Har du oplevet en lignende episode? Så hører BT meget gerne fra dig. Send en mail til 1929@bt.dk eller skriv en besked til os her på Facebook.

Alexander Söderlind har længe glædet sig til at rejse til Berlin med en flok venner og sin hustru, og derfor købte han busbilletter til påsken. Men nu er busrejseselskabet gået konkurs, og den 40-årige bibliotekar står i en ærgerlig situation.

En dag i januar satte Alexander Söderlind sig foran computeren for at bestille en rejse til Berlin til sig selv, sin hustru og sine fire gode venner. Han er typen, der godt kan lide at ordne tingene selv, og derfor sørgede han selv for busbilletterne og hostel-opholdet.

Men nu er busfirmaet, Eurolines Scandinavia ApS, gået konkurs, og det efterlader bibliotekaren i en dårlig situation. For de lidt over 4.000 kroner, han lagde ud for billetterne, er højest sandsynligt tabt.

»Det er rigtig ærgerligt, for der er nogle stykker i vennegruppen, som studerer, og de har ikke så mange penge,« fortæller han til BT.

Vennegruppen har tidligere rejst sammen, men som regel på lidt kortere ture til Aarhus eller andre steder i Danmark. Denne gang ville de dog gerne ud for landets grænser, og derfor besluttede de sig for Berlin.

Nu er Alexander Söderlind på bar bund. Hvad gør han som forbruger, når et rejseselskab går konkurs?

»Jeg ved ikke rigtig, hvad mit næste skridt er. Jeg har overvejet at tage forbi rejseselskabet og se, om der er nogle på adressen, der kan hjælpe, og så vil jeg ringe til min rejseforsikring og høre, om de kan hjælpe mig. Desværre tror jeg ikke, jeg er dækket,« siger han.

Det kan nordisk chef for marketing og kommunikation hos Europæiske Rejseforsikring, Mark Bartram, bekræfte.

»En rejseforsikring hos os dækker ikke ved konkurs, og mig bekendt findes der ikke rejseforsikringer i Danmark, som gør,« siger kommunikations-chefen til BT.

Alligevel vil Alexander Söderlind ikke give op i første omgang.

»Jeg vil selvfølgelig gå videre med det, men det er også begrænset, hvor meget jeg vil gøre ud af det for 680 kroner. Selvfølgelig er det ærgerligt, men det er penge, jeg godt kan undvære. Men det er synd for min ven, der studerer, for det er mange penge for ham,« fortæller han.

Billetterne koster 680 kroner per styk for tur-retur til Berlin. De penge har Alexander Söderlind lagt ud for sine venner, og derfor står han nu med seks ubrugelige busbiletter til en samlet værdi af 4.080 kroner.

Advokatfirmaet Lett, som er kurator for Eurolines Scandinavia, bekræfter overfor BT, at firmaet er gået konkurs. Flere kunder har modtaget en mail fra firmaet, hvor de oplyser om konkursen. Her opfordrer de kunder til at anmelde deres krav overfor konkursboet til Lett Advokater, hvis kunderne ikke har betlat med Mastercard.

Læs her, hvad du selv kan gøre, hvis et firma pludselig går konkurs, og du har købt billetter:

Undersøg, hvor udbyderen kommer fra

Det er altid en god idé at købe rejser hos danske udbydere.
Det er altid en god idé at købe rejser hos danske udbydere. Foto: Bax Lindhardt
Vis mere

Det er vigtigt, du køber dine rejser gennem en dansk udbyder. På den måde er du dækket af dansk lovgivning, hvis noget skulle gå galt på rejsen. Det behøver ikke kun at være en konkurs, det kan også være, hvis du bliver forsinket på rejsen.

»Sørg for at købe din rejse hos en dansk udbyder. Det er ikke nok, at der er en dansk hjemmeside med danske kroner og så videre, hvis udbyderen er udenlandsk. For at sikre dig, så gå ind på Rejsegarantifondens hjemmeside. Her kan du se en liste over alle registrerede rejseselskaber i Danmark. Så er du dækket ved en konkurs, hvis du køber en pakkerejse eller flybilletter fra den pågældende udbyder,« siger afdelingschef hos Danmarks Rejsebureau Forening Jakob Hahn.

