I et stort opslået interview med det tyske magasin Der Spiegel fortæller dronning Margrethe, hvordan hun ser på sit fædreland, og hvordan monarkiet får folk til at huske deres rødder.

Der er sket mangt og meget i Danmark og verden, siden dronning Margrethe en bidende kold januardag i 1972 blev udråbt til landets dronning.

Blandt andet er mange lande med de flydende grænseovergange i Europa samt strømmen af flygtninge og indvandre blevet mere multikulturelle end dengang. Og med de udfordringer det har medført.

Det bliver også bemærket bag de tykke mure på Amalienborg eller Fredensborg Slot. For hvem glemmer nogensinde den nytårstale, hvor Dronningen delte skideballe ud til danskerne for at komme med dumsmarte bemærkninger til 'de fremmede'.

I Norge holdt den norske kong Harald for nylig en tale, hvor han blandt andet sagde:

»Nordmændene er piger, som elsker piger, drenge, som elsker drenge, og piger og drenge, som elsker hinanden. Nordmændene tror på Gud, på Allah, på universitet eller på ingenting overhovedet.«

I interviewet med Der Spiegel bliver Margrethe spurgt, om hun ser Danmark som Norges kong Harald ser sit land.

»Jeg vil ikke sige, at vi er et multikulturelt land, men her bor flere mennesker med forskellige rødder, baggrunde og religioner, end der gjorde for 30 år siden. Det gælder også for religionerne. Som dansk dronning er jeg bundet til den lutherske tro, men det udelukker ikke andre troende. På den anden side tror jeg, at fordi jeg er troende, bringer det mig blot tættere på andre religioner. Og så repræsenterer jeg alle mennesker, der er borgere i Danmark,« svarede Dronningen.

Danmarks dronning har givet interviewet i anledning af, hun har broderet et antependium, (som er et stykke stof til alterbordet, red.) til kirken i den tyske by Wittenberg. Antependiumet bliver præsenteret af monarken selv i morgen i Wittenberg.

Men forinden har tyskerne også kunnet læse, hvordan Dronningen ser på den voksende skepsis overfor EU. Her griber Margrethe til sprogblomster og sammenligner, at et manglende kendskab til sine rødder er som et som væltende træ

»Jeg tror, at mange af os i ren og skær europæisk eufori har glemt, at Europa er et konglomerat af forskellige enheder og lande. Men hvis du ikke holder af din egen enhed, hvis du ikke kender dine rødder eller ikke længere kan relatere til dem, så vil du få problemer med resten af Europa. Et træ uden rødder vil vælte, mens et træ med rødder med tiden bliver en del af skoven. Jeg tror, at mange mennesker har glemt, hvor deres rødder stammer fra. Det er en af fordelene for et land med et monarki. Monarkiet giver identitet på tværs af generationer, og er en del af hjemlandet rødder, forklarer Dronningen.

Og på spørgsmålet om, hun som dronning derfor er en stabiliserende faktor, lyder det:

»Bestemt. Vi, monarker er helt sikkert det konstante i en konstant foranderlig verden. Det er vi, fordi vi har altid været der,« siger Dronningen blandt andet.