Da Mary og Frederik var på officielt besøg i Australien i november 2011, besøgte de Den Danske Klub i Melbourne, hvor Bente Grysbæk arbejder som kok i restauranten Dansk. Få dage efter besøgt trak Bente Grysbæk i det private arbejdstøj for at være kok for den kongelige familie under deres private ferie.
Da Mary og Frederik var på officielt besøg i Australien i november 2011, besøgte de Den Danske Klub i Melbourne, hvor Bente Grysbæk arbejder som kok i restauranten Dansk. Få dage efter besøgt trak Bente Grysbæk i det private arbejdstøj for at være kok for den kongelige familie under deres private ferie. Foto: Nikolai Linares / Scanpix

Bente Grysbæk var kok for Frederik, Mary og børnene under deres private ferie i Australien

Kronprinsparret og de fire børn lever udadtil et liv på de bonede gulve, men når alt kommer til alt, er de som enhver anden dansk familie - i hvert fald når det handler om maden.

Det kan Bente Grysbæk bevidne. Til daglig driver hun en dansk restaurant i Melbourne, Australien, men i efteråret 2011 fik hun tilbudt en noget utraditionel opgave: Vil du stå for madlavningen til og opvartningen af den royale familie under deres private ferie down under.

ggrhbghb

Hendes hjertelige samvær med familien giver nu et sjældent blik bag den royale facade, da Frederik, Mary og de fire børn holdt deres helt egen ferie i en privat villa i kystbyen Sorronto, tæt på Melbourne i Australien. Her fik Bente Grysbæk helt frie tøjler til maden, der både var vaskeægte dansk, spansk og japansk.

Usædvanlig opgave

Bente Grysbæk havde i forvejen lavet mad til Frederik og Mary, da hun var kok på en fransk restaurant i København.

Men pigen fra den lille by Asp mellem Holstebro og Struer blev alligevel både benovet, stolt og noget nervøs, inden hun tog fat på den usædvanlige opgave. Det skulle heldigvis hurtigt vise sig, at den nervøsitet, den høje, lyshårede og lattermilde kvinde nærede for, om hun kunne leve op til kravene og huske den royale etikette, hurtigt blev gjort til skamme af den kongelige familie.

- Når jeg så dem om morgenen, sagde jeg godmorgen deres kongelige højhed. Men ellers sagde jeg bare: vil Kronprinsessen eller Kronprinsen have... altså jeg omtalte dem i tredje person. Børnene kaldte jeg bare ved fornavn, det faldt mere naturligt for mig. Det var der heller ikke nogen, der sagde noget til, fortæller kokken, der hurtigt blev gode venner med Christian og Isabella.

Begge børn var nemlig flittige gæster i køkkenet og ville meget gerne hjælpe til med at komme fyld på deres egne pizzaer. Og den danske kok måtte også sande, at Christian forstår at håndtere en kniv.

Christian knivskarp

- Engang skulle vi lave smoothies, så jeg havde gjort klar med bananer og hindbær.

Men da jeg skulle til at skære en banan, sagde Christian: Aj, Bente, må jeg godt skære bananen, for jeg er rigtig god med en kniv, det ville han så gerne vise mig, fordi jeg er kok. Han var så sød. Og så tog han bare kniven fra mig og skar, griner Bente, der selv er mor til to piger på fire og seks år, som hun har med sin australske mand Zoran.

Selv om solen bagte ned over den ferierende kongelige familie, så stod julen alligevel for døren.

Derfor gik Bente Grysbæk og Christian og Isabella en af dagene i gang med at bage pebernødder og kager med forskellige farver glasur på til jul. Her sørgede Christian også for, at kagerne blev gemt af vejen på en hylde, så de ikke blev spist i utide.

Men det var ikke kun børnene, der ofte fandt vej ud i køkkenet. Også Mary var en flittig og meget interesseret gæst.

Hun spurgte tit Bente Grysbæk, hvordan hun tilberedte de forskellige retter, og hvad familien skulle have til aftensmad. Og det var kun, når de voksne fik japansk mad, at der blev lavet særligt mad til børnene. Her var de kongelige smagsløg meget lig med de almindelige børns.

Yes, spaghetti og kødsovs

- Da Kronprinsessen fandt ud af det, råbte hun med det samme: Christian og Isabella, I skal have spaghetti og kødsovs til aftensmad.

Så blev de helt vildt glade, så det er nok ikke så tit, de får det, husker Bente Gryskær.

Kun en gang oplevede den danske kok, at Frederik og Mary ønskede at få serveret en vaskeægte dansk frokost med blandt andet æg og rejer, roastbeef med hjemmeristede løg og remoulade og fiskefilet med remoulade, fordi de fik nogle australske venner på besøg.

Det danske frokostbord vakte begejstring. Og Mette Grysbæk tog også kegler hos sine kongelige arbejdsgivere, da hun en aften lavede en af Frederiks livretter, beef tataki, og en anden gang lavede hun den spanske ret Sevitsje, der består af rå fisk marineret i citronsaft og med rødløg og tomater, til Mary.

- Det var hun fuldstændig vild med, fortæller Bente Grysbæk fornøjet.

Gør det gerne igen

Frederik og Mary viste også deres påskønnelse af hendes indsats i nogle håndskrevne noter, som de gav Bente Grysbæk, da de tog afsked.

- Da vi sagde farvel, sagde jeg, at de bare skulle sige til, næste gang de kom ned, så ville jeg gladeligt gøre det igen.

Da sagde Kronprinsen: 'Det gør vi'. Og jeg håber da, at de kontakter mig igen, siger Bente Grysbæk og lægger ikke skjul på, hvor glad hun var for den kongelige opgave.

SMS

Hitter på Facebook