Prins Henrik formåede aldrig at affinde sig med sin titel som prins, ligesom han aldrig rigtig fandt sig til rette hos den danske befolkning, lyder det fra kongehus-eksperter.    

I går tog Dronning Margrete det meste af kongeriget på sengen, da hun under sin nytårstale kom med en regulær nyhedsbombe.

»Min mand har besluttet, at tiden nu er inde for ham til at 'drosle ned' - til, hvis jeg må sige det på almindeligt dansk, at gå på pension,« fortalte dronningen.

Og selvom Prins Henrik i år kan fejre sin 82 års fødselsdag, så er det ikke kun alderen, der ligger til grund for beslutningen om, at ’drosle ned’ for de officielle pligter i kongehuset. Det er i høj grad en historie om manden, der ville være konge, men aldrig blev det.

Det vurderer forfatter og kongehus-ekspert Trine Villeman.

»Derhjemme er prins Henrik kongen og manden, der bestemmer alt. For ham er ligestilling det vigtigste, og han har aldrig kunnet forstå, at han ikke kunne blive konge. Han har aldrig nogensinde opgivet den tanke, men det er endelig gået op for ham. Nu er han sur og vil ikke mere,« fortæller hun til Ekstra Bladet.

Og netop Prinsens uforløste ønske om at blive konge, kan ende med at blive det, som danskerne vil huske ham bedst for.

Det fortæller journalist Stepahnie Surrugue, der også er forfatteren bag biografien ’Enegænger’ om den danske prinsgemal.

»Som det er nu, risikerer han at få sig et eftermæle som prinsen, der aldrig blev glad for sin titel, i stedet for et eftermæle om så meget andet. Men det er jo det, der allerede er ved at blive historien om ham,« siger hun til DR.

Ifølge Stephanie Surruque, lærte danskerne aldrig rigtigt at forstå prinsen, der kom til landet for godt og vel 50 år siden.

»Da han landede i Danmark i 1966, blev vi vidne til et kultursammenstød, der har varet ved lige siden. Det var silkesokker og gauloises i lange cigaretrør, der mødte uldsokker, leverpostej og hønsestrik,« siger Stephanie Surrugue.

Og hos Trine Villemann er holdningen den samme, og hun tror derfor heller ikke, at Prins Henriks exit kommer til at efterlade et stort tomrum hos den danske befolkning.

»Danskerne har aldrig taget ham til sig - han har aldrig fundet vej til vores hjerter. Han vil ikke efterlade et stort hul, og hvis nogen skulle fælde en tåre, vil de være meget tørre. Men nogle vil synes, det er synd for dronningen. Hun har fortjent én stående ved sin side, selv hvis det måtte være med et gangstativ, men i stedet smutter han,« fortæller kongehus-eksperten.