I årets nytårstale sagde dronning Margrethe, at de unge skal passe på ikke at stræbe efter at leve deres liv via sociale medier som Facebook. En »classic« i nytårstalen, mener Berlingskes politisk kommentator Thomas Larsen.

Mens det svenske kongehus ønskede borgerne et »gott nytt år« med et billede af hele familien på dets officielle Facebook-side, var samme sociale medie genstand for en skarp kritik fra dronning Margrethe i hendes årlige nytårstale. Ud over at adressere krisebevidsthed og EU-skepsis var et af hovedpunkterne nemlig en advarsel til unge danskere om ikke at forsøge at leve »et perfekt og overfladisk liv« på Facebook:

- De meget unge kan blive så optaget af det, at de så at sige lever i cyberspace, at virkeligheden leves på anden hånd i et slags udstillingsvindue, hvor det mere gælder om at tage sig ud end om at være sig selv, sagde hun.

Et billede af det perfekte liv

Hendes budskab var, at der er en tendens til at forsøge at tegne et billede af det perfekte liv, men at alle møder modgang før eller siden. Og ifølge Berlingskes politiske kommentator, Thomas Larsen, er kritikken meget klassisk for Dronningen.

- Det er den i den forstand, at hun ofte i sine nytårstaler har uddelt slag og hug mod det, som hun opfatter som opstyltet og som iscenesat i det moderne samfund. Her har Dronningen meget klart set, at Facebook åbner for en verden, hvor utroligt mange mennesker har travlt med at iscenesætte sig selv som små stjerner og pynte på virkeligheden. Hun er fortaler for det ægte liv og siger til befolkningen, at den skal skære det overfladiske bort, siger Thomas Larsen, der tidligere har udgivet en interviewbog med Dronningen.

Danskerne skal tage ansvar

Politisk må en nytårstale ikke være og slet ikke partipolitisk. Men talen i aftes rummede nogle af de store politiske temaer og udfordringer for ikke blot Danmark, men hele verden. Dronningen kunne ikke nævne årets store debatter om fattig-Karina og Dovne-Robert, men hun italesatte på sin egen måde krisestemningen og den bølgende debat om arbejdsløshed.

- Vort samfund gør i vor tid en stor indsats for at imødegå disse problemer. Dog skal vi passe på med ikke alene at overlade det til samfundet at klare ærterne. Vi må altid begynde med os selv, med vore nærmeste og med dem, vi møder på vor vej. Den enkelte kan betyde uendeligt meget ved en opmuntrende bemærkning, en hjælpende hånd, en hensynsfuld respekt for det andet menneske, sagde hun.

Dermed understregede Dronningen, at danskerne ikke kun skal spørge sig selv, hvad deres land kan gøre for dem. Men også hvad de selv kan gøre for deres land.

Ifølge Thomas Larsen er ordene en appel, der rækker ud i fremtiden.

- Hun siger direkte, at den indsats, vi skal præstere i dag, vil være med til at forme nationens fremtid. Det er store ord i Dronningens mund, siger han.

Ikke kun den danske krise, men også den skepsis, som har bredt sig i kølvandet på den europæiske økonomiske krise, blev nævnt. Dronningen mindede om, at EU i dag 1. januar har 40-års jubilæum, og at danskerne har nydt godt af fællesskabet, fordi:

- ... at vor verdensdel med det europæiske fællesskab har gennemlevet en opblomstring, som alle har nydt godt af, og at vi har oplevet en omsiggribende fred efter århundreders krig og ufred og gensidig mistro. De goder skal vi værne om.

Og Dronningen har rygdækning til udtalelsen, mener Thomas Larsen, eftersom det fortsat er konsensus på Christiansborg om, at Danmark skal blive i EU.