Der blæser kolde vinde mod de to konger, Carl XVI Gustaf og Juan Carlos, fra henholdsvis Sverige og Spanien. Og det er ikke den kolde luft fra USA, der i disse dage rammer de to konger.

Det er kulden fra deres undersåtter.

To helt nye meningsmålinger viser nemlig med tydelighed, at vores nabofolk i almindelighed og spanierne i særdeleshed nu er så trætte af deres konger, at befolkningerne ønsker, de går af.

I Spanien ønsker hele 62 procent af befolkningen, at den skandaleombruste kong Juan Carlos træder tilbage. Og endnu værre for hele det spanske kongehus så har kun 41 procent af spanierne høje tanker om deres kongehus med Juan Carlos i spidsen. Og sigtelsen om skattesvig og hvidvaskning af penge, der kom i dag mod kongens yngste datter, prinsesse Cristina, har bestemt ikke bedret situationen for før så populære konge.

Det skyldes især kongens mangeårige utroskab, en yderst luksuriøs rejse til Afrika med en ulovlig elefantjagt, mens den spanske nation økonomisk var tvunget i knæ og så den korruptionsskandale, som hans svigersøn og yngste datter, prinsesse Cristina, stadig er involveret i.

Men alligevel tvivler Lars Hovbakke Sørensen, historikere og ekspert i kongehuse og ekstern lektor ved Københavns Universitet, på, at monarkiet vakler så meget under den spanske trone, at landet igen bliver en republik.

- Målinger tyder på, at der generelt er tilslutning til det spanske kongehus. Det er kongens person, der i de sidste år har udviklet sig til at blive et problem. For spanierne vil principielt gerne beholde kongehuset. De er bare utilfredse med den nuværende konge, mener Lars Hovbakke og fortsætter:

- Og det vil ikke overraske mig, hvis den spanske konge vælger at abdicere, fordi han er ude i så store problemer og folkemodstand, at det vil være oplagt. Han har også et skrantende helbred, han kan bruge som officiel undskyldning for overlade tronen til kronprins Felipe, som er meget mere populær. Det vil med stor sandsynlighed redde monarkiet i Spanien, hvis han trækker sig indenfor relativ kort tid, mener kongehuseksperten.

Også på den anden side af Øresund vender svenskerne tommelfingrene nedad, når det handler om den svenske kong Carl XVI Gustaf. Her viser en meningsmåling, at 48 procent af svenskerne ønsker, at kongen abdicerer til fordel for den umådeligt populære kronprinsesse Victoria, mens kun 39 procent af svenskerne synes, Carl Gustaf skal blive siddende.

Den svenske meningsmåling vækker opsigt fordi, det er første gang, at flere svenskere foretrækker at se Victoria som monark i stedet for hendes far. For bare fire år siden foretrak 64 procent af svenskerne at beholde deres konge på tronen.

Men det var også før skandalerne om kongens utroskab med Army og lovers sangerinden, Camilla Henemark, hans besøg på stripklubber og plejen omgang med kriminelle bagmænd, kom frem. Det var i bogen, 'Carl XVI Gustaf - den modvillige monark', der udkom i efteråret 2010.

Alligevel tror Lars Hovbakke ikke, at Carl Gustaf vælger at følge folkestemningen og trække sig fra tronen til fordel for kronprinsesse Victoria.

- Selv om Victoria er meget mere populær end Carl Gustaf, så tror jeg, at han vælger at blive siddende på tronen - sandsynligvis - til sin død. Det skyldes både traditionen, men også at kronprinsesseparret stille og roligt skal have lov til at blive oplært i rollen som regentpar. Og de skal have tid til at passe deres lille, nystiftede familie. Af de grunde tror jeg, at Carl Gustaf vil blive siddende, siger Hovbakke til bt.dk.

Sidste år abdicerede den daværende dronning Beatrix af Holland og kong Albert II af Belgien begge til fordel for deres to ældste sønner. Spørgsmålet er nu, om endnu en abdicering er under vejs?