Grønlænderne glimtede - færingerne glimrede ved deres fravær. Det er status på Færøerne efter kronprinsebrylluppet, og det har ført til kritik af det offentlige Danmark - og en forsigtig selvransagelse - på øerne i nord.

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Halvt grønlandske Julie Berthelsen sang og underholdt til middagen for brudeparret på Christiansborg, den grønlandske gave til parret blev rigt omtalt i dansk presse, og kronprinseparret kan ikke komme hurtigt nok af sted på officielt besøg i Grønland.

Imens er Færøerne ikke blevet nævnt med ét ord. Selv under Rock'n'Royal var der en hilsen fra grønlandske børn til parret på storskærmen. Ingen fra Færøerne.

Deroppe hvisker man lidt gnavent, at den færøske gave til brudeparret da er mindst lige så fin som den grønlandske. Rigtigt gættet: Også færøske nationaldragter til parret.

Den færøske lagmand (statsminister) Jóannes Eidesgaard (S) udtaler til den færøske avis Sosialurin: »Vi er ikke så frembrusende, og man kan uden tvivl gribe i egen barm.«

Kedelige færinger
Men lagmandens bud er også, at det officielle Danmark synes, grønlændere er bedre at »vise frem« for verdensoffentligheden end færinger, der har en »kedelig« lighed med danskerne.

»Det er ikke første gang, man oplever, at danskerne er mere interesseret i at dyrke en grønlandsk repræsentation. Det hænger måske sammen med, at vi ligner danskerne mere, end grønlænderne gør, og på den udenlandske scene ser det måske bedre ud med grønlandsk repræsentation end færøsk repræsentation.

Det grønlandske er mere eksotisk og gør sig bedre på den internationale scene,« siger Jóannes Eidesgaard til avisen.

At hoffet synes, grønlændere er mere interessante end færinger, bekræftes af sekretær for den nordatlantiske gruppe i Folketinget, færingen Sjúrdur Skaale.

Bad om en grønlænder
»Da Folketinget inden brylluppet skulle overbringe sin gave til det kommende brudepar, blev jeg ringet op af en kvinde fra hoffet. Hun spurgte, om vi ikke kunne sende en repræsentant for gruppen ned i salen for at tage imod kronprinseparret.

Jeg svarede, at Høgni Hoydal (færøsk folketingsmedlem, red.) allerede sad i salen. Så kom der en pause, hvorefter kvinden fra hoffet sagde, at det var bedre med en grønlænder. Men hun måtte så lade sig nøje med færingen, da intet grønlandsk folketingsmedlem var til stede,« siger Sjúrdur Skaale.

Han mener, at det bl.a. kan skyldes, at grønlænderne er langt mere hengivne over for kongehuset end færinger er, og at færinger ligner danskere og kan finde på at beklage sig. Og så at færinger udseendemæssigt ikke ser anderledes ud end danskere og derfor ikke er nær så interessante at vise frem.

Under brylluppet blev færingerne repræsenteret af lagmanden med frue og lagtingsformanden, Edmund Joensen fra Sambandspartiet, med frue. Og de er fulde af lovord over brylluppet, kronprinseparret og det danske kongehus i al almindelighed.

De to færøske repræsentanter aftalte inden brylluppet, at de under bryllupsfesten ville invitere brudeparret til Færøerne. Kronprinsen svarede, at han næppe kunne nå det i år, men der skulle være en mulighed til næste år. Så nu venter man - trods alt - royalt besøg på Færøerne til næste år. fhk@bt.dk