Kronprins Frederik ligner mere sin morfar, kong Frederik 9., end sin far prins Henrik, mener eksperter

De er begge kendt som søulke, som seriøse sportsudøvere, som folkelige typer og for deres tatoveringer. Kronprins Frederik har langt mere end navnet tilfælles med sin morfar Frederik 9., der i folkemunde blev kaldt ’Sejlerkongen’ og ’Sømandskongen’.

Tag for eksempel tatoveringerne hos både morfar og barnebarn – normalt ser man slet ikke tatoveringer hos kongelige, forklarer Lars Hovbakke Sørensen, kongehusekspert og lektor i historie ved Københavns Universitet.

»Tatoveringerne var noget specielt hos Frederik 9. – der er ikke tradition for det hos andre kongefamilier eller de kongelige i Danmark. Hverken dengang eller nu,« siger han.

Tatoveret sømand

Tatoveringerne fik Frederik 9. fra sit liv som sømand. En karriere, der startede på Søværnets Kadetskole og toppede, da han blev udnævnt til kontreadmiral i 1945. Hans første chefkommando var på torpedobåden ’Søhunden’. Kongen var søulk og roede i mange år i Studenternes Roklub.

Kronprins Frederik har ført arven fra morfar videre. Både med en uddannelse i Søværnet – denne gang i Frømandskorpset – og med tatoveringer af en haj på lægen, som han fik som frømand, og et nordisk motiv på skulderen.

Men der er endnu flere grunde til, at kronprins Frederik i virkeligheden mere ligner sin morfar.

»Et andet stort fællestræk mellem kronprins Frederik og hans morfar er den store folkelighed, at de begge har været så uformelle, og at de begge er gået meget op i forskellige former for sport. Især sejlsport. Der er rigtig mange lighedspunkter mellem de to, hvor prins Henrik er anderledes,« siger Lars Hovbakke Sørensen.

Den vurdering er Kenneth Reinicke, der er mandeforsker og lektor ved Roskilde Universitet, enig i. Også den adrætte fysiske fremtoning holder kronprins Frederik – ligesom sin morfar gjorde det – ved lige. Og det er med god grund.

Bevidst om sin krop

»Jeg tror, kronprins Frederik er meget bevidst om, at folk ikke skal kunne sige, at han bare sidder og æder sig tyk og fed, fordi han kan. Han kunne nemt blive offer for kritik, for hvis en person i hans position åd sig tyk, ville folk sige, at han havde spist sig stor i kaviar – hvorimod man typisk ville tænke, at en tyk person fra underklassen bare lever af dårlig kost,« siger Kenneth Reinicke, der mener, at Kronprinsens personlighed rammer perfekt ned i folkesjælen.

»Kronprins Frederik rummer både den hårde fysiske side, men også det meget sårbare, hvor han giver udtryk for følelser og intimitet, som vi så til hans bryllup, hvor han ikke kunne holde tårerne tilbage. Derfor er han meget i tråd med tidens ånd og den dominerende maskulinitetstype,« siger mandeeksperten.