I 70 år har han været manden i baggrunden. Ham, hvis plads var tre skridt bag sin kone. Men på onsdag er det slut.

For i en alder af 96 år forlader engelske prins Philip pladsen i skyggen af dronning Elizabeth og går i prins Henriks fodspor. På pension.

Dagen bliver helt bogstaveligt markeret med pomp og pragt uden for Buckingham Palace i London, hvor den britiske flådes velgørenhedsparade finder sted. Dét bliver den sidste officielle begivenhed den 96-årige prins deltager i.

»Ceremonien bliver afslutningen på Hans Kongelige Højheds individuelle program, om end han for fremtiden kan vælge at deltage i visse begivenheder ved dronningens side,« lyder det fra en talskvinde fra Buckingham Palace om prins Philips beslutning om at trække sig fra de officielle pligter.

I modsætning til vores egen prins Henrik – som gik på pension i en alder af 81 år – har prins Philip trukket den store beslutning så langt, som han følte, at han kunne.

Først i maj i år – efter sidste år at have taget del i 110 officielle arrangementer – sagde prins Philip fra.

Altid tre skridt bag sin hustru. Foto: EPA
Altid tre skridt bag sin hustru. Foto: EPA
Vis mere

Han er det længstlevende mandlige medlem af det britiske monarki og har gennem hele sit 70 år lange ægteskab haft et jernhelbred. Som dog måske er ved at ruste op. I hvert fald blev prins Philip tidligere i år indagt på hospitalet med en infektion, men var dog allerede efter to dage på benene igen.

Prinsen – som har danske aner – må da også siges at have gjort og ofret sit for monarkiet og det engelske folk.

Enhver, der fulgte med i Netflix serien ’The Crown’, kender historien om prins Philip og hans kamp for at finde en plads i det stive engelske monarki. Rollen som ham, der altid befinder sig tre skridt bag sin hustru, var ikke nem at sluge for den driftige prins.

Men han rettede ind. På sin egen måde. Og blev – meget lig prins Henrik – kongehusets menneskelige ansigt udadtil. Ham, der altid var imødekommende. Og kæk i replikken.

Ifølge engelske express.co.uk var han da også hurtig på aftrækkeren, da en gæst på St. James Palace gav udtryk for, at han var ked af at høre, at prinsen nu trådte tilbage.

»Det er jeg nødt til. Jeg kan snart ikke stå længere,« lød det rappe svar fra prins Philip.

Dronning Elizabeth og prins Philip på officielt besøg i Danmark i 1957. Parret blev gift i 1947, og Elizabeth overtog tronen i 1952. Foto: Scanpix
Dronning Elizabeth og prins Philip på officielt besøg i Danmark i 1957. Parret blev gift i 1947, og Elizabeth overtog tronen i 1952. Foto: Scanpix
Vis mere

Til tider har han ifølge engelske medier dog også været lovlig kæk i replikken. Som eksempelvis da han henvendt til en gruppe døve børn, som stod ved siden af et steelband, sagde: ’Det er ikke noget under, at I er døve, når I står ved siden af dem der’.

Eller da han til den nigerianske præsident udbrød, at dennes nationaldragt lignede nattøj. Eller da han under et Australiensbesøg spurgte aboriginernes leder, om de stadig stak hinanden med spyd.

Men folket elsker ham. Og prins Philip vil uden tvivl blive savnet, når han ikke længere er en del af det officielle billede. Tre skridt bagved dronningen.

I stedet udnævnte 91-årige Elizabeth tidligere i år en ny personlig assistent, den første farvede i kongehusets historie, som for fremtiden vil være ham, der er ved Elizabeth side ved officielle arrangementer.