Ekspert: Kongehuset kommer til at fungere markant anderledes fremover

Dronning Margrethe smed en vaskeægte nytårsbombe, da hun langt inde i sin nytårstale meddelte, at Prins Henrik går på pension.

’Min mand har besluttet, at tiden nu er inde for ham til at ’drosle ned’ - til, hvis jeg må sige det på almindeligt dansk, at gå på pension.’

’Fremover vil Prinsgemalen derfor kun i meget begrænset omfang tage del i de officielle arrangementer, som igennem så mange år har været en naturlig del af hans liv. Det er hans beslutning, jeg forstår den, og jeg respekterer den,’ sagde dronning Margrethe.

Kongehusekspert og ekstern lektor, Ph.d. ved Københavns Universitet, Lars Hovbakke Sørensen, afviser, at den opsigtsvækkende nyhed hænger sammen med, at prins Henrik er syg.

»Om det er fordi, at han føler sig træt og gammel, eller fordi han ikke synes, han har fået nok anerkendelse for sit arbejde igennem årenes løb hos befolkningen, og fordi han gerne vil have en anden position eller stilling, er svært at sige. Men det er en af de to muligheder. Det er i hvert fald ikke, fordi han er alvorlig syg, for det er han ikke,« siger han.

Et år med afbud

Den 81-årige prins Henriks beslutning kommer efter et år, hvor han flere gange har trukket overskrifter og været på kant med den danske befolkning.

I april meldte prinsegemalen afbud til dronningens 75-års fødselsdag på grund af influenza. Dagen efter tog han alene på ferie til Venedig. Efterfølgende viste en meningsmåling, som Gallup havde lavet for BT, at hele 58 procent af danskerne mente, han ydmygede Dronningen ved at melde afbud.

1980. Prinser

Senere på året opgav han sit livsværk – vinproduktion og salg fra vinslottet Chateau de Cayx. I efteråret nåede prins Henrik endnu en gang overskrifterne, da han overfor den franske avis Le Figaro kaldte det ’diskrimination’, at han ikke var konge. En gammel traver, som prins Henrik flere gange har ytret sin utilfredshed over.

»Det er ingen hemmelighed, at samlivet mellem prinsgemalen og danskerne ikke altid har været lige harmonisk, men én ting kan der ikke herske tvivl om, og det er prinsgemalens enorme betydning for Dronningen.

For hende har han været en helt afgørende støtte, og han har hjulpet hende, rådgivet og været en inspiration for hende,« siger Thomas Larsen, Berlingskes kongehusekspert.

Travl fremtid

Lars Hovbakke Sørensen vurderer, at der nu kommer et endnu større ansvar på Dronningens skuldre.

»Det betyder, at Kongehuset kommer til at fungere markant anderledes fremover. Det betyder, at dronningen får en meget større arbejdsbyrde, fordi hun efter prinsegemalens beslutning skal repræsentere Kongehuset alene. Hvis prinsegemalen eksempelvis ikke længere vil være med på sommertogt, hvor de plejer at fordele opgaverne imellem sig, får hun mere at lave. Sådan vil det være med en lang række opgaver,« siger Lars Hovbakke Sørensen og uddyber, at prins Henriks tilbagetrækning også vil betyde, at kronprinsparret får en endnu mere central rolle:

»Det er klart, at dem vil vi komme til at endnu mere til, efter det her.«

Thomas Larsen er enig:

»Prins Henriks tilbagetrækning vil betyde, at kronprinsparret nu får stadig flere og vigtigere opgaver. Og der vil komme endnu mere gang i generationsskiftet i Kongehuset. Et generationsskifte, der først endelig effektueres den dag, dronning Margrethe ikke er her længere.«

Lars Hovbakke Sørensen hæfter sig ved, at dronningen i sin nytårstale adresserede, at det var prins Henriks egen beslutning at træde tilbage. Han forklarer, at prins Henrik med sin beslutning adskiller sig fra dronningen.

»Det er klart, at han er oppe i årene, og derfor kan han godt føle et behov for at trække sig lidt tilbage og ikke have så travlt.I så fald har prinsegemalenen anden holdning end Dronningen, der offentligt har givet udtryk for, at hun agter at blive ved med at opfylde sin opgave som dronning, lige indtil hun dør.«

Et kig i Kongehusets kalender afslører, at prins Henrik allerede har taget forskud på livet som pensionist. Således skal man helt tilbage til slutningen af november for at finde prinsegemalens navn på en officiel begivenhed.

Økonomien skal prins Henrik heller ikke gruble over trods titlen som pensionist. En lønforhøjelse betyder, at han i løbet af 2016 står til at modtage otte mio. kr. i såkaldt apanage.