Det kræver ikke blot held at opsnuse de billigste flybilletter, men også forstand. Med nogle få tips er du bedre rustet til at finde de gode tilbud.

Søger du på den rigtige måde og med den rigtige viden i baghovedet, behøver det ikke tage timevis at spare hundredvis af kroner på flybilletterne.

BT Rejser har her samlet nogle af de bedste råd, du skal huske på, når du leder efter billetter. Og inde i artiklen finder du en gennemgang af de bedste rejsesøgemaskiner på markedet, så du kommer nemmest i gang...

OPRET ABONNEMENT PÅ BT PLUS og læs meget mere om hvordan nu sparer oceaner af tid og penge på flybilletter og -rejser, samt hvilke hjemmesider der har de allerbedste flysøgemaskiner. Derudover har vi samlet seks myter omkring hvordan man får fat i billige flybilletter, som rigtig mange tror virker. F.eks. falder prisen IKKE, hvis du booker i sidste øjeblik.

Det får du:

  • Artikel og GUIDE om flybilletter: Sådan finder du de billige billetter
  • Seks myter om billige flybilletter
  • GUIDE: Bliv ekspert i at finde flyrejser
  • Oversigt: Her er de bedste flysøgemaskiner

SÅDAN FINDER DU DE BILLIGE BILLETTER

GUIDE: Det kræver ikke blot held at opsnuse de billigste flybilletter, men også forstand. Med nogle få tips er du bedre rustet til at finde de gode tilbud.

Jen og Ted Avery er hjemløse globetrottere. I 2013 sagde de to unge canadiere deres jobs op, opsagde deres lejlighed og solgte alle deres ejendele for at rejse. Siden da har de rejst jorden rundt, og har startet rejsebloggen Thrifty Nomads, hvor de giver gode råd til, hvordan man kan rejse uden at lænse bankkontoen.

I gennemsnit rejser de sparsommelige nomader to-tre uger om måneden og bruger masser af timer på at søge efter de billigste flybilletter.

»Nogle gange føler jeg, at jeg ikke laver andet,« griner Jen Avery.

Gennem årene har de fundet mange små fifs og tricks til at opsnuse de bedste priser og sætter primært deres lid til søgemaskiner som Skyscanner og Momondo. Søgemaskinerne trawler nettet igennem for at finde de bedste billetter på tværs af flyselskaber, rejsebureauer og endda andre søgemaskiner, og spytter resultaterne ud på overskuelig vis.

»Men der kan være overraskende store udsving i prisen afhængig af, hvilken søgemaskine man bruger,« siger Jen Avery.

Skifter fra minut til minut

Som forbruger kan det virke komplet uigennemskueligt, hvordan flyselskaberne fastsætter priserne. I bund og grund er det udbud og efterspørgsel, der bestemmer, om prisen går op og ned, men selv på et halvtomt fly er det ikke sikkert, at priserne går i bund, da flyselskabet på en afgang til eksempelvis Paris kan satse på at sælge en dyrere billet til New York med mellemlanding i Paris.

»Det er svært at overskue, fordi det er så utroligt dynamisk, hvordan flybilletter bliver prissat, og priserne kan skifte fra minut til minut,« siger Lasse Skole Hansen, der er talsmand for søgemaskinen Momondo.

Jen og Ted Avery står bag rejsebloggen Thrifty Normads, hvor de giver gode råd om billige rejser. Foto: Privat
Jen og Ted Avery står bag rejsebloggen Thrifty Normads, hvor de giver gode råd om billige rejser. Foto: Privat
Vis mere

En tommelfingerregel er dog at bestille flyrejsen så tidligt som muligt.

»Mange tror, man skal have is i maven og vente til sidste øjeblik, men det er meget sjældent tilfældet,« siger Lasse Skole Hansen.

Han forklarer, at prisen på en rute som København til London vil være lav i begyndelsen og stige drastisk de sidste dage op til afgang, fordi det oftest er forretningsrejsende, der tager af sted med kort varsel, og de er mere villige til at punge ud. På langdistanceruter såsom til Asien og USA svinger prisen ikke lige så markant, men stiger derimod langsomt.

»Jeg kan ikke huske, hvornår jeg sidst har købt en flybillet, og prisen er faldet drastisk kort efter,« siger Lasse Skole Hansen.

Selv om det bedre kan betale sig at være i god tid end at vente til sidste øjeblik, er der dog grænser for, hvor lang tid i forvejen man skal købe sin billet, forklarer de to lektorer i økonomi, Yuriy Gorodnichenko og Volodymyr Bilotkach fra hhv. Berkeley og Newcastle University, til videnskab.dk. Flyselskabet har nemlig en række forskellige prisniveauer for hver flyrute, og hvis salget går godt, vil flere af de billige billetter blive lavet om til dyrere billetter og omvendt. Men det begynder flyselskaberne først at se på ca. to måneder før afgang.

