Ny meningsmåling viser, at 64 procent af danskerne tror, at monarkiet stadig eksisterer om 50 år. Men kronprinsparret skal alligevel passe på.

Af målingen, der er foretaget af Epinion for DR, fremgår, at 64 procent mener, kongehuset stadig eksisterer om 50 år. Det er især Frederik og Marys store popularitet, som her slår igennem. Men eksperter advarer om, at parret ikke har en blankocheck, hvad popularitet angår.

Mandag var det nøjagtig 12,5 år siden, Frederik og Mary sagde ja til hinanden i Københavns Domkirke. Allerede dengang var parretspopularitet i top, ogi årene efter er den blot vokset. Utallige meningsmålinger har vist henholdsvis Frederik eller Mary som den mest populære person i kongehuset. Lige efter kommer Danmarks regent gennem 44 år, dronning Margrethe, mens prins Henrikog prins Joachim på skift harindtaget den lidet eftertragtede sidsteplads på popularitetsmåleren.

Den nyeste meningsmåligviser endvidere, at opbakningen til det danske kongehus er stabil. 71 procent går nemlig ind for, at vi skal bevare det danske kongehus. Men endnu mere bemærkelsesværdigt er det, at hele 64 procent tror, at kongehuset stadig består om 50 år.

En tillidserklæring

At det danske kongehus er et af de mest populære i Europa, er især dronning Margrethes store fortjeneste grundetden måde, hun har udført sit virke på. Men gårsdagens kobberbrudepar har bestemt også deres andel i, at så mange danskere tror, atkongehuset består, selv nårDronningen og også Frederik og Mary ligger i hver sin sarkofag i Roskilde Domkirke. Det undrer ikke kongehusekspert og historiker ved Københavns Universitet Sebastian Olden-Jørgensen.

»Man skal afgjort se målingen som en tillidserklæring. Både som et udtryk for værdsættelse og en tillidserklæring til dronning Margrethe. Men frem for alt til den næste generation,« mener historikeren.

Selv om kronprins Frederik og kronprinsesse Mary er såpopulære, at de næsten ikke kan gøre noget forkert i danskernes øjne, så advarer både historikeren og kommunikationseksperten Anna Thygesen, der er direktør i kommunikationsbureauet WeDoCommunication: Populariet kan være flygtig.

Og hverken Frederik eller Mary har fået stukket en blankocheck i hånden, når det handler om popularitet.

»Man kan jo se, hvordan det gik i Spanien: Hvis man gør noget moralsk forkasteligt i brede kredse, kan det være en risikoadfærd,« siger Sebastian Olden-Jørgensen og henviser til, at den tidligere spanske kong Juan Carlos for et par år siden måtte gå af, fordi han havde deltaget i ulovlige elefantjagter i Afrika – og havde medbragt sin elskerinde på safarien.

Fokus på de 29 procent

Anna Thygesen peger på, at kongehuset i stedet for at ride på en popularitetsbølgeburde vende blikket mod dets modstandere.

»Man skal huske på de 29 procent, der faktisk ikke er supervilde med kongehuset. Det er faktisk dem, kongehuset skal bruge deres krudt på, så de bliver populære hos den del. Dem skal de virkelig holde et vågent øje med,« anbefaler kommunikationsrådgiveren.

Både kommunikationsrådgiveren og historikeren peger også på, at økonomi kan være en katastrofe for de kongelige. Især hvis de kommer til at fremstå som grådige.

»De kongelige er privilegerede og må ikke fremstå som grådige. For det kan vi ikke lide,« fastslår Sebastian Olden-Jørgensen, mens Anna Thygesen peger på den store sociale forskel, der er i Danmark i dag.

»Der er nogle, som ikke har det så let økonomisk. Derfor skal Frederik og Mary ikke lave for mange mystiske økonomiske dispositioner som investeringer, der kan gå dårligt. Og så skal de holde sig fra overdådigt frås,« lyder det.

Sidst, men bestemt ikke mindst, understreger begge eksperter, hvor vigtigt det er, at de kongelige ’holder sig på måtten’.

»Vi forventer også af dem, at de har det, som de fleste danskere ikke selv kan leve op til, nemlig et stabilt familieliv. Monarkiet bryder ikke sammen, fordi der er en skilsmisse i ny og næ, men hvis det bliver rigtig kulørt, som hvis kronprinsen bliver set på en swingerklub, tror jeg ikke, danskerne vil acceptere det,« siger Sebastian Olden-Jørgensen, mens Anna Thygesen tilføjer:

»Der må ikke være for mange som Alexandra.«