Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har netop indkaldt til et ’civilsamfundets topmøde’. Her skal blandt andre erhvervs-, lønmodtager- og nødhjælpsorganisationer mødes for at gøre brug af den hjælpsomhed, som danskerne viste, da flygtningene nåede til Danmark.

En hjælpsomhed, der også er blevet bemærket af kronprins Frederik, der i weekenden som kommitteret for Dansk Røde Kors besøgte jordskælvsområder i Nepal. Billederne af flygtninge, både kvinder og små børn, der vandrer på de danske motorveje, blev også bemærket på Amalienborg.

»Det er klart nogle billeder, som man ikke forventer at se i Danmark. Men nu er de her, og det skal man forholde sig til,« lød det fra kronprins Frederik, der netop havde besøgt nepalesiske bjerglandsbyer, der fik nødhjælp af Dansk Røde Kors efter jordskælvskatastrofen i foråret.

I april og maj ramte de værste jordskælv i mere end 80 år Nepal. Mere end 630.000 mennesker blev hjemløse og 9.000 omkom, da jorden rystede. Dansk Røde Kors hjalp blandt andet til i Lumjung-provinsen, hvor mange afsides bjerglandsbyer var blandt de hårdest ramte.

Bærer selv materiel til målet

For at give indbyggerne tag over hovedet har man blandt andet uddelt mere end 320 ton byggematerialer i såkaldte ’shelter-kits’. Hvert kit vejer 180 kg og det hele skulle bæres op i bjergene ad stejle stier. Et arbejde, nepaleserne selv klarede på rekordtid, fortæller Dansk Røde Kors’ udsendte i området.

Kronprinsens besøg hos Dansk Røde Kors i Nepal var arrangeret længe før, at flygtningene gik ind på de danske motorveje. En begivenhed, som Røde Kors i Danmark har været dybt involveret i, og som nu udløser rosende ord til den danske befolkning fra kronprins Frederik.

»Jeg så godt, at der var forskellige reaktioner. Men generelt er der en pragmatisk tilslutning til en løsning, og det synes jeg, hele samfundet har vist et eller andet sted. Danskerne kunne ikke lide at se de billeder af folk, der gik på motorvejen,« lyder det fra 47-årige kronprins Frederik, der også bemærkede, at mange tog imod flygtningene på blandt andet Københavns Hovedbanegård med mad og drikkevarer.

En af de ting, der har gjort størst indtryk på tronfølgeren i Nepal, er lokalbefolkningens viljestyrke. De bærer uden at kny mange kilo byggematerialer langt op i bjergene, for at genopbygge deres hjem, der ligger i ruiner.

Den røde tråd er livsviljen

En vilje til at forandre, hvor der kan drages paralleller til de hjemlige flygtninge, der for manges vedkommende er vandret til Danmark op igennem Europa.

»Den ret store og pludselige flygtningestrøm af folk primært fra Syrien, som virkelig er flygtet fra krig og har ladt deres hjem bag sig, de har også en stærk vilje til at vandre, til at fortsætte livet,« lyder det fra kronprins Frederik.

Mandag afslutter Kronprinsen sit besøg i Nepal og sætter kursen mod Sydkorea, hvor han skal til IOC-møde i landet, der er vært for de olympiske vinterlege i 2018.