Australske medier ser med kritiske øjne på kronprins Frederik. Især når det kommer til hans rygevaner og tatoveringer, er forargelsen tydelig.
Frederik har man ikke meget til overs for, og vores kommende konge bliver nærmest latterliggjort i ugebladene »down under«. »Den kæderygende prins«, »prinsen med det hårløse bryst«.

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Mens vi i Danmark med åbne arme har taget imod vores kommende kronprinsesse, ser det helt anderledes ud i Australien.

Kært barn har mange navne, især når den omtalte er ingen ringere end Hans Kongelige Højhed Kronprins Frederik. I forhold til de danske mediers mere respektfulde omtale af den danske kongefamilie er de australske medier ganske anderledes bramfri.

Rygning forbudt
En af Australiens største aviser, Sunday Telegraph, havde denne kommentar, efter at Kronprinsen og hans forlovede havde nydt strandlivet:

»Danmarks mangel på strande var tydelig, da prinsen tog tøjet af for at tage en dukkert - han afslørede shorts, der lignede boksershorts mere end badebukser.«

I Australien ser bade befolkning og sundhedsmyndigheder med meget kritiske øjne på rygningens mange ulyksaligheder. Rygning er helt forbudt indendørs i restauranter og på cafeer, kun udendørs er det muligt at nyde en smøg sammen med kaffen.

Set i forhold til australiernes svaghed for alkohol kan deres ikke-ryge-politik synes ganske rabiat. Men ikke desto mindre vil mange australiere se mistænksomt og uvenligt på rygere.

Således også medierne, hvor Tasmaniens »Hobart Mercury« konsekvent kalder kronprins Frederik for »Puffing Prince«, »Prins røg«, ligesom vendingen »kæderyger« bruges ofte om både Kronprinsen og dronning Margrethe.

Tvivlsomme kilder
Der findes dog også en del venligtsindede medier, som de australske udgaver af dame- og ugeblade. »Women's Day« og »Women's Weekly« er bare nogle få af de cirka ti landsdækkende blade, der sælger i millionvis.

Hernede er forside-sællerten Nicole Kidman hver evig eneste uge, men den glamourøse historie om landsbypigen, der fangede prinsens øjne og hjerte, har dog også fået spalteplads.

»Mary's playboy prins« lyder en af overskrifterne, der blandt andet beretter om Kronprinsens affære med en gift kvinde og sæbeopera-skuespilleren Morgan Fairchild fra TV-serien Falcon Crest.

Også den norske prinsesse Märtha Louise skulle angiveligt både have datet og sågar kysset kronprins Frederik, der derefter valgte at give prinsessen en kold skulder.

Desuden beskyldes prinsen for at have begået ægteskabsbrud - hvilket i dette temmelig gammeldags land er en større begivenhed - med Malou Bjerrehuus, der kaldes »steddatter af dansk pornostjerne, der blev politiker«.

Kilderne til historierne er tvivlsomme. Meget stammer fra tyske ugeblade, der har et noget anstrengt forhold til sandheden og i begyndelsen af 90erne bl.a. skrev om Frederiks affære med Morgan Fairchild og vores egen Hanne Boel.

»Prinsen har smag for glamourøse kvinder,« opsummerer Woman's Day, samtidig med at man viser perlerækken af tidligere kærester og måske et par ekstra kvinder for at gøre historien om den danske prins lidt mere interessant.

Får problemer
Kronprinsen beskrives som en uforbederlig playboy med hang til hurtige biler - og, jo vi husker vel stadig et enkelt trafikuheld med Hans Kongelige Højhed Kronprinsen bag rattet - og evne til at knuse kvinders hjerter for altid.

»Når prinsen er forlovet med Mary (...) er det et løfte om at opgive playboy-livet. Lad os håbe, at han holder det,« lyder den syrlige kommentar i den stort opsatte artikel »Mary's Playboy Prince«, der mere end antyder, at den uskyldige pige fra landet får store problemer med den erfarne prins.

Samme indstilling har Sydney Morning Herald, der sammen med flere andre aviser har fået øje på Kronprinsens tatoveringer. Sladderspalterne i de ellers respekterede morgenaviser har kvindelige skribenter med sans for dramatik og behørig påklædning:

»Mary faldt for hans (prinsens, red.) hårløse bryst,« bemærker sladderskribenten, der åbenlyst foretrækker mere behårede af slagsen. De australske mænd er da generelt også mindre soignerede og modebevidste, og mest af alt sætter de pris på en ordentlig måtte på brystkassen.

Også Kronprinsens to tatoveringer har skabt røre i den lokale andedam, hvor tatoveringer, piercinger og anden kropsudsmykning er ilde set. Konservativ påklædning efter engelsk standard er at foretrække fremfor »sømands-tatoveringer«:

»Han har en tatovering af en haj på sit ene ben og en anden med nordisk motiv på hans skulder. Er der andre, vi bør kende til,« spørger Herald Sun.

Flere aviser har ugentlige kommentarer om nyheder inden for den royale verden, langt oftest har de haft fingrene godt nede i de danske ugeblade og kopieret på livet løs, nogle gange med småfejl til følge.

Royale er blakkede i kanten
Mens Mary Donaldson udråbes som den stille, blide og smukke kvinde, der snart skal indtage posten som Danmarks dronning, er en dansk prins bare ikke lige sagen i Australien, der jævnligt fodres med saftige skandaler fra det engelske kongehus.

Royale er per definition lidt blakkede i kanten og en del af det glamurøse jet-set, hvor filmstjerner og andet godtfolk befinder sig. Moralens vogter, Sydney Morning Herald, fyrer denne tirade af:

»I vil gerne vide, om denne prins Fred-personage er god nok til vores Mary, en hårdtarbejdende, nede-på-jorden forstadspige. Her har vi en mand, der samler kvinder op på barer i Sydney ved at vise sit hårløse bryst.

Her er en mand, bedre kendt for sine tatoveringer, sin kæderygning, sin nøgenbadning i svømmepøle og dating med en wannabe pop-stjerne, end for sin royale opførsel. Vi håber, at han tager sig sammen inden brylluppet.«