De tre døtre besøger hver dag på skift deres mor på Sorgenfri Slot

Greve Christian af Rosenborg kan trygt hvile i fred. Hans og Anne Dortes tre døtre, tvillingerne Camilla og Josephine og lillesøsteren Feodora, hjælper hinanden og deres mor gennem sorgen.

Sammenholdet i Rosenborgfamilien fra Sorgenfri Slot er enestående stærkt. Og i disse dage står greveparrets tre døtre last og brast med hinanden i deres bestræbelser på at støtte deres svækkede mor, grevinde Anne Dorte, gennem den store sorg over greve Christians død den 21. maj.

Det betyder blandt andet, at døtrene har sørget for, at selv om grevinde Anne Dorte nu sidder alene tilbage i Damebygningen på Sorgenfri Slot efter 42 års ægteskab, så tusser hun ikke alene rundt mellem de mange minder i hendes og Christians fælles hjem.

- Der kommer en hjemmesygeplejersker flere gange om dagen. Feo (Feodora, red.) besøger hende hver dag i sin frokostpause. Jeg er jo selvstændig, så jeg kører derned, når jeg har et frirum. Så hun er meget lidt alene i øjeblikket, synes jeg, fortæller Camilla af Rosenborg, der sammen med sin mand, Mikael Rosanes driver firmaet Ide Fabrikken.

Et andet stærkt bevis på familiesammenholdet er, at selv om døtrene alle for længst er blevet voksne, er fløjet fra reden og ikke mindst har skabt deres egne familier, så bor de tre døtre alle i nærheden af Sorgenfri Slot.

Camilla bor med mand og fire børn i Birkerød, Josephine bor med sin mand og deres to børn i Virum og Feodora bor med sin mand og deres datter i København. Det gør det nemmere lige at kigge forbi deres mor.

- Det er lige som om, vi aldrig rigtigt er flyttet fra hinanden. Og ja, vi føler også selv, at vi står last og brast med hinanden, siger Camilla af Rosenborg, og fortæller, at søstrene hjælper og støtter hinanden gennem den svære tid efter faderens dødsfald.

Og ikke mindst den fælles opgave med at få deres mor helt tilbage til livet igen efter et langt og udmarvende sygdomsforløb med kræft i halsen. 


For som om dét ikke var opslidende nok for den 66-årige spinkle grevinde, var hun så uheldige at falde lillejuleaften udenfor Herlev Hospital og brækkede højre hofte og skulder.

Faldet krævede, at Anne Dorte blev opereret og fik en ny hofte, samtidig med hun gennemførte samtlige 56 strålebehandlinger. Men i det tidlige forår kunne lægerne erklære grevinden for rask.

Men selv om kræften var væk, skulle Anne Dorte nu igennem en ny og næsten endnu hårdere kamp.

For selv om strålebehandlingerne slog kræften ihjel, gav de Anne Dorte store, åbne sår i halsen, som gjorde det umuligt at spise rigtig mad. Derfor fik hun mad via en sonde. Med det resultat at den i forvejen spinkle grevinde tabte sig så meget, at familien alvorligt frygtede for hendes liv.

Men Anne Dorte kæmpede sig igennem smertehelvedet først på hospitalet og senere på hospice med støtte fra sin mand, døtre, svigersønner og børnebørn.

Indtil greve Christian 70 år gammel stille sov ind på Gentofte Sygehus den 21. maj. Han var få år forinden også blevet ramt af kræft i halsen, og blev erklæret helbredt. Men sygdommen havde svækket greven, der var storryger i størsteparten af sit liv.

- Det var et chok, han døde, fordi det var med så kort varsel. Og så alligevel ikke, for han havde skrantet i rigtig lang tid. Tænk at blive 70 år med så meget sygdom, som han havde i kroppen. Han nåede alligevel at få et langt liv, han fik noget ud af. Han har set sine syv børnebørn, han var med til min datters konfirmation ugen før, og det var det, han drømte om. Og så er det er jo livets gang, reflekterer Camilla af Rosenborg og fortsætter:

- Men alle vil jo selvfølgelig savne deres forældre. Men det er ikke sådan, at jeg sætter mig ned og vræler hysterisk over det. Jeg tror egentlig, at vi tre er meget fattede og kontante om, hvad der er sket.

I ugerne efter dødsfaldet og begravelsen i Lyngby Kirke, hvor Dronningen, Prinsgemalen, prinsesse Marie og prinsesse Benedikte deltog, har Camilla på trods af sin sorg haft meget travl med sit arbejde.

Samtidig har hun også skulle tage hånd om især sine tre ældste børn, Anastasia 15 år, Ludwig 13 år og Leopold 8 år. De ældste børnebørn savner nemlig alle deres morfar. Meget. Men heldigvis har Camilla så et redskab, som hun bruger til at tæske løs på sorgen med.

- Jeg spiller rigtig meget squash, og så får jeg lige det hele ud. Men vi har før været igennem et stort sygdomsforløb med min mands mor, der døde for syv år siden. Så vi ved, hvordan man reagerer, siger Camilla, der er lykkelig for, at hun stadig havde begge forældre, da hun og Josephine fyldte 40 år i efteråret.

Derfor vidste hun, at det i sorgens stund også gælder om at få noget andet at spekulere på. Derfor tog hun sammen med sine søstre og børnene på Dyrehavsbakken fem dage efter faderens død.

- Dét kunne jeg se, at nogle af de folk, vi mødte der ude, var forargede over. Men vi var også nødt til at tænke på vores børn og komme ud og tænke på noget andet. Man kan ikke hele tiden gå og tænke på, hvor elendigt og sørgeligt, det hele er. Vi er nødt til at se fremad, lyder det fortrøstningsfuldt.

Og det gør de tre komtesser. For dem handler det nu om, at få deres mor tilbage igen.

- Min mor er erklæret rask. Og det, der skal til nu, er, genoptræning og masser af kilo på kroppen. Så vi skal have gang i chokolademousse, marcipanbrød og andre lækre ting, fastslår Camilla af Rosenborg.