange tilbud. Mange ting man lige skal nå at have med, inden man kan holde hvil, fortæller kronprinsen i bogen, og understreger samtidig, at det ikke kun er de fysiske præstationer, som han er meget kendt for, der kan få ham op og køre.

- Men som ved store fysiske og mentale indsatser ligger der også en stor tilfredsstillelse i at yde en kraftpræstation. Det sætter endorfinerne fri. Og man føler sig, ja, sat fri. Befriet.