Kongehuset bekræftede torsdag, at prins Henrik ikke vil begraves med Dronning Margrethe i Roskilde Domkirke.

Overfor ugebladet Se & Hør har prinsen sat døren på klem for sin dronning. Men han har et meget specifikt krav.

»Det er min kone og ikke mig, der kan gøre noget ved den beslutning. Hvis hun vil have mig begravet sammen med hende, må hun gøre mig til kongegemal. Færdig. Jeg er ligeglad,« siger han til Se & Hør, der udkommer i morgen - onsdag.

Prinsen påpeger dog overfor Se & Hør, at han elsker dronningen, og at de skal holde ferie sammen i de næste 14 dage i det sydlige Frankrig. Her giver han også udtryk for, at dronningen holder ham for nar.

Det kommer måske ikke som den store overraskelse, at titlen er årsagen til prinsens store utilfredshed. Det forklarede kongehusets pressechef Lene Balleby over for BT torsdag.

»Det er ingen hemmelighed, at prinsen i mange år har været utilfreds med sin rolle og den titel, han er blevet tildelt i det danske monarki. Den utilfredshed har i de senere år fyldt mere og mere. For prinsen er beslutningen om ikke at lade sig begrave ved siden af dronningen den naturlige konsekvens af, at han ikke er blevet ligeværdigt behandlet i forhold til sin ægtefælle – ved ikke at få den titel og funktion, som han har ønsket,« har hun sagt.

Men kan man i virkeligheden se prinsens seneste kommentar som en opblødning fra prinsen? I 2007 sagde han nemlig til det franske ugeblad Point de Vue, at han ville være 'Kong Henrik'.

’I dag får en konges kone titlen dronning. Men en regerende dronnings mand bliver ikke konge ved ægteskab. Offentligheden er tilbøjelig til kun at anerkende dronningen. Således bliver parforholdet skævt, ikke privat, men i offentlighedens øjne,’ udtalte prinsgemalen, der ikke nævnte ordet 'kongegemal'.

Kan det lade sig gøre?

Men er det en reel mulighed for dronningen, at gøre prins Henrik ligeværdig og til kongegemal?

Det er der to svar på. BT har tidligere talt med Jes Fabricius Møller, der er lektor og kongehusekspert ved Saxo-instituttet på Københavns Universitet.

»Dronningen kan som statsoverhoved vælge at give ham titlen Kongegemal. Det er bare vigtigt at understrege, at det på ingen måde ændrer på den position og rolle, som han har i Kongehuset. Det ville være rent symbolsk,« lyder det fra Jes Fabricius Møller

Han spekulerer i, hvorfor prins Henrik endnu ikke har fået titlen.

»Når han så ikke har fået titlen, så tror jeg, det skyldes, at han jo ikke står i tronfølgen. Han kan aldrig blive statsoverhoved. Og så er det misvisende at kalde ham for konge eller kongegemal,« har Jes Fabricius Møller forklaret.

»Men dronningen kunne have givet ham den titel. Det er altså blevet ham nægtet,« siger han.

Dronningen har dog ikke magt til at gøre prins Henrik til sin ligeværdige. Det kræver en politisk beslutning.

»Grundloven foreskriver, at der er præcis ét statsoverhoved. Det er dronningen. Hun kan ikke dele magten op,« siger Jes Fabrcius Møller.

Hvis de to skal være ligeværdige, så kræver det en ændring af Grundloven. Det kan du læse mere om ved at klikke her.

Se et kort sammenklip af Se & Hørs interview med prinsen her.