Pakkerejser

Pakkerejser, hvor du køber transport og ophold hos samme firma, giver god sikkerhed for forbrugeren.
Pakkerejser, hvor du køber transport og ophold hos samme firma, giver god sikkerhed for forbrugeren. Foto: keport
Vis mere

Jakob Hahn opfordrer forbrugerne til at købe pakkerejser, for så er du meget bedre dækket, hvis noget skulle gå galt. Der er høj forbrugerbeskyttelse på pakkerejser i Danmark. Dog er du også delvist dækket, hvis du køber flybilletter.

»Hvis du ikke ønsker at købe en pakkerejse, så er du stadig delvist dækket, hvis du flyver. Det forudsætter, at du køber en flybillet med udrejse fra og hjemrejse til Danmark. Her er der også en konkursbeskyttelse, men den er ikke lige så god som på pakkerejser. Rejsegarantifonden prioriterer afrejste kunder først i tilfælde af konkurs. Hvis du er rejst af sted på ferie, så sørger Rejsegarantifonden for, at du kommer hjem,« siger Jakob Hahn.

Hvis du endnu ikke er rejst på ferie, når rejsefirmaet bliver erklæret konkurs, kan du få returneret nogle af pengene. Dog er der en selvrisiko på 1000 kroner per billet og du kan kun få penge tilbage, hvis der er flere penge i fonden, når alle, der er rejst af sted, er kommet hjem.

»Min klare anbefaling er, at du skal købe billetter og overnatning hos det samme firma. Så er du sikret efter pakkerejselovens regler og fuldt dækket i Rejsegarantifonden, også selvom du måske skal rejse videre eller slet ikke skal bruge overnatningen.«

Betal med kreditkort

Sørg for at betale med Visa-delen af dit VisaDankort eller betal med et andet kreditkort.
Sørg for at betale med Visa-delen af dit VisaDankort eller betal med et andet kreditkort. Foto: Nikolai Linares
Vis mere

Hvis du ikke ønsker at købe en pakkerejse og derigennem være forsikret mod konkurser og andre problemer, så er det en god idé at betale rejsen med et kreditkort frem for debitkort. Der gælder nemlig nogle andre vilkår for denne type kort, som gør, at du kan lave en indsigelse hos dit pengeinstitut og få pengene for billetterne retur, hvis noget skulle gå galt.

Det kan du ikke nødvendigvis med dit almindelige VisaDankort. Hvis du er i tvivl om, om forhandlerne trækker penge fra Visa-delen på dit dankort, som er et kreditkort, eller dankort-delen, som er et debitkort, så har forbrugerøkonom hos Nordea Ann Lehmann Erichsen en god tommelfingerregel, som du kan følge.

»Tommelfingerreglen er, at danske forhandlere bruger dankort-delen på dit VisaDankort, mens udenlandske forhandlere bruger Visa-delen,« siger hun.

Ellers kan du vælge at betale med et Mastercard, som er et internationalt kreditkort.

»Alt efter, hvilket kort du betaler med, har du forskellige rettigheder til at få pengene tilbage, hvis noget går galt. Det kan være, at rejseselskabet går konkurs, inden du kommer af sted. MasterCardet er et kreditkort, og mange kreditkort har forskellige fordele, når du betaler med dem. Du kan få dine penge tilbage, hvis firmaet går konkurs og du ikke får det, du har betalt for. Betaler du med dankortet i samme situation, ja, så er det bare ærgerligt,« siger Ann Lehmann Erichsen.

»Mastercard og andre kreditkort koster et årligt gebyr, og der kan være andre udgifter ved at have et kreditkort, men jeg mener, at sådan et kort er et godt supplement til dankortet i mange situationer. Som forbruger har du nogle rettigheder og fordele, som du ikke har med et almindeligt dankort,« tilføjer hun.

Har du oplevet en lignende episode? Så hører BT meget gerne fra dig. Send en mail til 1929@bt.dk eller skriv en besked til os her på Facebook.