Det danske kongehus har aldrig været i en større krise i den tid, Dronning Margrethe har været regent. Det skyldes ikke mindst, at Prins Henrik har bragt dronningen i en situation, hun kun kan komme ud af som taber, lyder det fra en kongehusekspert.

Den vurdering kommer efter, at Prins Henrik har udtalt, at han kun vil begraves sammen med sin hustru gennem 50 år, Dronning Margrethe, hvis hun giver ham titel af kongegemal.

»Det har aldrig været værre for kongehuset i dronningens tid som regent. Der har tidligere været situationer, som da prinsen stak af alene til Chateau Cayx, men de situationer er altid endt med at blive glattet ud. Men at prinsen ikke vil begraves sammen med dronningen er så definitivt,« siger historiker og kongehusekspert, Sebastian Olden-Jørgensen, til BT.

Krisen er funderet i, at Prins Henrik har givet udtryk for, at han ikke føler sig ligestillet med sin kone på grund af titlen som prins eller prinsgemal, som han tidligere blev tituleret.

»Det er gået fra at være et problem - en sten i skoen - til at eksplodere, og det er nærmest endt i et brud. Det er ret opsigtsvækkende, fordi det kaster et mørkt skær over deres ægteskab hele vejen tilbage til start. Han desavouerer sit eget liv på denne måde og får sagt, at denne del af deres ægteskab var en fejl fra start,« siger Sebastian Olden-Jørgensen.

Kongehuseksperten forklarer, at dronningen er blevet bragt i en situation, som hun ikke kan komme ud af uden at tabe på den ene eller anden måde på grund af prinsens beslutning.

»Hun er i en situation, hvor hun bliver afpresset. Lige meget hvad hun gør, har det ubehagelige konsekvenser for hende. Hvis hun bøjer sig for hans krav, fremstår hun som en, der giver efter for pres, og det er ikke en god situation for et statsoverhoved. Det er som forældre, der ender med at give umulige børn slik i supermarkedskøen. Det ville være et statustab,« siger kongehuseksperten.

Og får prinsen ikke sin ønskede titel, kommer dronningen til at ligge alene i sin grav, forklarer Sebastian Olden-Jørgensen.

Ifølge historikeren kunne dronningen uden videre give prinsen titlen af kongegemal, men hun har gode grunde til at lade være, lyder det.

»Der er fortilfælde af kongegemaler i Spanien og Portugal, og dronningen kunne i princippet godt give Henrik samme titel. Men når hun ikke gør det, er det et spørgsmål om politik og omdømme samt, hvad hendes rådgivere i statsministeriet har vurderet, at befolkningen har været klar til - om folk ville synes, det var latterligt.«

»En kongegemal mangler også den egenskab, at det ikke er en indlysende selvfølgelighed, hvad titlen dækker over. Titlen af prinsgemal var et kompromis, der signalerede, at han var mere end en prins, men mindre end en konge,« siger Sebastian Olden-Jørgensen videre.

Kongehuseksperten fortæller, at titlen af kongegemal ikke ville ændre på tronfølgen, og at titlen heller ikke ville rokke ved, at det er dronningen, der er statsoverhoved i Danmark.