»Det betyder, at det generelt ikke kan betale sig at booke mere end to måneder før afrejse,« skriver lektorerne og forklarer, at studier viser, at flyselskaberne i begyndelsen holder de billigste pladser tomme. Først to måneder før afgang kan man være heldig, at flyselskabet flytter flere sæder over i den billige kategori, hvis flyet er mindre booket end forventet.

»Mellem to måneder og omkring to til tre uger før afgang ligger priserne primært stabilt med en let stigende tendens,« skriver de.

Ingen hemmelig formel

At det er et godt tidspunkt at booke sin flybillet ca. to måneder før afgang, bekræfter også en undersøgelse, som Momondo lavede for nyligt. Undersøgelsen, der bygger på en analyse af 12,6 milliarder flypriser på de 100 mest populære ruter, afslørede, at man i gennemsnit finder de billigste billetter 53 dage før afgang (med en besparelse på 29 procent). Det er oftest billigst at flyve en tirsdag og dyrest om lørdagen.

»Det er indlysende, fordi det ikke er super attraktivt at rejse midt på ugen i forhold til arbejdet,« siger Lasse Skole Hansen.

Derudover er der penge at spare ved at flyve om aftenen, fordi man som oftest ankommer sent til sin destination og ikke får noget ud af dagen, selv om man stadig skal betale for hotel.

Men den slags huskeregler skal man tage med et gran salt, mener Jen Avery.

»Vi flyver rigtig nok oftest midt på ugen, men af og til er det billigere at flyve om lørdagen,« siger hun.

Generelt forsøger Jen og Ted Avery at være tidligt ude, når rejselysten kribler i dem, og typisk undersøger de markedet et par dage, hvorefter de slår til. De største besparelser finder man dog, hvis man ikke er lagt fast på at rejse på bestemte datoer.

»Mange folk tror, der er en hemmelig formel til at finde billige flybilletter, hvor man skal bestille en tirsdag og flyve en onsdag, men det allervigtigste råd er at være fleksibel,« siger Jen Avery.

»Der er så meget mystik forbundet med at finde flybilletter, og det ærgrer mig, da mange folk ender med at betale alt for meget.«

SEKS MYTER OM BILLIGE FLYBILLETTER


1. Prisen falder, hvis du booker i sidste øjeblik
Mange tror, at det kan svare sig at vente til sidste øjeblik med at bestille sin flybillet i håb om, at flyselskabet har mange tomme sæder, de gerne vil af med. Men faktisk er det ofte direkte omvendt – priserne stiger kraftigt op mod afrejse i håb om at presse mere ud af især forretningsrejsende. Undtagelsen er dog charterrejser til sol og strand, hvor man kan være heldig at finde billige afbudsrejser få dage før afgang.

2. Du får de bedste priser, hvis du søger efter billetter om mandagen?
Efter sigende finder du de billigste flybilletter ved at søge om mandagen. Logikken er, at de fleste folk søger på flybilletter i weekenden og færre søger først på ugen, men selv om billetpriser fastsættes efter udbud og efterspørgsel, er der ikke fundet noget bevis for, at der skulle være et magisk tidspunkt at finde flybilletter på.



3. Du får dyrere priser, hvis du søger efter billetter fra en Mac?
Siden sitet orbiz.com i 2012 kunne påvise, at Mac-brugere fik dyrere priser end pc-brugere, har dette rygte været vedholdende. Men det har ikke været til at opstøve valid dokumentation for, at det er tilfældet.

4. Rejsen bliver dyrere, hvis du søger på den igen og igen
Der florerer mange rygter om, at hvis man søger efter den samme destination gentagne gange, så stiger prisen, fordi hjemmesiden installerer en ’cookie’, der gemmer oplysninger om dine søgninger i browseren. Der er dog ingen konkrete beviser for, at det er tilfældet. Mange søgemaskiner som Momondo, Travelmarket og Skyscanner indsamler blot resultater fra andre søgemaskiner, der dermed ikke kan se, at det er den samme person, der søger på samme rejse.

5. Du får dyrere priser, hvis du søger via en app frem for computeren?
Selv om man søger på præcis det samme via en rejsesøgemaskines app og på hjemmesiden, kan man ikke være sikker på at få vist den samme pris. Men myten om, at man får vist dyrere billetter, hvis man søger via appen frem for computeren, er der ikke fundet bevis for. Det kan derimod skyldes, at priserne på flybilletter ændrer sig hele tiden og måske ikke opdateres lige hurtigt.

6. Det er billigere at booke direkte ved flyselskaberne?
Mange tror, at det er dyrere at booke billetten via et online rejsebureau, fordi der dermed er flere led, der skal tjene penge. Men prisen er som oftest den samme eller endda billigere. Et godt råd er dog at tjekke flere forskellige flyselskaber og onlinerejsebureauer, for der er ikke ét selskab, der er billigst hver gang.

