I aften (torsdag 4. februar) bliver filmen ’Mary: Making of a princess’ for første gang vist på dansk tv. Den australsk producerede film blev vist ’down under’ i midten af november.

Filmen handler kort sagt om, hvordan Frederik og Mary mødte hinanden i 2000 i Australien under OL og derefter tiden op til brylluppet 14. maj 2004.

I denne artikel har vi samlet et par punkter, som du bør være opmærksom på, inden du sætter dig ned for at se filmen om det danske kronprinsepar.

1. Fakta eller fiktion?
'
Mary: Making of a princess' eller ” Mary: En kronprinsesse bliver til”, som filmen hedder på dansk, er blevet kritiseret af flere for, at den måske fremstår mere faktuel end, hvad den reelt er. En af kritikerne er en af Marys gode veninder og brudepige til brylluppet Amber Petty. Hun skrev nedenstående tweet, efter hun havde set filmen.

Hun var tydeligvist ikke tilfreds med filmens som helhed. Dog har hun rost skuespilleren, der spiller hende selv.
Hun var tydeligvist ikke tilfreds med filmens som helhed. Dog har hun rost skuespilleren, der spiller hende selv.
Vis mere

Ifølge Adelaide Now sagde Amber Petty, at folkene bag filmen har gjort sig enorme kreative friheder. Derfor skal man kun betragte den som ren underholdning, for hverken persongalleriet eller begivenhederne i filmen er som i virkeligheden.

Kritikken falder på trods af, at filmen begynder med en såkaldt ’disclaimer’, hvor det lyder, at den romantiske film ikke udelukkende er baseret på fakta. Eksempelvis har det tidligere været berettet, at kronprinsen friede til Mary på en ferie i Rom. I filmen sker det på en parkeringsplads i Australien.

Selv har Emma Hamilton, der spiller Mary, udtalt til Yahoo:

»Filmen forsøger at forestille sig, hvordan den private side af hendes (Marys, red.) liv kunne have været. Udover familie og venner kender ingen jo sandheden. Men jeg tror, at vi har skabt en underholdende og respektfuld version.«

Her ses Ryan O'Kane og Emma Hamilton, der spiller kronprinseparret.
Her ses Ryan O'Kane og Emma Hamilton, der spiller kronprinseparret.
Vis mere

2. Forbered dig på dårligt dansk.
Filmskaberne har forsøgt at give filmen et autentisk præg med optagelser fra Danmark. De har sågar tvunget nogle af skuespillerne til danskundervisning, men det er ikke lykkedes 100 procent - det med sproget altså. Der bliver eksempelvis sunget en meget dårlig version af 'Der er et yndigt land' af håndboldpigerne, som lige har vundet OL i Sydney. Det minder om en blanding af islandsk, svensk og norsk.

Ryan O'Kane, der spiller Kronprinsen, kunne måske også have brugt lidt mere danskundervisning op til optagelserne. For det er ikke specielt forståeligt. Derudover virker det en smule tilfældigt, hvornår der bliver talt 'dansk' i filmen af mellem de personer, som skal forestille at være danskere.

Filmskaberne har også fanget, at prinsgemalen ofte bliver kritiseret for sin accent, når han taler dansk. I filmen lykkes det dog også skuespilleren at tale engelsk med noget, der minder om en tysk accent. Derudover taler alle de royale karakterer britisk engelsk.

3. En guilty pleasure?
Inde på filmdatabasen IMDB har 'Mary: En kronprinsesse bliver til' fået en score på 6,3 ud af 10 baseret på stemmer fra 60 personer, som har anmeldt filmen.

Publikum virker også til at være delt - bedst eksemplificeret af en person, der skriver:

»Den fik mig til at ville brække mig og juble på samme tid

En anden person skriver på Twitter:

»Den var god. Kunne ikke få nok. Jeg vil have mere.«

Filmen 'Mary: En kronprinsesse bliver til' bliver vist på Kanal 4 i aften klokken 20.00.