Det er efter efter princippet ’learning by doing’, at Margrethe lærer Frederik op til at blive konge

Kronprins Frederik er helt klar til at tage over efter sin mor, når hun ikke er her længere. For Margrethe har i flere år forberedt Frederik på opgaven som konge af Danmark, ligesom hun i sin tid blev ’klædt på’ af sin far. Nu håber dronningen, at Mary også vil videreføre de mange traditioner, som betyder meget for Margrethe.

I Christian 9. palæ på Amalienborg ligger Fanegemakket, hvor livgardens faner i klare røde og hvide farver med guldbogstaver på står opstillet. At gemakket betyder noget helt særligt for dronning Margrethe, kom frem i programmet ‘Dronningens slotte’, der blev vist søndag aften på DR1.

I programmet så man en afslappet dronning Margrethe dels fortælle levende og engageret om og dels vise flere af salene, salonerne og gæsteværelserne på Amalienborg Slot frem. Her afslørede Margrethe også, hvordan hun selv blev ‘klædt på’ til gerningen som dronning af Danmark, og hvordan hun selv har været med til især at ‘klæde Frederik, men også og prins Christian på’.

»I forhold til opdragelse, uddannelse og værdier er han fuldstændig klar. Det har han været i mange år nu. Men kronprinsen havde som ung problemer med at acceptere sin skæbne, at hans fremtid var mejslet ind i rigets grundlov. Nu har han lagt ungdommens identitetskrise bag sig. Det var til dels hans engagement i militæret og til dels familielivet med hans børn og kone, der styrkede og modnede ham,« siger historiker og kongehusekspert Jon Bloch Skipper til BT.

En bevæget Margrethe

Men programmet viste også en bevæget dronning Margrethe, der aldrig har glemt den kolde januaraften i 1972, hvor hun 31 år gammel, knuget af sorg over sin elskede fars død, stod i Fanegemakket i sit eget palæ og skulle modtage den regerende regents fane af Livgarden. For sådan er traditionen. Og sådan har det været i hundrede af år.

»Det var en meget speciel oplevelse. Det er ligesom om, man ved, at nu gælder det. Nu er det virkeligt. Nu er jeg på. Nu gælder det resten af mit liv,« huskede dronningen tilbage på den aften.

Andre læser også: Jussi Adler tvunget til tavshed: Derfor siger han intet om succesen

Traditionerne står i kø

Margrethe lægger ikke skjul på, at selv om hun var meget bedrøvet over sin fars død, så vidste hun også, at i det øjeblik hun modtog fanen, blev hendes gerning som dronning af Danmark ekstra tydelig for hende.

»Dér, synes jeg, at det, at man modtager fanerne samtidig, er et godt mærke på, at nu er det alvor,« lyder det fra regenten, der i programmet også udtrykker håb om, at de kommende generationer vil holde de kongelige traditioner i hævd.

Traditionerne i Kongehuset står i kø for at blive fulgt. Nogle af dem rækker flere hundreder år tilbage i tiden, mens andre er af nyere dato. For eksempel den tradition dronning Ingrid i sin tid indførte fra Sverige. Her var det kutyme ved Rigsdagens åbning, at de kongelige kvinder nejede for gæsterne. Det blev i Danmark til, at både Mary og Marie og resten af de kongelige kvinder i dag nejer dybt for gæsterne ved ankomsten til Nytårstaflet den 1. januar.

Det er en af de traditioner, dronning Margrethe håber, at Mary vil fortsætte med, når hun har byttet titlen som kronprinsesse ud med dronningetitlen.

For det er en stor, svær og forpligtende gerning at være konge eller dronning af Danmark. Det fortæller dronningen selv flere gange i programmet.

Her fortæller hun også, hvordan hun på moderne dansk selv blev ’klædt godt på’ til gerningen af sin far. Ligesom hun har klædt Frederik på til hans kongetid.

»Det er meget vigtigt, at de kommende generationer ved, at man er tryg ved dem, og at de også er klædt godt på til den opgave, der ligger foran dem. For det er en glæde at vide, man er et led i en lang kæde, og det er en stor glæde at vide, man både har en søn og en sønnesøn som kan følge efter,« stråler landets 75-årige monark i programmet.

Frederik er klar

Og det er Frederik, som i dag er 48 år, klar til. I det sidste årti har kronprins Frederik deltaget i de forskellige og mere usynlige kongelige gøremål, som foregår bag Amalienborgs tykke mure. For eksempel har Frederik jævnligt deltaget i de ugentlige møder mellem regenten og statsministeren og andre ministre. Ligesom han (og Mary) har fået en meget mere fremtrædende rolle i forbindelse med statsbesøg her og i udlandet.

Men som dronningen selv udtrykker det i programmet, vil han forhåbentlig ikke være en gammel mand, når han engang skal være konge.

Når den tid kommer, vil Frederik formentlig gøre tingene på sin måde. Det forventer hans mor i hvert fald.

»Frederik vil gøre tingene på sin måde i den tid, han er rundet af,« siger dronningen i programmet, hvorefter hun tankefuldt kigger ud i rummet, inden hun fortsætter:

»Men han har en stor fornemmelse for, hvad der er hvad. Det kan jeg mærke,« siger Margrethe med et tilfreds smil spillende i mundvigen.

Ifølge historiker og royal ekspert Lars Hovbakke Sørensen er der ingen lærerbøger om, hvordan man bliver konge eller dronning,

»Det specielle ved at være dronning eller konge er, at man ikke har særlig mange kolleger at spare med. Det er heller ikke noget, man lige kan læse op på. Viden bliver givet videre fra mund til mund,« siger Lars Hovbakke Sørensen til BT.

Men det er ikke kun kronprinsparret men også prins Christian, der skal læres op i kongehusets traditioner og regentjobbet i praksis. Og her vil Dronningen også hjælpe til.

»Og han skal nok sørge for, at Christian også bliver godt klædt på. Det vil jeg da også være med til at gøre, så længe jeg findes,« lyder det med et stort smil fra majestæten, inden hun forlader Fanegemakket med de utallige forgyldte udskæringer på de hvide vægge.