For tredje sommer i træk har Kronprinsparret valgt at holde en stor del af deres sommerferie på Gråsten Slot. Dermed tager de traditionen fra kong Frederik 9. og dronning Ingrids tid op, hvor kongefamilien altid holdt sommerferie i det sønderjyske. Ferien er også en kompensation for prins Joachims salg af Schackenborg Slot for tre år siden.

Skolesommerferien står for døren. Det betyder travlhed hos børnefamilierne med at pakke til ferien. Sådan er det også i Frederik 8. palæ, hvor kronprinsparret og deres fire børn bor. Og igen i år går turen til Gråsten Slot i det sønderjydske. Det bekræfter Kongehusets kommunikationsafdeling overfor BT.

Dermed er det tredje sommer i træk, at Frederik og Mary vælger at holde flere ugers sammenhængende sommerferie i Sønderjylland. Fuldstændig som Frederiks morforældre, kong Frederik 9. og dronning Ingrid altid gjorde, fra de fik overdraget Gråsten Slot som deres sommerresidens.

»Een gang er ingen gang. To gange er en dårlig vane, men tredje gang så er det en tradition. Det er helt klart, at kronprinsparret tager traditionen fra kong Frederik 9. og dronning Ingrid om at holde sommerferie i Gråsten op«, fastslår kongehusekspert og historiker Sebastian Olden-Jørgensen.

I de første år af deres ægteskab, og mens Christian og Isabella stadig var små, holdt Frederik og Mary ofte ferie i Skagen eller i et lånt sommerhus i Nordsjælland. Men det var ifølge Sebastian Olden-Jørgensen ikke en specielt royal adfærd. Ved at vælge Gråsten Slot til som fast sommerresidens viser kronprinsparret, at de i stigende grad træder i karakter som kommende kongepar.

En anden årsag til at Kronprinsparret har valgt Gråsten Slot kan også ligge i det nære og helt specielle forhold, kronprins Frederik havde til sin mormor, dronning Ingrid. Frederik har også mange minder fra sine sommerferier på Gråsten Slot, hvor dronning Ingrid hvert år samlede sine børnebørn.

»Han var jo særligt glad for hende, derfor er det meget naturligt, at han fører nogle af dronning Ingrids traditioner videre«, mener kongehusekspert Lars Hovbakke.

Han peger også på, at den kongelige familie siden Christian Xs tid har brugt skiftende slotte som sommerresidenser. Christian X og dronning Alexandrine brugte Marselisborg Slot i Aarhus som deres sommerresidens, mens Frederik 9. og dronning Ingrid brugte Gråsten Slot og jagthyggen i Trend. Og droninng Margrethe og prins Henrik har udover deres private slot Cayx også brugt Marselisborg Slot som deres sommerresidens.

»Derfor er det naturligt, at Kronprinsparret bruger Gråsten Slot som deres sommerresidens«, mener Lars Hovbakke.

Sønderjylland er kendt for at være det nok mest kongetro område af Danmark. Derfor betragtede mange det som et svigt, da prins Joachim i sommeren 2014 valgte at sælge Schackenborg Slot og flytte familien med prinsesse Marie og de to børn, prins Henrik og prinsesse Athena til Charlottenlund. Og selv om prinseparret jævnligt opholder sig på det sønderjyske slot i Møgeltønder, har det ikke den samme betydning, som da familien boede fast på slottet.

Der måtte derfor gøres noget, så kongehuset stadig står stærkt i det sønderjyske. Ifølge de to kongehusekspter er det det, Kronprinsparret gør ved at holde store dele af deres sommerferie på Gråsten Slot.

»Jeg anser det for helt udelukket, at kronprinsparrets sommerferier på Gråsten er opstået spontant og uplanlagt. Det danner absolut et mønster og må være et bevidst og velovervejet valg«, mener Sebastian Olden-Jørgensen.

Han peger også på, at sønderjyderne derfor får en erstatning med kronprinsparrets sommerferier på Gråsten.

»Det er er en kompensation for prins Joachims faneflugt. Han og Alexandra og senere Marie havde jo en klar funktion med at være Kongehusets traditionelle tilstedeværelse i Sønderjylland. Det prioriterede han anderledes«, mener Sebastian Olden-Jørgensen.