Efter 19 års virke er det slut for grevinde Alexandra som protektor for DRs pigekor. Ifølge flere eksperter som BT har talt med, er det særdeles usædvanligt, at en kongelig på den måde mister en protektion. Og faktisk mener kongehus-ekspert Trine Villemann, at det nærmest kan sidestilles med en offentlig fyring.

Efter grevinde Alexandras overraskende farvel til pigekoret, som ugebladet HER & NU kunne berette om i onsdags, har hun 12 protektioner tilbage. Men det er dog ikke dem alle, der er lige tilfredse med hendes indsats.


Da grevinden begyndte som protektor for Dansk Blindesamfund, var hun stadig i vælten som prinsesse og var et af kongehusets absolut mest populære medlemmer. Hun tiltrak derfor altid en masse journalister til foreningens arrangementer.

Men det er blevet mindre med årene, fortæller næstformand John Heilbrunn til bt.dk.

- Vi holder cirka en gang om året et møde med hende, hvor hun både er venlig og lyttende. Men jeg vil sige, at hun ikke er en person, der tager initiativer. Hun er ikke, hvad jeg vil kalde for en aktiv, udfarende kraft, siger John Heilbrunn.

Han ville ønske, at de kunne bruge grevinden noget mere i deres arbejde.

- Hun er jo stadig vores protektor, så vidt vi ved. Man kan sige, at systemerne er sådan indrettet, at hvis man først har fået en protektor, så kan man ikke bare bytte, hvis man ønsker det. Vi ville gerne have en, der var lige så aktiv som kronprinsesse Mary, lyder det.

Omvendt er både Randers Regnskov og Unicef Danmark tilfredse med det arbejde, som grevinde Alexandra udfører som deres protektor.

- Hun kommer faktisk her d. 20. september med hele familien. Vi samler ind til en regnskov i Ecuador, og det hjælper hun med at sætte fokus på, siger Randers Regnskov souchef, Tina de Linde. 

Kigger man i kalenderen, er det dog noget tid siden, grevinden sidst var et smut forbi den jyske regnskov. Faktisk skal man to år tilbage i kalenderen, til d. 23. juni 2012, hvor hun indviede DanmarksParken i Randers Regnskov med sin mand, Martin Jørgensen samt sønnerne prins Nikolaj og prins Felix, oplyser Regnskoven. 

- Vi hænger ikke på hinanden hver uge, men vi kommunikerer jævnligt med hende, lyder det fra souchef, Tina de Linde.

Prinsesse Alexandra åbnede Randers Regnskov d. 13. juni 1996 og var, ligesom det er tilfældet hos Dansk Blindesamfund, en hyppig og aktiv gæst den første række af år. Da hun gik fra prinsesse til grevinde dalede besøgende dog kraftigt for nu at være med flere års pauser imellem. 

Det har man for længst affundet sig med i Dansk Blindesamfund, siger næstformand, John Heilbrunn.

- Vi har været ærgerlige over, at vi ikke kunne gøre mere brug af hende, men efterhånden er vi godt klar over, at hun ikke er en, vi kan trække til side og snakke med. Hun er svær at få fat på, og når man får fat i hende, er det ikke fordi, hun straks er klar til at springe til, siger han.

Dog tyder alt på, at grevinden bruger væsentligt mere energi og kræfter på sit arbejde som protektor for Unicef Danmark. Her udtrykker man stor tilfredshed med grevinde Alexandra.

- Vi har ingen planer om at stoppe samarbejdet. Alexandra er jo løbende aktiv for os, og hun skal faktisk være med i næste uge ved et arrangement. Hun er også med i vores præsidium, som mødes tre gange om året, hvor hun plejer at deltage, siger generalsekretær Steen M. Andersen fra Unicef Danmark.

Lukket hjemmeside

Selv gør grevinde Alexandra det ikke nemt for sig selv i forhold til at fortælle omverdenen om sine protektioner, og hvor aktiv hun er. Hendes personlige hjemmeside www.frederiksborg.eu, som hun fik i 2007, efter at være blevet forvist fra kongehusets egen, er nemlig lukket. 

Det kunne ellers tydeliggøre, hvad præcis grevinden laver af arbejde for sine protektorater, forklarer kongehusekspert, Lars Hovbakke.

- Det ville være noget, der kunne afmystificere det, hvis der var mulighed for at se, hvad hun udfører for arbejde, på hendes hjemmeside. Det er aldrig godt at holde så lav profil, som hun gør, for så begynder folk at få mistanke om, at der er et eller andet galt, hvis man ikke lægger tingene åbent frem, lyder vurderingen.

Fakta: Grevinde Alexandras protektioner

Dansk Blindesamfund
Dansk Parkinsonforening
Dansk Unicef Komité
Dyrefondet
Fyrtøjet, et kulturhus for børn
Landsforeningen til støtte ved Spædbarnsdød
Menighedernes Daginstitutioner
Nordsøen Oceanarium
Odense Zoo
Randers Regnskov
Svenske Villa Fonden
The English-Speaking Union of Denmark

Fakta: Så mange penge får Alexandra 

Loven om årpenge til grevinde Alexandra blev lavet, efter at hun og prins Joachim i 2004 blev separeret. Folketinget vedtog loven, efter at de fleste politiske partier stemte for.

Da loven blev vedtaget i 2004, blev beløbet fastsat til 1,5 mio. kr, hvilket skal reguleres to gange årligt i takt med lønindeks for statsansatte. Siden er beløbet dog steget til 2,1, mio. kr, hvilket vil sige 600.000 kr. på ti år.
Den offentlige ydelse vil fortsætte med at stige hvert år - også selvom grevinde Alexandra skal arbejde mindre i kraft af, at hun ikke længere er protektor for samme antal foreninger som tidligere.