Terrorangrebene d. 11. september. EM-finalen i 1992. Mordet på den amerikanske præsident John F. Kennedy. Der er mange historiske begivenheder, der kandiderer til at være de vigtigste og mest skelsættende i danskernes hukommelse. For dronning Margrethe er det dog to andre verdenshistoriske begivenheder, der har indprentet sig tydeligst i hendes hukommelse.

Det løfter dronning Margrethe sløret for i et interview i Berlingske søndag.

»Jeg voksede op i efterkrigsårene og var ung voksen i Den Kolde Krigs tid. Jeg vil sige, at i min erindring er der to skelsættende begivenheder. Den første var Ungarnsopstanden i 1956, og den næste var Berlinmurens fald,« fortæller hun til i interviewet, der er givet i anledning af hendes 75-års-fødselsdag d. 16. april.

LÆS OGSÅ

Ungarnsopstanden i 1956, hvor det ungarske folk rejste sig mod den sovjetiske besættelse, er det nok de færreste, der nu om dage har krystalklare minder om. Men for Dronningen, der var 16 år dengang, hører den modige kamp, hvor op mod 50.000 ungarske mennesker døde, altså til de vigtigste begivenheder.

»Den ene var lavpunktet af elendighed – men også den fantastiske følelse af, at der sandelig stadig var folk, der havde mod, og som gjorde ting, som var halsløs gerning, men gudskelov, at der var nogen! Det samme gælder, hvis man så på Polen i årene før Berlinmurens fald. Tænk, at de turde!« siger Dronningen i Berlingske.

Tiden efter Berlinmurens fald var dog ikke bare fryd og gammen for østtyskerne og deres nyvundne frihed 40 år efter Østtyskland blev dannet og godt 28 år efter Berlinmuren blev bygget og delte Berlin i øst og vest. Selv husker Dronningen tiden således:

»Vi troede, at der ventede guld, grønne skove og forårsblomster over det hele året rundt. Men sådan er verden ikke skruet sammen. Der kom nye farer,« mindes dronningen de mange billeder af lykkelige berlinere, der blev genforenet med deres familie og venner på den anden side af muren.

Dronning Margrethe fylder 75 år d. 16. april. I den anledning bliver hun fejret i flere dage op til fødselsdagen. Hun har blandt andet været midtpunkt for en tv-transmitteret hyldest med danske kunstnere, der bliver holdt gallataffel dagen før hendes fødselsdag, og der er sågar blevet sendt en serie special-designede mønter på gaden.

Hun har desuden givet en række interviews til forskellige medier. I Berlingskes interview gjorde hun sig især bemærket ved at udtale sig på en måde, der er blevet tolket som en opsang til indvandrere i Danmark. En udtalelse, som danskerne har taget imod med glæde på de sociale medier.