Fraskilt og alenemor. Det er virkeligheden for den 51-årige grevinde Alexandra nu, og det sender et signal om et ustabilt og tumultarisk liv, mener kongehusekspert.

Selvom hvert andet par bliver skilt i Danmark og et stigende antal kvinder selv vælger livet som alenemor, så er begge dele inden for kongehusets kredse stadig noget, der sender et signal om ustabilitet, vurderer historiker og kongehusekspert Lars Hovbakke Sørensen.

Det siger han i kølvandet på, at grevinde Alexandra tirsdag bekendtgjorde, at hun vil skilles fra sin mand gennem otte år, den 37-årige filmfotograf Martin Jørgensen. En nyhed, som kan få debatten om årpenge til grevinden til at storme igen.

»Man anser ikke længere grevinde Alexandra som en del af kongehuset, men når hun bliver skilt for anden gang sender det et signal om et ustabilit og tumultarisk liv, som kan få folk til at tænke sig om en ekstra gang, om vi også skal blive ved med at give årpenge til hende,« siger Lars Hovbakke Sørensen.

Hvert år tildeles grevinde Alexandra 2,3 millioner kroner, svarende til en månedsløn på 175.000, fra den danske stat, men da BT spurgte danskerne tilbage i april, svarede 79,2 procent af danskerne, at grevinde Alexandra skal have frataget sine årpenge - enten med det samme eller over en årrække.

»At hun blive skilt for anden gang kan også påvirke politikerne til at tage diskussionen op, om årpengene stadig er på sin plads,« sigerLars Hovbakke Sørensen.

Men det får ingen betydning for danskernes syn på kongehuset.

»Hun har ikke været en del af kongehuset i mange år, og derfor får det ingen betydning for hverken hendes rolle - eller mangel på samme - og derfor kan det heller ikke skade det danske kongehus,« vurderer han.

Men det kan alligevel vippe sympatien.

»Det kan give prins Joachim større sympati, at hun nu også skal skilles fra Martin Jørgensen,« siger Lars Hovbakke Sørensen.

Med titlen som prinsesse efter brylluppet med prins Joachimi 1995 fulgte adskillige protektioner, men med skilsmissen faldt flere fra. Senest mistede hun Danmarks Radios Pigekort, som hun var protektor for i 19 år, og i dag har hun kun lidt mere end et par håndfulde tilbage. Heriblandt Dansk Blindesamfund, Parkinsonforeningen og Unicef Danmark.

Hendes nye status fører næppe til øjeblikkelige frafald, for protektionerne fik hun ikke i kraft af Martin Jørgensen, som kongehuseksperten bemærker det, men derimod i kraft af at være gift med prins Joachim.

»Når man bliver skilt for anden gang er det som sagt et signal om ustabilitet i familielivet, og det kan gøre nogle mere skeptiske og kritiske og få antallet af protektioner til at svinde hurtigere ind, end de i forvejen ville,« siger Lars Hovbakke Sørensen.

Grevinden Alexandra slog efter offentliggørelsen af skilsmissen fast, at hendes liv fortsat var i Danmark, fordi hun insisterer på at overholde sine forpligtelser i form af netop protektioner, men også for at kunne give sine børn en stabil og tryg base. Men 16-årige prins Nikolai er allerede flyttet hjemmefra, til Herlufsholms Kostkole, og om få år følger 13-årige Felix efter.

Når børnene engang er fløjet fra reden, er det ikke utænkeligt, at grevinden kan finde på at søge mod udlandet, vurderer Hovbakke.

»Hun har oprindelig en international business baggrund, så man kan ikke udelukke, at hun vil søge mod udlandet. Hendes eneste rolle herhjemme og tilknytning til kongehuset er i dag, at hun er mor til Nikolai og Felix. Hun glider langsomt mere og mere i baggrunden i takt med at hun får færre protektioner.«