Royale

Beatrix går af: Den nye generation må tage over

Tak for tilmeldingen!

X

Vi har også masser af andre gode nyhedsbreve. Du kan til- og framelde dig dem her, hvor du også kan opdatere dine personlige oplysninger og interesser.

Venlig hilsen BT.dk

Den hollandske dronning Beatrix følger i sin mors og mormors fodspor og giver kronen videre til sin tronfølger. 30. april bliver kronprins Willem-Alexander konge. Det meddelte hun på hollandsk tv mandag aften. Foto: NOS / HANDOUT

Om tre måneder får hollænderne deres første konge i mere end 122 år. Dronning Beatrix meddelte mandag aften, at hun abdicerer til fordel for sin ældste søn, kronprins Willem-Alexander, der 30. april krones til konge Nederlandene.

Den snart 75-årige dronning Beatrix gik mandag aften på TV og radio for at meddele sine undersåtter, at hun træder tilbage. Både hendes mor og mormor, dronningerne Juliana og Wilhelmina, abdicerede, så det var ventet, at Beatrix ville overlade tronen til kronprinsen før sin død.

Læs også: Prins i koma ude af arvefølge: Kongefamilien vender tilbage til ulykkessted

- Tiden er inde til at tage dette skridt, som jeg har opvejet at tage i nogle år, sagde den folkekære dronning med henvisning til sin forestående fødselsdag og det hollandske monarkis 200 års jubilæum.

- Sammenfaldet af disse to begivenheder har udløst min beslutningen om at abdicere, sagde Beatrix, der takkede sine undersåtter for deres hengivenhed og støtte i årene som regent.

Læs også: Se billederne: 32 år på Hollands trone

- Tak for de mange år, hvor jeg fik lov til at være jeres dronning. Nu må den nye generation overtaget ansvaret for vores nation, sagde hun

I spidsen for den nye generation står den 45-årige kronprins, ældste søn af Beatrix og den nu afdøde prinsgemal Claus. Willem-Alexander, der ventes kronet under navnet Willem (Vilhelm) IV, blev i mange år betragtet som en playboy og gik i en periode under navnet prins Pils, men siden han i 2002 blev gift med den rasende populære argentinsk fødte prinsesse Maxima, har hollænderne taget ham til sig.

Maxima og Willem-Alexander, der har en akademisk grad i historie og en fortid som pilot i det hollandske forsvar, har sammen tre børn - døtrene Catharina-Amalia, Alexia og Ariane.

Afstemning

Det hollandske monarki

Det nuværende monarki blev grundlagt i 1813, da Nederlandene blev befriet fra fransk overherredømme.

Den første konge var Willem (Vilhelm), prins af Orange-Nassau, og tronen har siden tilhørt hans efterkommere.

Dronning Beatrix besteg tronen 30. april 1980, hvor hendes mor, dronning Juliana, abdicerede.

Beatrix abdicerer 30. april 2013 til fordel for sin ældste søn, 45-årige kronprins Willem-Alexander.

Willem-Alexander bliver den første konge af Nederlandene siden sin tipoldefar, Willem 3.

Det hollandske kongerige består af Nederlandene samt de caribiske øer Aruba, Curaçao og Sint Maarten.

Relaterede

Det læser andre