Selv om den spanske konge i dag efter flere år med skandaler har meddelt, ar han vil abdicere og overlade tronen til sin søn, så er det spanske kongehus blevet så upopulært i befolkning, at dets eksistens er stærkt truet.

Det mener de to kongehuseksperter Trine Villemann og Lars Hovbakke Sørensen.

De seneste tre-fire års skandaler med elskerinder, elefantjagter samt sigtelsen af kongeparrets datter, prinsesse Christina, og dennes mand Inaki Urdangarin, for skattesvig, har nemlig gjort den spanske konge Juan Carlos så upopulær blandt befolkningen, at det vil kræve store kræfter at genoprette kongehusets popularitet.

Og den opgave kan vise sig at blive for stor at løfte for kronprins Felipe og hans kone, kronprinsesse Letizia.

- Jeg er ikke sikker på, at Felipe er det, som Spanien gerne vil have. Han er ingen kronprins Frederik. Han har ikke den folkelige appeal, som kongelige skal have i dag, og som vores egen Frederik og Mary har, siger Trine Villemann og fortsætter:

- En af grundende til, at vi danskere knuselsker vores kronprins er, at vi kender hans kampe og hans sårbarhed. Han er vokset op med os, og han har ikke været bange for at vise, at han er et menneske, da han f.eks. stod og gærd ved sit bryllup, forklarer hun.

Ifølge Villemann er kronprins Felipe dog af en helt andet støbning.

- Han er et meget formelt menneske. Han holder på formerne og på facaden. Han er et meget konservativt menneske. Og det er nok slet ikke det, som spanierne ønsker. Jeg er ikke sikker på, at han kan løfte opgaven, siger hun.

Ifølge Villemann har kronprinsesse Letizia heller ikke formået at tage spanierne med storm på samme måde, som Mary har vundet danskernes hjerter.

- På trods af, at Letizia kommer fra en meget folkelig baggrund og på trods af, at hun var en kendt og respekteret tv-vært, så er hun er ikke særlig respekteret som kronprinsesse, siger Trine Villemann, der ikke har den store tiltro til, at det spanske kongehus overlever den krise, som det befinder sig i.

- Jeg har længe ment, at det spanske monarki er det monarki, der har siddet mest yderligt på sit mandat i Europa. Og det bekræfter dagens udmelding fra Madrid. Spanien er i så dyb en økonomisk krise, og det gør det meget, meget svært at retfærdiggøre at have et kongehus og alle de mennesker, der er født med sådan nogle privilegier, siger Trine Villemann.

Heller ikke Lars Hovbakke Sørensen er sikker på, at Spanien også om nogle årtier vil have et kongehus.

- Det vil sikkert forbedre kongehusets popularitet, at det er et mere moderne og mere populært kronprinspar, der kommer til, men der er ingen garanti for, at kongehuset vil holde på længere sigt, for det er et af de kongehuse, der er mest truet i Europa. Der er store dele af befolkningen, der har mistet sympatien for det spanske kongehus, siger han.