 

GUIDE: BLIV EKSPERT I AT FINDE FLYREJSER


Hvornår, hvor og hvordan finder du bedst de billige billetter?
Her får du 10 gode råd, der får dig billigst muligt på vingerne.

Søger du på den rigtige måde og med den rigtige viden i baghovedet, behøver det ikke tage timevis at spare hundredvis af kroner på flybilletterne.
BT Rejser har her samlet nogle af de bedste råd, du skal huske på, når du leder efter billetter. Og nederst på siden er en gennemgang af de bedste rejsesøgemaskiner på markedet, så du kommer nemmest i gang.

1. Vær ude i god tid

Flere undersøgelser peger på, at man finder de billigste flybilletter to til tre måneder inden afrejse. Selv om der kan være udsving, stiger priserne generelt, jo tættere man kommer på afrejsen.

2. Fleksibelt rejsetidspunkt

Mange søgemaskiner har en lavpriskalender, hvor man kan søge på, hvornår det er billigst at tage af sted. Som hovedregel er det billigere at flyve midt på ugen og uden for højsæsonen.

3. Find de billigste byer

Hvis du ved, hvilket land du vil til, men ikke har lagt dig fast på hvor, så kan du på adskillige søgemaskiner søge efter billetter i hele landet. Vil du eksempelvis have en storbyferie til Italien, kan det være langt billigere at flyve til Milano end Rom.

4. Opret en prisovervågning

Når du har søgt efter flybilletter på en bestemt dato, kan du på de fleste søgemaskiner oprette en prisovervågning, hvor du får en e-mail, når prisen stiger eller falder, og så er det om at slå til.

5. Søg efter andre lufthavne

Bor man nær Aarhus, kan der være mange hundrede kroner at spare ved at flyve fra Billund, Aalborg eller endda Hamborg, og på søgemaskiner som Travelmarket kan man søge på lufthavne inden for en vis geografisk radius. Skal man flyve til en storby med flere lufthavne, såsom London eller New York, er det en god idé at søge på alle lufthavne i området.

6. Husk lavprisselskaber

Ikke alle lavprisselskaber dukker op i søgemaskinernes resultater. Det gælder især lavprisselskaber i Asien og Sydamerika. Du kan finde en liste over de billige flyselskaber på thriftynomads.com.

7. Pas på gebyrer

Flyver man med lavprisselskaber, skal man huske på, at der ofte er mange ekstra gebyrer på alt fra håndbagage til sædevalg, tidlig boarding og mad om bord, der kan gøre det svært at vurdere, om den samlede pris er højere end med andre flyselskaber. Søgemaskiner som Travelmarket og Momondo har dog en indbygget gebyrberegner, så man kan se, om der stadig er penge at spare, når alle gebyrerne lægges oveni.

8. Nyhedsbrevsfordel

Tilmeld dig nyhedsbreve fra de flyselskaber, du oftest flyver med. På den måde får du besked, når der er særlige udsalg, og her er der ofte mange penge at spare.

9. Spar på enkeltbilletter

Af og til kan det bedre svare sig at købe to enkeltbilletter ud og hjem, så man måske flyver ud med Ryanair og hjem med SAS. Især lavprisselskaberne har stor prisforskel på ud- og hjemrejse.

10. Køb direkte ved selskabet

Ifølge Forbrugerrådet er det bedst at købe sin billet direkte fra flyselskabet, fordi man på den måde er bedre stillet i tilfælde af problemer. Derfor kan det være en god idé at bruge en søgemaskine til at finde de bedste priser, og derefter gå til flyselskabets hjemmeside og finde de samme flybilletter der – hvis prisen vel og mærke er den samme.

Få kneb kan bringe dig til New York for færre penge. Og mon ikke du kan finde på noget sjovere at bruge besparelserne på?
Få kneb kan bringe dig til New York for færre penge. Og mon ikke du kan finde på noget sjovere at bruge besparelserne på?
Vis mere

Få kneb kan bringe dig til New York for færre penge. Og mon ikke du kan finde på noget sjovere at bruge besparelserne på?
Få kneb kan bringe dig til New York for færre penge. Og mon ikke du kan finde på noget sjovere at bruge besparelserne på?
Vis mere

For eksempel kan besparelserne bruges på en tur til Paris, der er et af de foretrukne rejsemål i storby-sammenhæng.
For eksempel kan besparelserne bruges på en tur til Paris, der er et af de foretrukne rejsemål i storby-sammenhæng.
Vis mere

For eksempel kan besparelserne bruges på en tur til Paris, der er et af de foretrukne rejsemål i storby-sammenhæng.
For eksempel kan besparelserne bruges på en tur til Paris, der er et af de foretrukne rejsemål i storby-sammenhæng.
Vis mere